menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Pannekoeken

Ga naar meest recente reactie

deHaan

DeHaan

Ik heb vandaag pannenkoeken gemaakt van zelfrijzend bakmeel en melk.
Wat mij opviel, beslag erg dik en pannenkoeken van 1 cm dik.
Ben doorkijk pannenkoeken gewend.
Wat doe ik fout?
Smaak was goed.
zaterdag 15 februari 2014 - 19:27
Marei

Marei

Wil je het echt weten, deHaan?
zaterdag 15 februari 2014 - 21:34
deHaan

DeHaan

Ja, eigenlijk wel.
Heb 62 jaar niet gekookt of iets wat daar op lijkt.
Heb dus wel eens wat vragen.
zaterdag 15 februari 2014 - 21:45
Marei

Marei

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om pannenkoeken te bakken, maar hier is mijn recept:

250 gr bloem - halve theelepel zout - 5 dl melk - 4 eieren - boter

Zeef bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de helft van de melk er in. Roer met de mixer zolang tot er een glad en klontvrij beslag ontstaat. Daarna één voor één de eieren er door kloppen en langzaam de rest van de melk er bij schenken.
Klontje boter in de koekenpan laten smelten en er zoveel beslag in schenken dat de bodem net bedekt is. Op deze manier heb je mooie en lekkere, dunne pannenkoeken.
Succes verzekerd.
Groetjes, Marei.
zaterdag 15 februari 2014 - 22:56
deHaan

DeHaan

Die manier gaat inderdaad goed bij mij, dus geen zelfrijzend bakmeel meer.
Was gewoon benieuwd wat ik fout deed.
Bedankt.
zaterdag 15 februari 2014 - 23:05
krissie

Krissie

de fout lag niet bij het zelfrijzend bakmeel ,dit mag gerust .
Wel was waarschijnlijk uw verhouding bloem /melk niet juist .
Teveel bloem voor te weinig melk .
Ik gebruik ook dezelfde verhouding melk , bloem, eieren als Marei ( wel minder zout )
Bij het beslag doe ik ook nog 2 eetlepels kristal suiker en een scheutje
arachideolie , die olie is smaakloos en dan kan je bakken met minder boter
in een antikleef pan zo goed als zonder boter .
Dit is een basisrecept , afhankelijk van welke bloem er is gebruikt kan het beslag nog te dik zijn , dan gewoon wat melk toevoegen .
Het beslag moet lopend zijn .

Krissie
zondag 16 februari 2014 - 09:50
deHaan

DeHaan

Ik heb 250g zelfrijzend bakmeel en 4 1/2dl melk half theelepeltje zout en met een kwastje een beetje olie in de pan gesmeerd.

Dus wat meer melk gebruiken bij zelfrijzend bakmeel
zondag 16 februari 2014 - 11:54
Lino

Lino

Ik heb gisteren net een pannenkoekenfeestje gehad.
Mijn zoon heeft ze gemaakt met mijn assistentie en ze waren erg lekker.

200g zelfrijzende bloem,
30 g suiker,
1 zakje vanillesuiker,
2 eieren,
iets minder dan 1/2 L melk (het recept zegt 1/2 L maar ik vind het deeg dan iets te dun)
en 25g gesmolten boter (echte boter licht gezouten).

Wat de hoeveelheid melk betreft: begin beter met wat minder en als je je pannenkoeken te dik vindt kan je nog altijd wat extra melk toevoegen tot je tevreden bent over de dikte
maandag 17 februari 2014 - 07:48
Marei

Marei

Met al deze adviezen zal het deHaan vast wel lukken dunnere en lekkere pannenkoeken te maken.
En Lino, jij bent prima in vorm, die pannenkoekenfeestjes vierde ik vroeger ook met m'n kinderen, leuk!
maandag 17 februari 2014 - 08:40
daelman hendrik

Daelman hendrik

500gr bloem
4 eieren van +- 50a60 gr,
1.2 l melk,
snuifje zout
1/2 dl arachideolie
1 pakje vanillesuiker
100 gr kristalsuiker

Altijd succes en vragen naar het recept, dan moeten ze wel goed zijn hé.
je pan moet goed warm zijn en de hoeveelheid beslag mag enkel de bodem van je pan juist vullen, Een pollepel met de juiste maat voor je pan is een handig iets , steeds dezelfde hoeveelheid geeft dezelfde pannenkoeken.
vrijdag 11 april 2014 - 12:00
wilma*15

Wilma*15

Ik doe er nooit zout in het beslag.
Er heeft nog nooit iemand hierover geklaagd.
Wel als ik aardappelen en groente zoutloos op tafel zet.
Zelf kook ik al meer dan 25 jaar zoutloos.

zaterdag 12 april 2014 - 20:23
Claudia69

Claudia69

Bij zelfrijzend bakmeel doe ik meestal ook geen zout omdat het bakpoeder zelf al een zout smaakje geeft.

Voor pannenkoeken neem ik als basisrecept 200 gr zelfrijzende bloem, 2 eieren, 1/2 liter melk, 40 gr gesmolten boter en zaadjes van 1/2 vanillestok.

Deeg mixen (mag in de blender) en minstens 1/2 uur laten staan zodat de bloem goed kan wellen. Bakken in een hete metalen pan met dikke bodem - geen antikleefpan dus - die je zeker voor de eerste pannenkoeken even goed inbotert. Na elke pannenkoek, bakt zo'n pan een beetje beter en krijg je lekker gemarmerde pannenkoeken zoals op restaurant.
dinsdag 15 april 2014 - 19:29
Anneloes

Anneloes

waarom zelfrijzend bakmeel als je platte pannenkoeken wilt?
dan kan je toch net zo goed bloem nemen?
zaterdag 5 juli 2014 - 20:01
Claudia69

Claudia69

Ze zijn luchtiger met zelfrijzende bloem, niet dikker, maar met meer 'gaatjes'.
zaterdag 5 juli 2014 - 20:42
Anneloes

Anneloes

ah.. smeerpannenkoeken (stroop loopt door de gaatjes)

ik hou het wel gewoon bij bloem.
dinsdag 8 juli 2014 - 19:15
mia_heyl7

Mia_heyl7

zelfs voor cake geen zelfrijzende bloem meer,
per halve kilo bloem ongeveer 20 gr. bakpoeder, verder gewoon zoals anders
zaterdag 27 september 2014 - 21:31

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon