Lorie schreef:
Maakt iemand wel eens suikervrije confituur of confituur met weinig extra suiker, vroeg ik me af
Suikervrije confituur is een contradictio in terminis.
Suiker is een conserveermiddel. Zo werd het trouwens in de eerste plaats door onze voorouders gebruikt. Een goed conserveermiddel zelfs indien het suikergehalte hoog genoeg is. Met een verhouding 50% suiker en 50% fruit kan men de confituur nog een lange tijd bewaren nadat de pot werd geopend.
Wat de suikerarme confituur betreft, om de reden die reeds werd aangegeven kan men niet echt van "suikerarm" spreken, 30 % suiker is wel het uiterste en niet aan te raden minimum.
Kortom, des te lager het suikergehalte is, des te korter zal na het openen van een potje de bewaartijd zijn.
Daarom, indien men kiest voor de verhouding 30% suiker/70 % fruit mag men slechts inmaken in kleine potjes. Om dan dagelijks te verbruiken na de opening van een potje.
En niet te vergeten, na de aanmaak de potjes onderste-boven bewaren.