Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/12/koken-uit-eigen-tuin/43606/ik-ben-in-de-ban-van-likeurenkruidendrankjes-receptjes

menu
Tuinadvies
0

Ik ben in de ban van likeurenkruidendrankjes receptjes

Ga naar meest recente reactie

Lorie

Ik heb zin om s een lekkere kruidendrank te maken.
Dus alle tips welkom!
Heb hier op tuinadvies ook al wat rondgesnuffeld.

Doet iemand onder jullie iets met de meidoornbessen en de sleedoornbessen?, beide komen eraan.

zaterdag 17 september 2011 - 22:19

Faunolen

Neenog nooit iets mee gedaan..maar wel met laurierblad..op een liter jonge jenever of gin,40 blaadjes in 3en geknipt en 200 gr suiker..3 weken laten staan en regematig schudden...ploost! ben benieuwd naar het meidoorn recept!
zondag 18 september 2011 - 00:06

Molleke32

Mijn kameraad is herborist, en die heeft een aantal recepten , zal ik vragen of ik er wat krijg
zondag 18 september 2011 - 07:57

Bakbeest

http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/alle%20kruiden.htm
is een leuke site waar van alles op staat,en als je googled op likeur maken krijg je ook vele sites.Zo heb ik er één gevonden met 160 recepten,ik kan nog ff dus.
zondag 18 september 2011 - 12:42

Daggie01

ik lees even mee

zondag 18 september 2011 - 13:48

Lorie

Ik heb er zelf ook eentje:

Aperitief van wilde kamille:

1l zoete witte wijn + 25 cl brandewijn + 20 hoofdjes kamille + 20 gr gedroogde sinaasappelschillen + stukje gentiaanwortel + 5 kruidnagelen
In bokaal, 2 weken laten staan, liefst langer, kruiden en schil uitzeven en flessen nog s 2 weken laten staan.
Hoe langer je laat staan, hoe beter!

Bevordert de spijsvertering als je er glaasje van drinkt als aperitiefje!
zondag 18 september 2011 - 16:10

Bakbeest

http://members.chello.nl/b.boom7/likeurrecepten.htm

Hier staan er 160 recepten op.

Zelf heb ik nu een fles staan gemaakt van thijm, oregano ,en wat munt
Ik laat m nu een paar maanden staan.
Verder staat er nog vlierbessenjenever,koffielikeur,en een thijmsiroop (zonder alcohol)

Ik wil nu nog limoncello, en port maken,maar we moeten eerst even op vakantie naar Luxemburg voor wat ingrediënten.Dus gaan we over 2 weekjes een weekje weg
zondag 18 september 2011 - 16:20

Daggie01

hier het recept van limoncello
Limoncello is een merknaam
limoncino heet het officeel

Limoncino

benodigheden:
7 grote citroenen biologisch
1 liter alchol 95%
7 ons suiker
1,5 liter water



citroenen schillen ( pas op geen wit van de schil erbij , dan wordt het bitter)
citroenschillen in een glazen pot doen en de alchol erbij doen
pot sluiten en goed schudden
elke dag een paar keer schudden voor 7 dagen
8ste dag water en suiker in een pan verwarmen dat de suiker helemaal oplost (de kook er even over)
suikerwater af laten koelen
alchol door een zeef/kaasdoek bij het water voegen dus een pan van minimaal 2,5 liter gebruiken bij het water koken
HEEL goed roeren en in flessen doen
flessen goed afsluiten
en minimaal en maand nog laten rusten
en zuipen maar

dit is het orginele italiaanse recept
zondag 18 september 2011 - 17:09

Bakbeest

Bedankt Daggie
Ik had een ietwat andere versie gevonden,maar ik ga m op deze manier maken.
Als tip had ik gelezen dat je de schil het beste er met een dunschiller af kon halen,zo krijg je het witte vruchtvlees er neit in.

zondag 18 september 2011 - 20:00

Daggie01

hoi bakbeest

hier zeggen ze juist dat je het met een heel scherp mesje moet doen en juist niet met een dunschiller
haha dus het tegenovergestelde
maar ik doe het altijd met een mesje en ik moet zeggen gaat erg goed
en schrik niet als de alchol gewoon doorzichtig blijft
de mooie gele kleur komt als je het water erbij mengt

ik doe altijd een paar liter en halve liter flessen maken
die halve liters is leuk om weg te geven

zondag 18 september 2011 - 20:43

Ingrid59

met liter zou ik ook tevreden zijn......
zaterdag 24 september 2011 - 14:52

Bakbeest

Mijn ouders waren zo lief om een fles alcohol voor me mee te nemen uit Luxemburg,dus mn limoncello staat.Ik maak eerst eens een litertje,want ik wil ook nog port maken,en anders kwam het niet uit.
Maar als we zelf gaan neem ik ook ff wat mee
zaterdag 24 september 2011 - 20:04

Ingrid59

ik hoor het dan wel ......
zaterdag 24 september 2011 - 20:53

Daggie01

hee bakbeest
verstandig om het uit luxemburg mee te laten nemen
want in nl is het echt heel erg duur
hier kost tie 10 euro de liter
zaterdag 24 september 2011 - 23:41

Faunolen

Waar is hier? 10 euro vind ik nl goedkoop en ik woon in Fr.
zaterdag 24 september 2011 - 23:45

Daggie01

10 euro in italie
in nl vind je alchol niet zo goedkoop
zondag 25 september 2011 - 09:44

Ingrid59

mijn zoon komt voor zijn werk bijna iedere week in luxemburg , toch eens laten meebrengen dan....
zondag 25 september 2011 - 09:49

Lorie

Ik denk hier in Delhaize iets van een 14 euro voor een halve liter...
zondag 25 september 2011 - 12:23

Ingrid59

Haal je dat in luxemburg gewoon in supermarkt of waar haal je het dan ?
zondag 25 september 2011 - 12:33

Faunolen

Ik vermoed net als hier, bij de pharmacie
zondag 25 september 2011 - 13:27

Bakbeest

Gewoon bij de supermarkt,staat bij de drank.Is alcohol 95%.Ik heb nu een litertje,was iets van 15 euro
zondag 25 september 2011 - 19:26

Ingrid59

oke , bedankt!
maandag 26 september 2011 - 07:22

Lorie

Molleke, heb je nog iets gekregen van je vriend van receptjes?
maandag 26 september 2011 - 07:56

Bakbeest

Wat voor receptjes wil je?Bij biologisch tuinnieren staat ergens een recept voor likeur met citroenmelisse.
Zelf maak ik altijd koffielikeur,en vlierbessenjenever.
Nu ga ik nog cointreau maken,en de limoncino staat dus.
Dan nog port maken.
maandag 26 september 2011 - 18:10

Bakbeest

Dankje Itseflits,waar haal je die? Is wat handiger dan een mesje.
maandag 26 september 2011 - 19:53

Lorie

Ze verkopen dat mss wel bij Dille & Kamille? ...
maandag 26 september 2011 - 20:16

Bakbeest

Dank jullie wel,ik google ff
maandag 26 september 2011 - 21:13

Knorrie

hm, ik ben ook dol op zelf gemaakte brouwseltjes, ik denk altijd nostalgisch terug aan de krieken op jenever die mijn oma vroeger maakte.
Die limoncino ga ik zeker eens proberen. Ik heb eens een zelf gemaakte porto geproefd maar die vond ik echt niet lekker.
Waar halen jullie trouwens al die flessen?
dinsdag 27 september 2011 - 13:50

Renate67

het apparaatje om citroenschil zonder wit eraf te halen, heet een ZESTEUR dat zoekt wat makkelijker op google bv
Hebben ze bij dille en kamille en in kookwinkels.
Renate
woensdag 28 september 2011 - 00:01

Renate67

mijn oma maakte framboosjes op brandewijn.
Renate
woensdag 28 september 2011 - 00:02

Bakbeest

Ja,heb m gevonden hoor,is inderdaad bij Dille en Kamille,dus daar moeten we ff heen.
Dank jullie wel voor de tip.
woensdag 28 september 2011 - 19:41

Renate67

sorry itseflits niet goed gelezen
Renate
donderdag 29 september 2011 - 00:45

Ingrid59

ik heb hier een boek van Winiefred Van Killegem en Etienne Cocquyt ivm gerechten gebak , soep en drankjes met kruiden en volksgeneeskundige tips , tuinweetjes enz als er iemand iets zoekt wil ik wel eens kijken of het erin staat !
donderdag 29 september 2011 - 15:01

Daggie01

zullen we een nieuwe topic maken van alle drankrecepten netjes op een rij ?
is misschien wel makkelijk

jammie drank
vrijdag 30 september 2011 - 18:36

Bakbeest

Goed plan Daggie
zondag 9 oktober 2011 - 16:16

Lorie

Ok, doe maar, maar dan eentje met enkel recepten en geen tussencommentaar, zo blijft het overzichtelijk. Dan blijven we hier commentaar schrijven...
zondag 9 oktober 2011 - 16:28

Bakbeest

Bij het zweedse woonwarenhuis hadden ze ook een setje war een zesteur in zat,dus die prijkt nu in mn keuken
Ik heb de limoncino even gekopieerd en in de recepten gezet.
zondag 23 oktober 2011 - 11:38

Lorie

Ik heb een recept voor een kruidenbitter, waar gebruik van "graanbrandewijn" staat vermeld.

Bestaat dit nog? In de supermarkt?

Zou ik het vervangen door jenever, wodka, of cognac? Zelf dacht ik na wat lezen, te vervangen door jenever...

Iemand een idee? Thx.
zaterdag 3 december 2011 - 15:46

Lorie

k Heb ook in het warenhuis een fles eau de vie brandewijn voor opleg meegebracht, hm, maar denk da k die toch niet ga gebruiken en terug ga inruilen ...
zondag 4 december 2011 - 11:48

AnnetteSimone

Na weken de kroonbladeren van de paardenbloemen te hebben geplukt (elke dag een uur), zitten ze nu ingevroren in de vriezer te wachten tot ik tijd heb om Paardenbloemenwijn te gaan maken. Dat komt dan op mn blog:
URL GEBLOKKEERD
Dat gaat heel lekker worden als ik de recepten mag geloven en het is niet moeilijk te maken.
zondag 30 juni 2013 - 07:00

Reneemettrie

Voor sleedoorn gebruikte ik het volgende recept:
- niet te vroeg oogsten (beste zou zijn nadat het eens gevroren heeft, maar dan zijn de vogels er al mee weg)
-de bessen ingeprikt met een dikke naald
-op 100 g bessen 50 g suiker en 200 ml genever of vodka of brandewijn (brandewijn in Delhaize, genever in aldi of Lidl of bij benzinestation in Luxemburg)

Enkele maanden laten staan en ziften.

Vond het lekker.

Met meidoornbessen iets gelijkaardigs gedaan. Zou goed voor het hart zijn
donderdag 15 augustus 2013 - 21:23

Phili

Hoi Lorrie, die graanbrandewijn kun je in duitsland kopen onder de naam Korn is kost daar rond de 5 euro voor een liter, ik gebruik die altijd om likeurtjes te maken, heb nu notenbrandewijn, bessenbrandewijn, kweeperenbrandewijn, sinaasappelbrandewijn, kersenbrandewijn, kruidenbrandewijn, bramenbrandewijn en vlierbessenbrandewijn
vrijdag 16 augustus 2013 - 21:41

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken