Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Nou, ik heb het geprobeerd hoor. Ik had vlierbessen geplukt en ik wilde er absoluut iets mee maken...het is dus confituur geworden : vlierbessen-appel. Ik denk dat het nog lekker is ook ! Wel een beetje apart, maar toch lekker ... ik hoop nu dat hij goed opstijft.
Het recept: 1kg vlierbessen .... op het vuur, sap eruit laten komen, dan door een heel fijne zeef halen. 250g appel in stukjes snijden en in een pot kapot laten gaan op een laag vuurtje. Vlierbessensap toevoegen. 600 g geleisuiker toevoegen en aan de kook brengen. 3 minuten koken en klaar is kees.
als je de confituur stevig wilt krijgen zul je toch meer geleisuiker moeten toevoegen. normaliter 1 kg suiker op 1 kg vruchten(sap) en mocht je de geleisuiker (halva) willen gebruiken dan kun je volstaan met 1,2 kg vrucht op een verpakking. en niet vergeten een eetlepel citroensap toe te voegen (voor meer pectine)
Ik heb zo van die suiker gebruikt waarbij je maar 500g nodig hebt tov 1000g fruit en ik heb na het koken de test gedaan met een beetje confituur op een bordje te schenken en te kijken of het stijf werd en dat deed het ook... dus ik denk dat ik safe zit. Ik laat het je weten, hij staat nu af te koelen op de vensterbank.
Ik heb mijn confituur niet graag overzoet, dus voor mij is die "halva" genoeg. Hij is trouwens goed stijf geworden hoor, zelfs zonder het citroensap en niet eens de juiste hoeveelheid vqn die halva. Ik moest er normaal 600 g in doen; maar uiteindelijk is het toch iets minder geworden. Ik denk dat de appel hierin ook een rol heeft gespeeld, want daar zit ook vrij veel pectine in...wat trouwens ook goed is voor de bloeddruk, pectine, vandaar de uitspraak "an apple a day keeps the doctor away".
Maar hij is dus goed gelukt. En ik heb nu gisteren nog wat mooie potjes gekregen van mijn collega's, dus ik ben geneigd om nog eens wat vlierbessen te gaan plukkeb en het nog eens overnieuw te doen Deze keer in decoratieve potjes om weg te geven.