Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/12/koken-uit-eigen-tuin/28335/vlierbessensap

menu
Tuinadvies
0

Vlierbessensap

Ga naar meest recente reactie

Craeghsjo

Beste tuinliefhebbers,

wie maakt er vlierbessensap op de oude wijze en heeft er wat over voor mij?
liefst omgeving bree en omstreken (limburg)

dank u

zondag 6 september 2009 - 21:17

FOSSA

Ik maak vlierbessensiroop.

Misschien is het dat dat je bedoelt??

Ik kan er U wel wat bezorgen.
Laat maar iets weten.


Stuur je een pbtje?


Liefs
FOSSA
maandag 7 september 2009 - 15:04

Lilian

Ik begrijp de vraag ook niet zo goed ... gaat het om het sap van de vlierbessen of de siroop?

Ik ben toevallig vandaag aan het plukken, mijn handen hebben de kleur van inkt we hebben er vandaag wel fantastisch weer bij!

grtjs Lilian
maandag 7 september 2009 - 16:19

Craeghsjo

ja ik bedoel de siroop sorry

moeten jullie ook gans de streek voor afrijden om wat degelijks te plukken?
maandag 7 september 2009 - 19:34

Lilian

Nee hoor ik heb ze zelf in de tuin staan.
Ik moet er ieder keer weer snel bij zijn want de vogels lusten ze ook graag!

grtjs Lilian

maandag 7 september 2009 - 20:10

Edelweis

hier groeien ze ook in grote getallen aan de struik/boom
gisteren voor de eerste maal geprobeert om er vlierbessensiroop van te maken

nu, weet ik niet of iemand van jullie me kan helpen
maar ik heb er wel nog een vraagje over

mijn siroop blijft echt wel lopend, net als een kopje soep
hm, is dat bij jullie ook zo, of hoe zorgen jullie dat het echte siroop word


hoop dat jullie wat raad hebben
vrijdag, zal ik hier aan een twee lading beginnen...
lekker lekker!!!

groetjes
Els
woensdag 9 september 2009 - 14:33

Craeghsjo

Ik heb ze ook zo altijd gemaakt,
iets stroperiger als vloeibaar maar geen vaste stroop...

weet niet of iemand het anders doet...
woensdag 9 september 2009 - 20:09

Cee

Grappig,

Vorige week had mijn lief ook het idee eens een vlierbessensmootie te maken.
NOT
De rest van de avond hadden we allemaal last van onze darmen,
dus als tip, gelijk wat je ermee wil doen, eerst opkoken!!!

Maar we leven nog, en alles waar je niet dood van gaat maakt je sterker,
en zijn we alweer wat levenswijsheid rijker.

Zolang ze geen smooties van onze blauwe regen, wolfsmelk of karmoezijnbes begint te maken overleef ik het wel.

ciao
donderdag 10 september 2009 - 08:49

Craeghsjo

Hahaha,

das een goei!
maar moet hout vasthouden want ik haal ook soms van die stunten uit...
gelukkig niet zo rap op culinair gebied.

vraagje, hoe krijg je sap zonder op te koken?
en zijn er toevallig bessen die je niet mag koken?

donderdag 10 september 2009 - 17:35

FOSSA

Als je de bessen in de diepvries steekt en ze daarna goed bevroren er terug uithaalt, en je laat ze ontdooien, verliezen ze vanzelf hun sap.

Dit komt omdat door de vrieskou de celwanden in de bes barsten en zo hun sap laten lopen.

Ik doe dit ook met rabarber. Anders duurt het wel lang eer er een beetje sap uitkomt bij het koken.
Vind je dit sap te zuur en wil je graag suiker sparen, dan kan je het sap verwijderen en alleen het vruchtvlees houden. Dit is natuurlijk maar van toepassing als je confituur wil maken.

En vooraleer je bessen gaat verwerken kijk je wel eventjes goed na of ze wel kunnen geconsumeerd worden.

Je zou wel eens voor nare en gevaarlijke verrassingen komen te staan.


Liefs
FOSSA
donderdag 10 september 2009 - 23:36

Victor44

Om op de vraag van de lopende vliersiroop te antwoorden:ja hoor,hij is vloeibaar zoals een goed gebonden soep.Het kan ook bereid worden als confituur,dan heb je een erg lekkere vlierbesconfituur.
Grtn
maandag 21 september 2009 - 18:01

FOSSA

Heel juist!

En vlierbessen samen met appeltjes voor de confituur is ook een aanrader.

Heb nog goede recepten met vlierbessen en vlierbloesem.






Liefs
FOSSA
dinsdag 22 september 2009 - 11:09

Mitha

Very Last Minute...

Ik heb zondag een lading geplukt, maar heb er nog nodig om een deftige hoeveelheid siroop te kunnen maken (temeer omdat ik continu meer fans krijg die ook wel wat siroop lusten!)

Maar.. kan iemand tips geven, waar ze te zoeken? Regio Limburg!
Ik ben er zondag per toeval op uitgekomen, vanavond overal in Bokrijk gekeken, zonder resultaat.

Ik weet dat het tegen deadline loopt..
dinsdag 22 september 2009 - 21:22

Hilde1741

Ik heb vandaag confituur gemaakt van vlierbessen + appels. Is goed gelukt moet ik zeggen. Zo goed zelfs dat ik er nog ga plukken dit weekend! En als ik genoeg heb dan maak ik ook nog vlierbessensiroop voor de komende winter. Goed voor een verkoudheid heb ik me laten vertellen. En slecht kan het zowiezo niet zijn he, zo puur natuur.
vrijdag 3 september 2010 - 00:58

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken