Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Inmiddels staat de tuin vol met verse kruiden zoals: peterselie, kruizemunt, oregano, citroenmelisse, salie , thijm en basilicum. Ik wil de kruiden gaan invriezen zodat ik ook in de winter een voorraadje heb. Heeft iemand ervaring en tips voor het invriezen van kruiden,.
Tijm is niet nodig in te vriezen, de plant blijft in de winter groen
Peterselie vries ik ook in (gehakt) Je kan een gewoon potje nemen en er gewoon wat af krabben met een vork als je wat nodig hebt Maar nu neem ik van die kleine confituur potjes (glas) dan moet ik niet terug naar beneden om het potje terug in de vriezer te plaatsen (plastiek potjes vliegen weg in mijn vaatwasser , daarom glas De meeste mensen maken blokjes met een ijsblokjes bakje en nadien in doos of zakje in de vriezer
Ik neem aan dat je de kruiden eerst wast met water en zo goed mogelijk droog maakt? Vallen de kruiden bij gebruik van een ijsblokjes bakje niet uitelkaar, blijft het zitten als een klontje?
Ik heb dat al gedaan met driekleurig viooltje en komkommerkruid, lekker bij coctails, maar peterselie ga ik nu ook in blokjes invriezen, bedankt voor de tip!
Ik doe tuinkruiden NOG NIET FIJNGESNEDEN droog in dunne laag uitgespreid in grote diepvrieszak, goed laten bevriezen, dan even flink knijpen en bewegen in plastic zak en blaadjes breken worden fijn (snel werken anders ontdooit het weer) Als nog niet fijn genoeg is nog een keer hard laten bevrezen en herhalen (vind ik eigenlijk nooit nodig). Als fijn genoeg is evt overdoen in kleiner zakje of potje. Ik laat zelf meestal in 1 hoek van diepvrieszak zitten (of van paar diepvrieszakken bij elkaar schudden) en dichtmakertje eraan. Zo kan ik door het jaar heen pakken zoveel als ik op dat moment nodig heb. Deze methode is niet geschikt voor thijm en rozemarijn, salie gaat wel. Renate
Wat het beste is, is om de kruiden eerst te blancheren, ofwel heel kort de kook erover. Dit om eventuele bacteriën e.d. te doden en om de smaak naar boven te halen.
Vervolgens dep je ze droog met keukenpapier hoewel het ook snel droog stoomt natuurlijk. Kruiden zoals basilicum kun je goed uitknijpen, dit gaat niet te koste van de smaak.
Vervolgens kun je de kruiden in voorraad bakjes doen en invriezen. Telkens wanneer je iets nodig hebt, pak je de gewenste hoeveelheid.
De eerder genoemde tip met ijsblokbakjes is natuurlijk dan ook geniaal, het water wat er dan bij zit heb je toch bijna altijd wel nodig en is dus niet erg.
Dit kan ook heel goed met knoflook. Op een regenachtige dag lekker plukken en plerten
Ik oogst ze, was ze, dep ze droog met keukenpapier. Daarna worden ze fijngehakt, waarna ik ze even laat drogen om aan elkaar plakken te vermijden. Dan gaan ze in de diepvriezer.
Ik doe het zo, omdat ik er de voorkeur aan geef sommige kruiden even te laten aanbakken om vervolgens de pan de deglaceren, bijvoorbeeld voor de bereiding van peterseliesaus.
Knoflook vries ik gewoon als gepelde teentjes in, omdat die doorgaans toch lang meestoven, meekoken in bereidingen.
Het zelf maken van kruidenolie raad ik met klem af! De meeste oliën zijn pH-neutraal en nemen relatief weinig zuurstof op uit de lucht. Ze worden bij kamertemperatuur bewaard. Dat is dus een ideaal biotoop voor Clostridium botulinum.