Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Dit weekend werden de mosterdzaden geplukt. Als experiment hoop ik een kleine hoeveelheid mosterd te maken. Kan iemand mij informeren hoe de kleine zaadbolletjes efficiënt uit hun omhulsel kunnen gehaald worden?
Mosterd - Sinapis arvensis Er is een tijd geweest dat mosterd een zeldzaamheid was langs onze wegen. De laatste tijd echter zie je ze steeds meer. Vroeger verbouwden boeren vaak mosterd voor eigen gebruik. Dat deden ze op kleine stukjes land midden in hun rogge- of tarweveld. Zodra de zaaddoosjes geel waren, werd er geoogst. Vroeg in de morgen, gewoon met de sikkel. Het geoogste werd gedroogd en op een doek gedorst (de zaadjes eruit geslagen als het ware). Daarna moest het zaad nog wat nadrogen en kon het mosterd maken beginnen. Dat was natuurlijk geen werk voor de boer zelf, dat deed oma die meestal inwoonde. Het zaad werd in een kom gedaan met een zware mosterdkogel. Door de schaal heen en weer te wiegen rolde de kogel over het zaad en plette ze. Het was niet een echt dankbaar werkje want tijdens het pletten kwamen er stoffen vrij die traanklieren en slijmvliezen behoorlijk irriteerde.En de werking is vrij duidelijk. Want wie kent niet het spreekwoord 'als mosterd na de maaltijd'. Mosterd behoor je namelijk tijdens de maaltijd te gebruiken. Erna heeft het weinig zin. Het heeft spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Dit komt met name tot z'n recht als er zwaar getafeld word. Wie kent niet de combinatie rookworst of spek met mosterd? Het vrgt er bijna om. Mosterd maakt zwaar verteerbare zaken lichter verteerbaar.Uitwendig werd mosterd wel gebruikt bij spier- en gewrichtspijnen en bij bronchitis en angina. Het bevordert de doorbloeding en werkt sterk verwarmend. Tegenwoordig kennen we mosterdpleisters en vind je mosterd ook wel terug in reuma zalven.Je kunt dit natuurlijk zelf ook toepassen. Verpulver 100 gram mosterdzaad en roer het met wat lauw water tot een papje. Schep het papje in een katoenen zakje en lig dit gedurende maximaal 10 minuten op de borst of op de pijnlijke plaats. Kinderen maximaal 3 tot 5 minuten. Warme voetbaden met 100 gram mosterdmeel werden toegepast als afleidingsmiddel bij bloedaandrang in de hersenen. Ook hier niet te lang in blijven.Let op: essentile mosterdolie of langdurige of rechtstreekse blootstelling aan mosterdmeel geeft verbrandingen. Houdt dus altijd de tijd in de gaten en breng mosterdmeel of olie niet rechtstreeks aan de huid op!
Dank voor de reactie. Het dorsen om de zaadbolletjes uit de zaaddoosjes te halen is mij nog steeds niet duidelijk. Ik blijf dus op zoek naar info en tips hieromtrent.
Als ik de reactie van GK goed begrepen heb, worden de zaden geplet en daarna verwerkt. de zaden worden dus niet gescheiden van de omhulsels. en dit alles met behulp van een zware kogel maar zou m.i. ook kunnen met een stamper en vijzel of met behulp van een (hand)pers.
groetjes,
Rita
Trouwens voor beiden nog van harte welkom namens mij op dit mooie, leerzame, te gekke forum