Tekst aangepast
Siebke
Het enige die ik weet van wijnruit in de voeding is dat je het in kleine hoeveelheden moet gebruiken.Opletten als je het plukt , het sap kan je een huidirritatie bezorgen.Ik zoek het eens voor je op,maar ik heb zo'n voorgevoel of mijn twijfels over het inwendig gebruik!Niet zo'n veilig kruid voor inname vermoed ik!
Gevonden in het Lexicon van Mellie Uyldert : Bij brandende en vermoeide ogen drinkt men thee van wijnruit,kamille,ogentroost en korenbloem.Dit ontspant en versterkt de ogen.Toevoegen aan badwater bij kinderen met stuipen.Vroeger trok men salie en wijnruit af in wijn.Werkt op de psyche,bij zwakte van beenspieren en gewrichten,versterkt het beenvlies.
In het kruidenencyclopedie van Nico Vermeulen vond ik dit : gesnipperd blad toevoegen aan salades,soepen en sauzen.Het verse blad heeft wel een bittere smaak.Kan maag-en darmstoornissen veroorzaken bij overmatig gebruik.Zwangere vrouwen mogen het niet gebruiken,ze zouden hun vrucht verliezen,werkt dus abortief!Takje wijnruit in wijn of azijn voor een extra bittere smaak.De vluchtige olie uit de plant wordt aan likeuren toegevoegd.Dezelfde olie is een belangrijk bestanddeel in bepaalde parfums.
Werkt kalmerend,slaapverwekkend,krampoplossend,eetlustopwekend en urinedrijvend.
Belangrijk : Gebruik wijnruit alleen onder deskundige begeleiding als medicinaal kruid! [/kleur]