menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Paarse aardappelen

Bowie

Bowie

Op de site van tuinadvies staat een recept met paarse aardappelen (Peruvian Purple Fingerling).

Wie heeft hier ervaring mee, kent dat, of andere soorten, waar kan je dat verkrijgen?
zaterdag 15 juli 2006 - 21:53
Nigella

Nigella

als je deze recepten bedoelt: ik heb die zelf aan Kurt doorgegeven voor op de site

een van mijn experimenteermomenten die lekker uitdraaienden

wij vonden de aardappelen in een plaatselijke Delhaize


http://www.tuinadvies.be/groente_paarse_aardappelen.htm

http://www.tuinadvies.be/recepten_aperitiefhapjes.htm
zaterdag 15 juli 2006 - 22:16
Pascal

Tekst aangepast

Pascal

Op de site van tuinadvies staat een recept met paarse aardappelen (Peruvian Purple Fingerling).

Wie heeft hier ervaring mee, kent dat, of andere soorten, waar kan je dat verkrijgen?


Ik gebruik deze aardappel vaak in de keuken en heet Violette Noir, een Franse soort die ook wel "truffelaardappel" genoemd wordt.

De truffelaardappel is langwerpig van vorm en heeft een dikke zwartpaarse schil. Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel. In culinaire kringen wordt zelfs gesproken van een ‘lichte notensmaak’.

Van binnen heeft de truffelaardappel een prachtige paarse kleur die lijkt op die van onze bietjes. Dit paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur. De truffelaardappel heeft zijn naam niet zozeer te danken aan de smaak, maar meer aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig, hierdoor kan hij na het koken gemakkelijk verder worden verwerkt. De truffelaardappel maakt, samen met andere vreemde’ rassen zoals ‘Roseval’ of La Ratte d’Ardeche’, deel uit van een opleving van ‘nieuwe’ exclusieve aardappelrassen voor de fijnproever. De omschrijving nieuw’ is overigens niet altijd terecht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van oude rassen die opnieuw geteeld worden. ‘La Ratte Noir’ bijvoorbeeld, stamt uit 1872.

De truffelaardappel is vastkokend en heeft een vrij dikke schil. Hierdoor is het beter hem eerst, afhankelijk van de grootte, 5 à 7 minuten te koken en daarna verder te verwerken. De schil laat zich dan namelijk wel eenvoudig verwijderen. De restaurants verwerken de truffelaardappel vaak tot puree: ‘Op die manier komt de smaak goed tot zijn recht en kunnen er allerlei vormen mee gemaakt worden’. Ook kunnen ze na het koken in dunne plakjes gesneden worden om die daarna te frituren of te bakken. In gefrituurde of gebakken toestand komt de karakteristieke structuur van de truffelaardappel het best tot zijn recht.

De truffelaardappel beschikt in iedere toestand, gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd, over een hoge decoratieve waarde.


Pascal

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 29 juli 2006 - 19:52

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon