menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bio aardappelen

Primus

Primus

Vorig jaar platte ik een partij aarappelen van het merk "Sevilla" Bio. Het veld werd bemest met paardenmest en er werd ook Kiserit op gezaaid. Het was mooi om te zien als ik de aardappels uitstak zo'n grote mooie gezonde aardappels. Helaas was mijn vreugede vlug gedaan toen ik er enkele doormiddens sneet, allemaal waren ze gewoon hol vanbinnen en van rot wat er geen sprake. Weet iemand waar dit aan kan liggen of is dat een ziekte?
Met vriendelijke groeten,
Cyriel.
maandag 24 januari 2022 - 16:25
Tuinprins

Tuinprins

Ik had er nog nooit van gehoord maar een snelle zoektocht op internet leert mij dat het regelmatig voorkomt. Primaire oorzaak is dat de aardappel eigenlijk te snel groeit waardoor de cellen in de aardappel van elkaar los raken. Als een aardappelplant maar relatief weinig knollen/aardappelen heeft, is de groei van de individuele aardappel te snel en ontstaat er in de aardappel een holte.

https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/holheid-groeien-de-aardappelen-te-snel/

https://www.mijntuin.org/notes/view/2094-holheid-bij-aardappels

https://www.pcainfo.be/Kenniscentrum/Ziekten/category/gebreken/holheid


Van invloed op de (snelle) groei van aardappels zijn o.m. de bemesting van het perceel en het weer. Terughoudend zijn met het geven van stikstofrijke mest lijkt daarom raadzaam. Verder stellen diverse bronnen dat sommige aardappelrassen gevoeliger zijn voor het geven van holle aardappels.

Gegroet, de tuinprins
maandag 24 januari 2022 - 19:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon