menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Schorseneren

Ga naar meest recente reactie

Marij

Marij

ik ga dit weekend mijn schorseneren oogsten
heb al op verschillende sites gelezen dat het niet goed te kuisen is
als ze geschild zijn best in een pot met water en citroen leggen of azijn
maar ik zou ze willen bewaren in de diepvriezer
moet ik ze dan koken enkele minuten?
zo gelijk wortelen enzo?
vrijdag 21 oktober 2011 - 12:14
Patattenriek

Patattenriek

Volgens mij is het niet gebruikelijk dat je schorseneren oogst om in de diepvries te bewaren.
Hier blijven ze in de tuin staan en wordt er maar geoogst wat we nodig hebben.
Ik denk trouwens dat ze nog altijd groeipotentieel hebben.

Bij vriestemperaturen worden ze wel afgedekt met bladeren zodat er bij aanhoudende vorst nog altijd kan geoogst worden.

Het schoonmaken is inderdaad een vuil karweitje, maar met een dunschiller en handschoenen kan dat euvel ook vermeden worden. Eventueel kan je ze onder water houden als je ze schilt, dan zijnde handschoenen overbodig.
Wat verkleuren na het schillen betreft kan ik me niet uitspreken. Hier gaan ze na het schillen en spoelen direct in de pot.
vrijdag 21 oktober 2011 - 12:30
Marij

Marij

dan zullen we ze direct allemaal moeten opeten
want ze moeten echt wel uit
we gaan onze tuin herinrichten en spijtig genoeg
hebben we er niet aan gedacht bij het zaaien
vrijdag 21 oktober 2011 - 13:06
Patattenriek

Patattenriek

Dat is natuurlijk wat anders.
Ik heb geen ervaring met het invriezen van schorseneren, maar er is hier heus wel iemand die je raad kan geven.

Inkuilen kan ook een alternatief zijn. Er is heus wel een plekje waar je die kwijt kan of wilt.
vrijdag 21 oktober 2011 - 13:10
Rita1960

Rita1960

als het niet anders kan...

rooien, in bak met redelijk droog zand neerleggen en onder het zand leggen..
bak niet te warm weg zetten. of te wel best buiten onder afdakje of met plastic erover zorg dan wel voor verluchting..
(zelfde methode kan voor winterwortelen, rode bieten gebruikt worden)
en je kunt er bij blijven komen ook al ligt er een meter sneeuw of als de grond bevroren is.

groetjes,
Rita
vrijdag 21 oktober 2011 - 19:01
Rita1960

Rita1960

en schoonmaken.. bij het rooien ervoor zorgen dat er een stukje loof aan blijft zitten.
met een borstelje over de wortel vegen.. meeste zand is er dan af..
neem een dunschiller, houdt de schorseneer vast bij het loof en snijdt vanaf boven met de dunschiller naar beneden.. werkt hier perfect geen smerige handen enzo.
direct na het schoonmaken de wortels in een bakje met water en azijn en een beetje meel leggen.. dan verkleuren ze niet..

en dan bereiden zoals je gewend bent..

eet ze!

vrijdag 21 oktober 2011 - 19:14
Limoncello

Limoncello

Kan je een foto nemen van de schorseneren? Ik zou er ook willen zaaien volgend jaar.
woensdag 26 oktober 2011 - 09:34
Rita1960

Rita1960

van de wortels zelf of de plant????

woensdag 26 oktober 2011 - 17:23
cetinel

Cetinel

mijn zus wast de schorseneren en kookt ze in de schil,daarna pelt ze die gelijk ge aardappels na het koken pelt(wel dikkere pel dan aardappelen)...
zelf nog nooit zo gedaan..
vree makkelijk zegt ze,want na het koken word er niksmeer vuil door de schil....
zelf schil ik ze direct in en pot met water en azijn...
is weeral een tijdje geleden dat ik ze gemaakt heb(kreeg ze vroeger altijd van de buurman,maar nu we verhuisd zijn....)
woensdag 26 oktober 2011 - 17:29
Rita1960

Rita1960

da's een nieuwe methode.. eerst wassen, dan koken en dan pas schillen...
maar ja...

ik houd niet van te warme vingers..- lees verbrandde vingers-

BTW: kent iemand het verschil tussen haverwortels en schorseneren??




woensdag 26 oktober 2011 - 19:24
azrael

Azrael

Ik kook ze gewoon in water met wat zout gaar, doe ze dan in een potje met wat van het kookvocht erbij zodat als je ze klaarmaakt van het kooknat een lekker wit sausje kan maken.
woensdag 26 oktober 2011 - 21:41

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon