Suikermaïs oogst je in het 'melkstadium'.
Dat valt makkelijk te controleren: wanneer je met je vingernagel in zo'n zachte maïskorrel duwt, moet er een melkachtig vocht uitkomen.
Deze fase in het rijpen valt ook goed te herkennen aan de vrouwelijke bloeipluimen die dan net beginnen te verwelken.
Oogst suikermaïs zo kort mogelijk voor je keukenwerk, Sylvain, want de aanwezige suikers, en dus ook de zoete smaak, gaan onmiddellijk na het plukken dalen en maïs van enkele minuten oud bevat nog maar half zoveel 'zoet'.
Maïs uit de supermarkt is waardeloos !
Breng dus eerst je water aan de kook of zet de stoomoven in actie en ga dan de tuin in en kook/stoom de kolven 6 à 10 minuten en serveer direct voor het zoetste resultaat.
Op tafel staan hier wel eens Parmezaanse kaas, verse rode peperknipsels en boter. Hier kan je de kolven dan doorwentelen.
Dat is zowat de eenvoudigste manier van eten hier.
Maar kan ook in soep, ook lekker met kleverige spareribs...
Ik ben al enkele jaren op zoek naar zo'n mooie vorkjes om aan beide zijden van de maïs te prikken...
Groetjes,
zoetebek,
Mia