Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/10/groenten/35519/regenwater-opvangen-via-tunnelserre

menu
Tuinadvies
0

Regenwater opvangen via tunnelserre

Ga naar meest recente reactie

Tuindummies

Hej allen,

we willen een oude (plastiek) tunnelserre (6m op 6m) in onze tuin heropwaarderen. Om de planten te kunnen verzorgen zullen we echter extra regenwater moeten kunnen opvangen. We wilden dit graag doen via een 1000-liter-ton en de serre-constructie maar hebben praktisch/technisch geen idee van mogelijkheden/ aanpak. ( de serre staat echt ver van enig andere constructie, dus daar zijn geen uitwijkmogelijkheden)

Heeft iemand ervaring of tips voor ons?

Bedankt!

donderdag 5 augustus 2010 - 15:53

Knovos

misschien de 1000 liter water ton in de grond graven. Goten op de bodem van de tunnel en het naar de ton leiden en dan via een goedkoop systeem weer uit de ton in de kas gebruiken.
donderdag 5 augustus 2010 - 17:54

Ouwepee

beter zo hoog mogelijk, dan kan je met een tuinslang werken. Dus bovenkant gelijk met dakgootbodem, of bijna toch. Want je wil er toch minstens je gieter onder kunnen zetten. Zelf heb ik mijn vat op 5 m hoogte, dat vult met een waterdief en communicerende toestanden.
Worden in het Antwerpse aangeboden tegen €50 en zelfs thuis geleverd voor die prijs.
Het aansluitingsstuk om deftig af te tappen kan je hier zien en onder andere bij Plastiek Van Wauwe kopen:
http://www.esska-tech.co.uk/esska_eng_s/thread_adaptor_various_excecutions_avail.html
of ook:
http://www.buerkle.de/en/shop/_thread-adapters-pp-inner-inner-din-61-2-bsp.html
Je hebt dan 2"gasdraad en je kan dan verder reduceren naar bvb een t-stuk, bocht, enz.
De man die met de tanks leurt geeft er wel een gratis teut bij, maar daar kan je moeilijk op aansluiten. Een emmer of gieter vullen gaat wel.
extraatje: Ik zoek zelf naar doosjes van filmrolletjes om waterfiltertjes van te maken. Voor zover ze nog bestaan of ergens in een schoendoos zitten zijn ze zeer welkom.
Cherio !
donderdag 5 augustus 2010 - 20:44

Tuindummies

bedankt voor jullie tips. Ik denk dat het op gootsysteem op de bodem het handigst e is om snel veel water te recupereren.
Op hoogte zou luxueuzer zijn natuurlijk om snel even een gieter te vullen, behalve als we inderdaad een goedkope pomp of zo zetten (zowel ingegraven als hoog genoeg lijkt me veilig voor de kids)

Maar als het op die hoogte is, hoe krijg ik het regenwater er dan in want dat is het voornaamste probleem met zo'n tunnelserre...

iemand nog een suggestie?
maandag 9 augustus 2010 - 09:03

Ouwepee

"Dus bovenkant gelijk met dakgootbodem, of bijna toch"
Best is dat je met een waterdief werkt, die kan je met een gewone waterslang aansluiten aan je vat. De bovenkant van het vat moet even hoog zijn als de waterdief uitgang (of enkele cm hoger, dan loopt het nooit over)
Hier heb je een idee hoe het eruit ziet:
http://www.wildkamp.com/wildkamp/Regenton-vulapparaat-Rain-Trap-zwart-voor-buis-60-70-80-en-100-mm_pr_33176_WKNL
en ook:
http://www.crocus.co.uk/product/_/harcostar-universal-rain-trap/classid.2000005604/
De afstand van water- dief en vat, maakt niet uit, mijn (1000 liter) vat staat op 15 m van de waterdief.
De goede werkvolgorde is:
-Eerst vat en eventueel sokkel of bvb paletten plaatsen. Dan hoogste waterpeil in vat bepalen, bvb 5 cm van bovenkant. Dan deze hoogte overbrengen op de vertikale regenpijp. Vervolgens kan je de waterdief plaatsen, op die hoogte dus. De getoonde slang is een vijverslang, die kan je gerust via een of ander reductiestuk naar een tuinslang leiden. Ofwel koop je bvb bij AVEVE de nodige meters identieke vijverslang.
Of je het water onder (via T-stuk) of boven in je vat laat binnenkomen speelt geen rol. Als je aan de uitgang van de tank een T aanbrengt, hoef je bovenaan geen gat te maken. (bvb in pallet tank
http://bouw.koopjespullen.nl/kratten-en-dozen/224926/1000-litervaten-ibc-containers.html
handleiding:
http://www.pvl.nl/compiere/afbeeldingen/techdet/2000305.pdf" target="_blank">http://www.pvl.nl/compiere/afbeeldingen/techdet/2000305.pdf
prijs en info:
http://www.regenwatershop.com/contentServlet/vulautomaat.html" target="_blank">http://www.regenwatershop.com/contentServlet/vulautomaat.html
Niet noodzakelijk, maar toch aan te raden is een filter tussen dief en tank, bvb een messing strainer met uitneembaar zeefje. (Best zo groot mogelijk)
Ten slotte, als je een achteraanbouw hebt aan je huis, wellicht een keuken of veranda, dan kan je de tank er bovenop zetten, en heb je genoeg druk om met een slang te kunnen sproeien. Daar hoeven de kerncentrales dan niet harder voor te draaien, want deze energie krijg je gratis. Je takt dan af van de vertikale pijp van het hoger gelegen dak.
href="http://www.pvl.nl/compiere/afbeeldingen/techdet/2000305.pdf" target="_blank">http://www.pvl.nl/compiere/afbeeldingen/techdet/2000305.pdf http://www.regenwatershop.com/contentServlet/vulautomaat.html" target="_blank">http://www.regenwatershop.com/contentServlet/vulautomaat.html
Nu zal het wel lukken denk ik ?

maandag 9 augustus 2010 - 13:23

LucV

Tuindummies,

Hier staan een aantal oplossingen ter inspiratie:
http://www.moestuinforum.nl/regenwater-opvangen-tunnelserre-t139.html
maandag 9 augustus 2010 - 16:19

Ouwepee

Ik vind dat niet echt een gemakkelijke oplossing. Zeker niet als het al wat een oudere kas (in de Walen staan veel serres) betreft.
Als er enigszins dakwater van een woning of garages beschikbaar is, ben je veel beter met hetgeen ik bovenaan beschreef.
Bovendien, als er met die "tentgoot" iets misgaat en ze verstopt, zakt gans je tent in elkaar onder het watergewicht.
maandag 9 augustus 2010 - 17:14

LucV

Zeer zeker mee eens ouwepee, als er een andere mogelijkheid is om water te verzamelen verdient die de voorkeur. Vele malen makkelijker. Maar de startpost vermeld duidelijk dat er geen uitwijkmogelijkheden zijn. Met dat instorten zal het wel meevallen, een open goot (ietswat schuin richting de ton) en ook daar is weer een beveiliging voor te verzinnen
maandag 9 augustus 2010 - 17:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken