Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/10/groenten/31227/hoera-het-wordt-een-tweeling

menu
Tuinadvies
0

Hoera ... het wordt een tweeling

Ga naar meest recente reactie

FransNL

Mijn vorige week in een kweekbakje gelegde tomatenzaadjes beginnen te ontkiemen en boven de grond te komen. Toen ik ze vanmorgen bekeek dacht ik eerst dat ik aan een nieuwe bril toe was of ik had misschien op hetzelfde plekje per ongeluk twee zaadjes i.p.v. een neergelegd. Het ziet er toch naar uit dat er een 'tweeling' boven de grond komt. Zo heel bijzonder is dat fenomeen niet bij de tomaten die ik kweek want vorig jaar had ik er ook al een tweeling bij zitten maar dan wel een "Siamees" . Een plant met twee koppen dus waarvan de extra kop niet ontstaan was door een vergeten diefje. Deze keer lijkt het of er twee plantjes uit een en hetzelfde zaadje tevoorschijn komen . Als alles 'normaal' gegaan was had ik het niet eens opgemerkt. De zaaddoosjes behoren bij opkomst van de plantjes gewoon in de grond achter te blijven.

Je blijft je verbazen in 'plantjesland'.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]


dinsdag 9 maart 2010 - 14:49

Detuinenindemen

Wat mooi op de foto vast gelegd! Inderdaad blijf je je verbazen. Zo'n tweeling moet je gewoon wel twee keer op het forum zetten.
dinsdag 9 maart 2010 - 15:07

Jorg

Haha, mooi frans
dinsdag 9 maart 2010 - 15:18

Thanja

Gefeliciteerd!

Mooie macrofoto's heb je ervan gemaakt! Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat met je tweeling.

dinsdag 9 maart 2010 - 16:56

Mandy

Ben wel benieuwd of ze het allebei zullen "overleven".......


dinsdag 9 maart 2010 - 19:19

FransNL

Ik moet lachen om die Google ads die Google n.a.v. teksten uit een topic automatisch aanmaakt. Momenteel zie ik onder de laatste reactie van Mandy een reclamelink staan van Duowagens.nl voor tweelingkinderwagens. Zou ik dan binnenkort toch toe zijn aan zo'n tweelingkinderwagen voor mijn tomatenplantjes ?
dinsdag 9 maart 2010 - 21:43

MandyEn daarna als ze wat groter zijn mogen ze in de "tweelingbox"
dinsdag 9 maart 2010 - 21:54

FransNL

Wat dat scheiden betreft Batdah , ik heb zojuist nog een poging gedaan om met een paar stopnaalden het zaaddoosje te verwijderen . Dat lukte niet dus ik heb met een plantenspuit het zaaddoosje nog maar eens nat gemaakt. Morgen een nieuwe poging. Nu deze tweeling zo bekend is geworden op het world wide web kan ik toch geen risico lopen dat ze per ongeluk onthoofd worden ?
dinsdag 9 maart 2010 - 22:21

Greener

Leuk dit!
Ik zou ze lekker samen laten opgroeien.
Tweelingen scheiden in de mensenwereld is ook nooit zo'n succes

Sebas

dinsdag 9 maart 2010 - 22:48

FransNL

Gelukkig . De operatie is geslaagd en de patient is niet eens overleden. Een nieuwe bevrijdingspoging om met stopnaalden het zaaddoosje van de plantjes af te schuiven lukte vanmorgen niet. Ik heb daarom maar naar een wat grover instrument gegrepen en een punttangetje gebruikt waarmee ik het zaaddoosje iets samenkneep en daarna kon verwijderen. Gruwelijke details over onthoofde tomatenplantjes blijven de wereld dus bespaard.

Ik heb het lege zaaddoosje (rechts op de foto te zien en op een naald gespietst) eens onder een vergrootglas bekeken. Het is inderdaad maar een enkel doosje waarin dus twee tomatenkiempjes hebben gezeten .

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 10 maart 2010 - 13:35

Jorg

Ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van "de tomaten tweeling", maar je houdt ons vast wel op de hoogte
woensdag 10 maart 2010 - 15:48

FransNL

Als daar interesse voor is wil ik best de verdere ontwikkeling van mijn tomatentweeling laten zien Jorg.

Als kersverse verantwoordelijke van deze twee tomatenhummeltjes , ik wil me geen vader noemen want mijn eigen zaadjes hebben tenslotte niet aan hun ontstaan bijgedragen , loop je gelijk tegen een aantal problemen aan . Tot nu toe had ik me bijvoorbeeld nog nooit afgevraagd of tomatenplantjes mannelijk of vrouwelijk zijn of gewoon maar onzijdig ? Zoiets geeft een probleem met het geven van een naam. Ik heb daarom maar besloten dat ik ze gewoon plantje Een en plantje Twee zal noemen.
woensdag 10 maart 2010 - 20:31

Mandyadoptievader dus
woensdag 10 maart 2010 - 20:55

FransNL

Dank je wel Ernestine. Helaas gaat het momenteel met mijn tomatentweeling , als ik ze vergelijk met mijn andere tomatenplantjes , niet zo best. Hun kiemblaadjes blijken door de diverse scheidingspogingen toch redelijk beschadigd te zijn waardoor hun ontwikkeling achter blijft. Het liefst had ik ze daarom al lang hun nek om gedraaid . Om het maar even netjes te zeggen ... op de composthoop gesodemieterd dus . Hun verdere leven danken ze nu aan hun bekendheid op dit tuinforum.

Meer zorgen dienen zich nog aan. Binnenkort zullen ze toch ook uit de grond gescheiden moeten worden om dan apart te worden opgepot. Ga ik dan niet tegen nieuwe problemen aan lopen omdat bijvoorbeeld hun ondergrondse delen samengegroeid blijken te zijn ? De tijd zal het leren.
vrijdag 12 maart 2010 - 14:20

Annemiek123

Nou Frans, ik zou voor dit experiment de tweeling niet scheiden, maar eens kijken wat er gaat gebeuren om ze samen te verpotten. Je moet de soap natuurlijk wel spannend houden
En hoe ziet een volwassen tomaten tweeling eruit??? Wij zijn allemaal benieuwd....

groetjes Annemiek
vrijdag 12 maart 2010 - 15:37

FransNL

Een uitstekend idee Annemiek !! Ik denk dat ik dat maar doe. Ze gewoon bij elkaar laten staan en dan maar zien wat het wordt.
Het gaat dus een tomatensoap worden die later wel zal uitdraaien op tomatensap.
vrijdag 12 maart 2010 - 15:43

FransNL

Leuk gevonden Ernestine.

Ik blijf ze toch maar plantje Een en plantje Twee noemen. Ook hoop ik dat er straks geen Tiny-Tim tomaatjes gaan groeien want dat zou betekenen dat mijn tomatenplanten vorig jaar 'vreemd gegaan' zijn en zoiets wil ik voorkomen want ik ben best tevreden met het huidige ras (of noem je dat soort ?)

Een siamese tweeling lijkt het me ook niet. Ik denk eerder dat er gewoon twee tomatenkiempjes in een en hetzelfde zaaddoosje hebben gezeten. Waarschijnlijk een twee-eiige tweeling dus
zaterdag 13 maart 2010 - 16:10

FransNL

De tweeling , plantje Een en plantje Twee , heeft het vergeleken met de andere gelijktijdig opgekomen 'normale' tomatenplantjes bijzonder moeilijk . Er zit wel iets van vooruitgang in maar summier. Het trauma ontstaan door de bij de bevrijding van het zaaddoosje beschadigde kiemblaadjes is daar vrijwel zeker de oorzaak van.

Vandaag werd het tijd de 'gewone' plantjes te verspenen dus heb ik de tweeling maar gelijk meegenomen. Zoals al besloten blijven ze samen maar al had ik ze al willen scheiden , het zou bijna zeker hun dood betekend hebben. Slechts een paar iele worteltjes zijn de letterlijke draadjes waar ze mee aan het leven hangen.

De komende dagen blijven kritiek. Zullen hun gevoelige worteltjes wel aanslaan ? Ontstaan er geen onverwachte complicaties ? Zeer grote voorzichtigheid bij hun verzorging blijft voorlopig geboden . Zelfs een ietsepietsie wortelrot zou al fataal zijn en onherroepelijk hun einde betekenen .

[afbeelding verwijderd niet-https]

Trots cq fier in ons eerste eigen potje ! Maar hij is groot , en wij zijn klein .

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 22 maart 2010 - 22:07

Greener

Ze zien er goed uit, geweldige thread dit.
Toch denk ik dat niet allleen door beschadigde kiemblaadjes de achetrstallige groei komt maar ook dat de kiemblaadjes al kleiner waren ivm de beschikbare ruimte in het zaadhuisje.
Verder zijn er bij tweelingen bij mensen als bij dieren altijd een sterk en een zwak individu dus raar is het niet.
Ik ben toch benieuwd hoe deze planten zich verder gaan ontwikkelen.
Het zou nog interresanter zijn als we een DNA test konden doen, vraag me af hoe dat nu zit.

Sebas
dinsdag 23 maart 2010 - 09:07

Annemiek123

Ja ik vind dit ook een geweldige topic!
dinsdag 23 maart 2010 - 09:29

FransNL

De tweeling heeft het de eerste dagen na het verspenen rustig aan gedaan. Er gebeurde ogenschijnlijk niets maar ik was al tevreden dat ze er fris bleven uitzien want verslappen zou betekenen dat het letterlijk en figuurlijk einde verhaal zou
zijn. Maar het verhaal kan dus verder gaan ...

Onder de grond moeten ze direkt na het verspenen al druk bezig zijn geweest want na een dag of drie zat er ineens weer een heel klein beetje groei in. De piepkleine eerste echte blaadjes werden groter en konden daardoor meer en meer het gehandicapt functioneren van de kiemblaadjes overnemen en dat merk je. Omdat ieder plantje zoveel mogelijk licht voor zichzelf wil hebben beginnen ze nu uit elkaar te groeien voor zover dat mogelijk is als je samen met je wortels op hetzelfde plekje staat. Als dat straks maar geen vergroeide ruggetjes geeft . Hoewel ... met wat ondersteuningsmateriaal is zoiets wel op te lossen.


Pas een week geleden verspeend en onze verzorger is tevreden over ons.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog eens met een even oude 'grote broer' . Het verschil is toch wel erg groot.

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 29 maart 2010 - 19:07

FransNL

Na twee weken even een update over mijn tomatentweeling. De tijd dat ze intensive care nodig hadden is nu echt wel definitief voorbij en dat bewijzen de volgende foto's. De bovenste is een week na mijn voorgaande reaktie genomen en laat al een flinke groei zien . Daarna ben ik een week op vakantie gegaan en werd de tweeling door iemand anders verzorgd. Eerst had ik nog het toch wel vrij idiote idee om ze die week mee te nemen in mijn camper maar van dat voornemen heb ik toch maar afgezien. Misschien jammer voor ze want welke tomatenplant krijgt er nu zo'n mooie gelegenheid om wat van de wereld te zien.

Terug na zo'n week valt je dan de relatief grote groei op van alles wat er in je tuin staat en ook de ontwikkeling van knoppen en bloesems . De vooruitgang van mijn nog steeds binnenshuis verzorgde tweeling , alleen voor de laatste foto ging hij even naar buiten ,viel me bijzonder op. Het lijkt er op dat die de achterstand op de ongeveer gelijk ontkiemde familieleden wil gaan inhalen want naar verhouding is de tweeling meer gegroeid dan de andere tomatenplanten. Eigenlijk gaan de plantjes momenteel zelfs wat te snel de hoogte in vind ik want ik had hun stengels liever wat korter en steviger gezien. Dat snelle groeien ten koste van stevigheid komt waarschijnlijk door hun onderlinge concurrentie om zoveel mogelijk licht voor zichzelf op te kunnen vangen waardoor er een soort fileereffect ontstaat. Het komt in ieder geval niet door extra mest want ze moeten het nog steeds doen met de nog aanwezige voedingsstoffen in hun eerste potgrond . Ik begin ook altijd pas met mest geven aan mijn tomatenplanten als ze ongeveer het stadium bereiken dat ze vanwege hun grootte toe zijn aan een ruimere pot. Vanuit die tweede pot gaan ze dan later , ongeveer halverwege mei , de vollegrond in.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Word vervolgd.
dinsdag 13 april 2010 - 23:48

Charelke

Ja Franske heb het zelf nog niet mee gemaakt zulke kweek ,maar ik hou wel je mails hier over bij ,ik volg wil ik zeggen ,hoe het afloopt en de opbrengst.
groeten
Charelke
woensdag 14 april 2010 - 01:25

Annemiek123

Ze zier er prima uit, ik ben ook benieuwd hoe ze verdergaan. Wel jammer dat ze dat tripje in de camper hebben gemist hahaha.

groetjes Annemiek
woensdag 14 april 2010 - 10:54

FransNL

Tsja , achteraf gezien misschien toch een gemiste kans Annemiek. Een foto op dit forum van de tomatentweeling aan de Moezel of met op de achtergrond de kathedraal van Worms waar ik geweest ben , zou wel leuk geweest zijn

Ze zullen nu de rest van hun leven niet verder komen dan mijn tuin want als ik over een paar weken weer eens even weg ga zullen ze te groot zijn om mee te nemen .
woensdag 14 april 2010 - 17:45

FransNL

Het groeit en het groeit en het groeit en pffft .... het blijft maar groeien. Zo hoort het natuurlijk ook . Een week na mijn vorige bijdrage werd het tijd dat mijn tomatenplanten van hun eerste 10 cm pot naar een nieuwe 20 cm pot zouden verhuizen. Voor een goede ontwikkeling van de plant moet namelijk ook het wortelgestel ongestoord kunnen doorgroeien en het niet te krap krijgen . Vanuit die 20 cm potten gaan ze dan later rond half mei de vollegrond in. De bovenste foto is vlak voor het verpotten genomen, de tweede vlak er na. Hier is al te zien dat de tweeling zijn grote achterstand op de rest van de planten al voor een groot deel heeft ingelopen.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

De foto's hier beneden zijn vandaag genomen, weer een week later dus. De laatste dagen konden de planten dag en nacht buiten blijven staan. Overdag was er redelijk veel zon en de nachten waren niet al te koud. Voor buitentomaten die nog tot ongeveer half mei moeten wachten voor ze de vollegrond in mogen ideaal groeiweer . Tegen half mei zal ook de kluit aarde in de 20 cm potten geheel doorgroeid zijn zodat de planten na het uitzetten in de vollegrond 'naadloos' verder kunnen groeien.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Mijn meest interessante plant blijft natuurlijk de tweeling. Net als de andere planten heb ik hem vandaag voor het eerst gediefd . Wat zijn formaat betreft begint hij al aardig in de pas te lopen met de anderen dus de groeiachterstand heeft hij bijna weggewerkt . Met de ontwikkeling van de eerste bloemknoppen is hij echter minder ver dan bij de 'normale' planten . Kun je daar de afzonderlijke knoppen van wat straks de eerste tros gaat vormen al duidelijk zien ,bij de tweeling moet je goed kijken om het allereerste begin te kunnen ontdekken. Maar dan zijn het er wel twee in totaal natuurlijk.
dinsdag 27 april 2010 - 22:45

Annemiek123

wat een mooie grote planten heb je al zeg.Daar blijven de mijne nog wel wat bij achter, maar ook die zullen straks goed bijtrekken als ze eenmaal hun vaste plaats hebben gekregen. Ik ga eerst op vakantie volgende week, en pas daarna verplanten, anders zit de buurvrouw met de zorgen en nu hoeft ze alleen onder in de schaal te gieten...
Ook die tweeling ziet er prima gezond uit, ben benieuwd of ie ook dubbel zoveel op gaat brengen in de oogst.
woensdag 28 april 2010 - 10:26

Elrike

Mijn tomaten zijn nog maar amper uit het zaadje gekropen, wat staan die van jou er al mooi en groot bij zeg!
Is het eigenlijk niet handig om de 2-ling straks toch een grotere pot te geven, deze lijken toch meer nodig te hebben omdat er ook een dubbele plant in de pot staat.
donderdag 29 april 2010 - 19:24

Jorg

De tweeling staat er nog niet verkeer bij Frans, ondanks de groeiachterstand in het begin.
donderdag 29 april 2010 - 20:37

Victor44

[afbeelding verwijderd niet-https]
Even een foto van mijn zaailingen van jouw zaden Frans,hopelijk doen ze het even goed in Vlaamse- als in Nederlandse grond!
groeten
Victor
woensdag 5 mei 2010 - 20:23

FransNL

Prima planten Victor en aan die vlaamse grond zal het niet liggen . Het is vooral de hand van de meester die het eindresultaat bepaalt en dat is jou wel toevertrouwd.
woensdag 5 mei 2010 - 22:31

FransNL

Na drie weken weer even een update over de tweeling. Het koude weer van de eerste helft van mei vonden ze maar niks en dat lieten ze weten ook door het rustig aan te doen maar de laatste dagen zit de groei er weer duidelijk in. Samen met de rest van de tomaten had ik ze afgelopen zaterdag in de vollegrond willen zetten maar het voorspelde slechte weer voor gisteren , dat natuurlijk niet kwam , deed me nog even tot vandaag wachten . Een week later dan vorig jaar zijn mijn tomatenplanten nu de vollegrond in gegaan .

Voor de laatste keer een foto van de hele familie op een rijtje . Ook de paprikaplanten zijn vandaag allemaal de vollegrond in gegaan.

[afbeelding verwijderd niet-https]

De grond in de tweeliterpotten was mooi doorworteld. Hier het wortelgestel van de tweeling. Met een dergelijk mooi wortelgestel groeit de plant na het uitplanten in de vollegrond gewoon door zonder ook maar even stil te staan.

[afbeelding verwijderd niet-https]

De hele familie na het uitplanten in de vollegrond .

[afbeelding verwijderd niet-https]

Als steunmateriaal hebben de planten gewone stokken gekregen maar de tweeling heeft er natuurlijk twee . Die staan dan wel onder een hoek zodat ze na aanbinden wat verder uit elkaar kunnen groeien en elkaar niet teveel in de weg gaan zitten.

[afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 18 mei 2010 - 23:19

Jorg

Mooi frans. Daar staan ze dan, eerst ten dode opgeschreven, nu in de volle grond. Blijft een geweldig topic!
dinsdag 18 mei 2010 - 23:34
dinsdag 18 mei 2010 - 23:38

FransNL

Even een korte update over de tweeling. Ondanks de slechte meimaand heeft hij het in de afgelopen drie weken nog zo slecht niet gedaan.Tweeling of niet , het is tenslotte een echte buitentomaat. Beide delen van de plant hebben inmiddels de toppen van de schuinstaande stokken bereikt. De hoogte van de toppen loodrecht naar de grond toe gemeten is 80cm zodat de eigenlijke lengte van beide plantendelen ongeveer 90cm is. De tomaatjes van de eerste trossen zijn al aardig ontwikkeld al lopen ze achter bij de ontwikkeling van de andere 'normale' tomatenplanten. De tros van de rechter is op de foto duidelijk te zien , de linker tros die iets verder in zijn ontwikkeling is bevindt zich aan de achterzijde van de plant en is daardoor hier niet te zien. Een ding is wel zeker, volgende maand zullen ze de eerste rijpe tomaten gaan leveren.

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 9 juni 2010 - 02:12

DannyH

Dit is toch een geval apart, deze doet het blijkbaar even goed als de rest.
Leuk om te zien!
woensdag 30 juni 2010 - 09:37

FransNL

Het wordt hoog tijd voor weer een update want sinds de laatste keer , 22 dagen geleden , heeft de tweeling een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vooral het prachtige zomerweer van de laatste tijd heeft hem een extra ontwikkelingsspurt gegeven , niet alleen in groei maar ook in het aanzetten en het dikken van de tomaten . Van de toppen loodrecht naar beneden gemeten bedraagt de hoogte nu 130 cm . Dat is ruim 10 cm lager dan de 'gewone' tomaten maar die hoefden ook niet eerst een stuk schuin langs een stok naar boven te groeien. Twee nieuwe langere stokken die ik naast de schuine stokken geplaatst heb waren nodig om ze langs daar verder te laten groeien.

De zevende bloemtros , eigenlijk moet ik zeggen de veertiende , is nu in ontwikkeling en over een paar dagen gaan de koppen er uit. Bij een goede zomer kunnen bij een vroege tomaat als deze van die zevende tros nog tomaten afrijpen maar van een achtste tros kun je het wel vergeten.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog even het onderste deel van de plant maar dan wel vanaf de andere kant gezien.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Van het afrijpen van de eerste 'tweelingtomaten' is nog niets te zien maar zoiets kan ineens snel gaan. Wat dat eerste afrijpen betreft lopen ze wel iets achter op de andere tomatenplanten waaraan al enkele tomaten hangen die beginnen te kleuren. De tomaat op de foto hier beneden zal waarschijnlijk overmorgen rijp zijn. Dat komt aardig overeen met vorig jaar toen ik op 4 juli mijn eerste rijpe tomaat geoogst heb.

En als je dan weer zo'n in de zon geteelde en volledig aan de struik gerijpte tomaat proeft dan weet je weer hoe een tomaat behoort te smaken ! Heel anders dan die kasdingen die nooit de volle zon op hun velletje hebben gehad en die half rijp geplukt moeten worden omdat ze nog op transport naar de veiling moeten en daarna nog een paar dagen in de winkel moeten kunnen liggen.

[afbeelding verwijderd niet-https]

woensdag 30 juni 2010 - 23:18

Rita1960

Frans, die zien er al prima uit!
'k zie groen en geel van jal.. nee hoor niet echt, ik zit zo'n 300 km noordelijker en ook hier hebben we te maken gehad met de veel te koude lente periode..

ik klaag niet .. mijn tom.planten staan weliswaar in pot maar groeien nu ook goed door met n de meeste planten zo'n 4 tot 5 trossen en de vrucht aanzet is goed te noemen.. en vorig jaar is het ook goed gekomen

ik zie op je laatste foto dat de bladeren van jouw tom.plant ook gaan krullen..
enig idee waar dat aan ligt?? sommige soorten hier doen het ook terwijl andere soorten die niet doen
(zelfde potgrond, zelfde grootte pot, standplaats, voeding, water alles gelijk)

groetjes,

Rita
woensdag 30 juni 2010 - 23:36

Elrike

Wow mooi!
Die van mij zijn nog nauwelijks gegroeid en ik heb zelfs nog nooit zoveel tomaten aan 1 tros gehad.
Doen ze goed die van jou.
woensdag 30 juni 2010 - 23:50

Jorg

Ondanks de koude periode dus toch nog ongeveer gelijk met vorig jaar. Blijft een geweldig tomatenras Frans (voor herhaling vatbaar hier in de Zeeuwse klei).
woensdag 30 juni 2010 - 23:59

FransNL

@Rita

ik zie op je laatste foto dat de bladeren van jouw tom.plant ook gaan krullen..
enig idee waar dat aan ligt?? sommige soorten hier doen het ook terwijl andere soorten die niet doen
(zelfde potgrond, zelfde grootte pot, standplaats, voeding, water alles gelijk)
]

Dat krullen van de onderste bladeren Rita is bij mij als de planten wat ouder worden een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Bij jonge planten heeft het vaak te maken met de toegediende meststoffen maar bij oudere planten ontstaat het effect volgens mij gewoon door de natuurlijke veroudering van de onderste bladeren.

Waarschijnlijk zijn sommige rassen er meer gevoelig voor dan andere als ik lees dat bij jou bij bepaalde rassen onder identieke omstandigheden de bladeren wel krullen en bij andere rassen niet.
zaterdag 3 juli 2010 - 01:10

Rita1960

Thanx Frans voor je antwoord.
Het zijn idd de onderste bladeren die krullen.. dus maak ik me er geen zorgen over.

groetjes,

Rita
zaterdag 3 juli 2010 - 11:20

FransNL

Ik wist wel dat hij mij niet in de steek zou laten. Ook de tomaten van de tweeling beginnen nu duidelijk te kleuren. Het zielepietje is volwassen geworden !

[afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 6 juli 2010 - 20:32

Rita1960

Mooi hoor! en eet ze straks want deze smaken vele malen beter dan de tom. uit de winkel.

Rita

Ps: heb de hele topic nog een keer door gelezen.. je spreekt over een echte buitentomaat.. maar weet je ook nog de naam van dit ras??
dinsdag 6 juli 2010 - 21:18

FransNL

De naam van het ras is niet meer te achterhalen Rita. De man die het zou kunnen weten , mijn vader , is er niet meer. Hij heeft dit ras zijn leven lang geteeld en er altijd zelf de zaden voor het daaropkomend jaar van getrokken. Hij vond het altijd een prima tomaat en daar moet ik hem nu nog steeds gelijk in geven.
dinsdag 6 juli 2010 - 22:32

FransNL

Tot nu toe heb ik de tweeling 'gespaard' met het plukken van tomaten maar vanaf morgen zullen ook zij er aan moeten geloven. Daarom nog maar gauw even een foto zoals ze er uitzien voor ze hun eerste tomaten kwijt raken. De trossen beginnen nu echt zwaar te worden en dat merk je aan het doorzakken van de stengels. Het textiel elastiek dat ik gebruik om stengels aan stokken te binden rekt door het toenemend gewicht van de tomaten te ver uit en voldoet niet meer goed. Reden om volgend jaar maar geen elastiek meer te gebruiken .

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 19 juli 2010 - 00:55

FransNL

Over een tijdje moet ik dit topic afsluiten . Tomatenplanten gaan nu eenmaal maar een jaar mee. Laat ik voor het seizoen voorbij is en de tweeling waarschijnlijk alleen nog maar uit kale stengels zal bestaan nog maar eens een keer een paar foto's plaatsen. Het gaat snel zoals jullie zien. De voorraad tomaten aan de struiken begint flink te krimpen en ook de tweeling heeft er al heel wat moeten inleveren.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 11 augustus 2010 - 23:28

FransNL

Die kans van een blijvende genetische verandering schat ik maar heel laag in Batdah. En dan nog... wat moet je met tomatenplanten die alleen maar als tweeling groeien. Voor deze keer was het leuk maar verder is het alleen maar lastig en heeft het geen voordelen want twee gewone planten produceren zonder 'gesukkel' minimaal evenveel als een tweelingplant.

Maar ik zal je idee toch eens gaan opvolgen en de zaden van een mooie tweelingtomaat winnen die ik volgend jaar apart ga zaaien. Je hebt me toch wel een beetje nieuwsgierig gemaakt. Maar nogmaals , zelf schat ik een blijvende genetische verandering laag in. Waarschijnlijk zul je volgend jaar niets meer horen over tweelingtomaten.

Maar goed , als er volgend jaar een topic door mij geopend zou worden met de titel :

- Krijg nou wat ... het worden allemaal tweelingen -

, dan weet je wat er aan de hand is.
donderdag 12 augustus 2010 - 00:05

FransNL

Het wordt tijd om eens een einde aan dit topic te breien. De tweeling heeft dit seizoen zijn best gedaan .De opbrengst was goed al viel de kwaliteit wat tegen maar dat gold dit jaar eigenlijk ook voor de andere 'gewone' tomatenplanten. Door langdurige nattigheid kregen veel tomaten barsten.

Maar goed, aan alles komt een eind , ook aan een tomatentweeling. Toen ik een paar weken geleden weg ging voor een korte vakantie was er een begin van phytophthora aanwezig en daarom had het geen zin meer om ze te laten staan. Als je weer terug komt vind je immers toch alleen maar overwegend aangetaste zwarte stengels en onbruikbare tomaten terug.

Er heeft natuurlijk eerst nog een autopsie plaatsgevonden . Ik wilde toch wel eens weten of het al of niet een 'siamees' was . Na schoonspoelen van de wortels leek het eerst een siamees te zijn maar na het ontrafelen van de wortels kwamen er toch twee onafhankelijke planten tevoorschijn. Hun oorsprong zijn dus twee afzonderlijke tomatenkiempjes geweest die dan wel samen opgesloten zaten in een en hetzelfde zaaddoosje .

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

O ja ... het afscheid heeft inmiddels in besloten kring (alleen topicstarter aanwezig) en onder veel kabaal (vanwege de gebruikte hakselaar) plaatsgevonden.


woensdag 20 oktober 2010 - 16:45
donderdag 21 oktober 2010 - 07:36

FransNLAls je deze afkorting ziet als - Rest In Peaces - dan ben ik het daar helemaal mee eens.
donderdag 21 oktober 2010 - 09:44

Jasmin

Ik heb ENORM genoten van deze soap, Frans... geweldig!!! Ik kon hem dan ook lekker achter elkaar lezen, zonder op de afleveringen te hoeven wachten...
zaterdag 16 april 2011 - 16:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken