menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Optimale manier om tomatenzaadjes te laten ontkiemen.

Ga naar meest recente reactie

Patrickvk

Patrickvk

Hallo,

Wat is er eigenlijk de beste manier om tomatenzaadjes te laten ontkiemen.
Ruim een week geleden heb ik als test een paar zaadjes in doordrenkt keukenpapier gelegd maar er is nog altijd geen kieming te zien.

Bijkomend vraagje...
Mogen tomatenzaadjes die uit aangekochte tomaat komen direct gezaaid worden of moeten die eerst worden gedroogd op de gebruikelijke wijze?

Met vriendelijke groeten
Patrick
dinsdag 16 februari 2010 - 17:21
Jorg

Jorg

Patrick, learn by doing it. Probeer het gewoon. Zaai er een paar direct en droog er een paar.

Zaai de zaadjes in goede potgronden zorg dat ze voldoende warm staan.
dinsdag 16 februari 2010 - 17:52
FransNL

FransNL

Om met je laatste vraag te beginnen Patrick , zaadjes die vers uit een tomaat komen zullen niet of zeer moeilijk kiemen. Reden is het plakkerige laagje dat rondom die zaadjes zit en een natuurlijk kiemremmingsmiddel bevat. Dat laagje zul je eerst moeten verwijderen en de gemakkelijkste en snelste manier is met een beetje fijn zand. Hoe ik dat (op wat grotere schaal) doe kun je zien in onderstaand topic.

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=1&sid=14&tid=27834

Als je maar een paar plantjes nodig hebt kun je de zaadjes gewoon rechtstreeks in potjes leggen in wat vochtige potgrond . De zaadjes dek je dan weer af met een een paar milimeter zanderige potgrond. Leg bijv. in elk potje drie zaadjes dan kun je later de mindere plantjes verwijderen en in ieder potje het beste plantje laten staan. Zet de potjes zoals Jorg al zegt op een warme plaats , liefst iets boven 20 graden Celsius , en bescherm ze tegen uitdroging door er bijv. wat huishoudfolie over te spannen waar je wat gaatjes in prikt.

Als ik tomatenzaad wil testen op kiemkracht dan doe ik dat als volgt. Ik doe wat vochtige zanderige potgrond in een leeg glazen (jam)potje en roer daar wat zaadjes doorheen. De inhoud van het potje daarna beschermen tegen uitdrogen door een dekseltje te plaatsen of afdekken met huishoudfolie. Als de zaden kiemen zie je kleine witte puntjes aan de zaden verschijnen. Die vers gekiemde zaadjes kun je als je wilt ook gebruiken door ze in een potje te leggen en afdekken met een beetje zanderige potgrond.

Nog even een verklaring waarom ik als toplaagje altijd zanderige potgrond gebruik. Zuivere potgrond is nogal "vet" en dan loop je de kans dat het omhulsel van de zaadjes bij opkomst aan de kiemblaadjes blijft zitten omdat het bij het naar boven komen te weinig weerstand ondervindt om los te laten. Dergelijke plantjes kunnen zich niet of heel slecht ontwikkelen. Bij zanderige potgrond heb je dat probleem veel minder .
dinsdag 16 februari 2010 - 17:59
Patrickvk

Patrickvk

Aha, bedankt voor de deskundige hulp.
Weer iets bijgeleerd.

Mvg.
Patrick
dinsdag 16 februari 2010 - 18:13
Rita1960

Rita1960

Hoi Patrick,

mijn zelf gedroogde zaadjes van de gekochte tomaten van de A..i (Roma, snoep en trostomaten), drogen alla de methode van FransNL - waarvoor nog mijn dank aan Frans en dan zaaien is goed bevallen.

van de 1e lading gezaaide zaden (zo'n 45 st) zijn er maar 4 niet opgekomen.
en diegene die ik met 2 zaden in een perspotje heb gezet daarvan heb ik er zo'n 15 weggegooid omdat beide zaden gekiemd waren.

Dus ook van de zelf gedroogde zaden zaai ik volgend jaar maar 1 zaadje per perspotje. .. (doet toch zeer om er een bij weg te halen)
en binnen een week heb je resultaat.. ik zet ze in de vensterbank op het noorden en bij een temp van zo'n 20 graden C.

en ja.. bij mij geldt ook.. learning by doing

groetjes,
Rita
dinsdag 16 februari 2010 - 19:31
Maxession

Maxession

Goed om te lezen allemaal, ging binnenkort zaadwinning van tomaten doen via de water-methode, maar ben blij nu over de zand-methode gelezen te hebben, bedankt Frans.
dinsdag 16 februari 2010 - 22:20
an

An

ik doe het via de zand methode van frans ,ideaal

maar ik lees dat jullie al tomaten zaaien is het daar niet te vroeg voor?
dat moet toch pas in maart?
woensdag 17 februari 2010 - 12:48
Jorg

Jorg

Niks moet

Je mag tomaten ook al in februari zaaien wanneer je over de nodige apparatuur beschikt zoals belichting en verwarming. In februari zijn de dagen nog kort, er is nog niet veel licht.

Zelf kies ik er voor om mijn tomatenplanten begin maart te zaaien. Ze komen uiteindelijk in een kas te staan. Ik heb voldoende ruimte om ze van zaadje tot plant op te kweken voordat ze de kas ingaan.

Aan te raden is het dus om in maart te beginnen met de tomaten, zeker als ze voor de buitenteelt bestemd zijn (jij teelde ze buiten in potten toch )
woensdag 17 februari 2010 - 13:38
FransNL

FransNL

Ik kan me bij die raad van Jorg alleen maar aansluiten. Ook ik zaai mijn buitentomaten nooit voor maart . Waarom ... dat is voor mij gewoon proefondervindelijk de beste tijd gebleken. Zaai je eerder dan levert dat weinig of geen tijdwinst op voor een buitentomaat maar wel extra werk want je kunt hem toch pas half mei definitief buiten kwijt.

Ik heb mijn tomaten vorig jaar ergens in de eerste week van maart gezaaid. Exacte datum weet ik niet meer . Plaatjes zeggen meer dan woorden dus kijk eens naar onderstaande foto's van de opkweek van mijn buitentomaten van vorig jaar . Let dan vooral op de datum rechtsonder op de foto zodat je ziet hoe snel ze kunnen groeien. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het vorig jaar een uitzonderlijk mooie aprilmaand was , zodat ze vaak buiten al in de zon konden staan , maar ook bij een 'gewone' aprilmaand zal het hoogstens 10 tot 14 dagen langer duren tot je de eerste rijpe tomaat van de struiken kunt halen. En natuurlijk speelt ook de soort een grote rol bij het al of niet vroeg afrijpen van tomaten.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 17 februari 2010 - 14:20
Patrickvk

Patrickvk

Ik ben iedereeen dankbaar voor de tips die hier worden gegeven.
Zelf moet ik mij beperken tot vragen te stellen want ik heb geen enkel ervaring met het telen van tomaten.
Ook wil ik de mensen bedanken die mij zaadjes hebben toegestuurd.


Mvg.

Patrick
woensdag 17 februari 2010 - 18:21
an

An

Hoi Yorq
ik heb een paar in bakken gehad en de rest in de olle grond .
als ik zo lees en ook wat frans zegt ga ik ze in maart zaaien want je moet wel plek hebben binnens huis .
zit wel te denken om 2 riny tim tomaatjes te zaaien,
die worden toch niet zo groot.

gr an
woensdag 17 februari 2010 - 19:41
annemiek123

Annemiek123

Op de 5e foto van 30/04, welke soorten heb je daar staan? Zijn dat allemaal tomaten ???
Ik denk dat ik 9 maart voor de kleinere soorten ga, en 19 maart dan pas voor de klimmers...want dat past echt niet op een paar vensterbanken

groetjes Annemiek
woensdag 17 februari 2010 - 21:38
FransNL

FransNL

De planten in de voorste rij op de foto van 30/04 zijn paprikaplanten Annemiek . De planten in de achterste rij zijn nog steeds dezelfde tomatenplanten als van de eerdere foto's al zou je dat haast niet zeggen als je het grote verschil ziet met de foto van 16/04 . Ze staan nu in andere potten omdat ze te groot werden voor die vierkante potjes . Dat het echt dezelfde tomaten zijn zie je hier beneden. De eerste foto is weer 'foto 4' en de tweede werd een week later genomen na het overzetten naar die grotere potten. Omdat ik ze toen gelijk wat dieper geplant had , tot boven de plaats waar de eerste kiemblaadjes stonden , lijkt het of ze die week wat minder gegroeid zijn.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

O ja.. jouw vraag nog welke soort . Dat weet ik niet . In ieder geval een zaadvaste soort die mijn vader altijd gekweekt heeft en waarmee ik na zijn overlijden , ruim 14 jaar geleden , ben doorgegaan. Ik kan het hem dus jammer genoeg niet meer vragen.
woensdag 17 februari 2010 - 23:21
an

An

hoi Frans wat zien jou planten er super goed en mooi uit je kan zien dat er met liefde aan gewerkt is.

maar ik heb een vraagje ik lees net dat je het tomatensoort niet weet ,maar weet je misschien wel de 2 paprika soorten bij naam die je mij gestuurd had (onder tussen komt er steeds meer op er van)

want dan schrijf ik die namen op in mijn tuin boekje.

gr an
donderdag 18 februari 2010 - 08:40
FransNL

FransNL

Berg je tuinboekje maar weer op An , ik weet het niet. Van de puntpaprika zou het misschien nog na te vragen zijn bij degene waarvan ik ooit de eerste zaden kreeg. De blokpaprika heb ik overgehouden aan een vakantie in het Schwarzwald een paar jaar geleden. Op het vlakke landbouwgedeelte langs de Rijn bij Breisach am Rhein zag ik toen dat men bezig was duizenden in perspotjes gekweekte paprikaplantjes in de vollegrond te zetten. Na een praatje , en stom genoeg heb ik niet gevraagd welke soort het was, mocht ik er een paar meenemen. Het is dus in ieder geval een soort dat speciaal ontwikkeld is voor de volle grond en ze bleken nog zaadvast te zijn ook.
donderdag 18 februari 2010 - 20:27
an

An

Hoi Frans bedankt voor je informatie,
ze zijn allemaal opgekomen,ongeveer 2 cm hoog en sommige al kiemblaadjes goed te zien ze zitten bij mij allemaal in een potje van5 cm doorsnee

gr an
zaterdag 20 februari 2010 - 19:11
an

An

ernstine heb hem gelijk onder faforieten geplaatst
zondag 21 februari 2010 - 15:33

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon