menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Compost in de moestuin

Ga naar meest recente reactie

Bowie

Bowie

'In oktober de composthoop uitzeven en gebruiken op de opgekuiste percelen + omspitten'

Ergens gelezen, klopt dit?

Moet je dan in het voorjaar geen compost meer gebruiken?
maandag 9 oktober 2006 - 11:07
andre

Andre

Bowie.

Op zware gronden is spitten in het najaar zeer goed op zandgrond beter wachten tot in het voorjaar. En spitten doe ik niet om mijn compost in te werken Als je toch spit in het najaar moet je in het voorjaar geen compost meer bij geven dit kan je doen tijdens het groeiseizoen bij sommige groenten Want overbemesting geeft meer schade dan te weinig bemesting.

andre
maandag 9 oktober 2006 - 12:26
Bowie

Bowie

En spitten doe ik niet om mijn compost in te werken


Wat doe jij dan? Gewoon een laagje van 5cm erop leggen?
maandag 9 oktober 2006 - 12:36
andre

Andre

Ja ik strooi gewoon mijn compost uit tot ongeveer er een laagje van 5 cm ligt en dan werk ik dit opppervlakkig in met een hark of met driehark

andre
maandag 9 oktober 2006 - 12:49
compostmeester

Compostmeester

inderdaad Andre,
het beste is de compost niet in te spitten,daar dit een ongunstig effect heeft op het bodemleven,je spreid best
een laag compost uit van 10 cm,werk deze oppervlakkig in met een drietand,en klaar is kees. In het najaar kan je ook een dikke laag half verteerde compost op de bedjes aanbrengen,uitharken,en deze gewoon laten liggen,dit beschermt de bodem tegen de weersomstandigheden,de vogels zorgen voor de mening van de compost. tijdens het groeiseizoen kan je een dunne laag gezeefde compost uitstrooien tussen de planten,zonder deze in te werken,het bespaard je water geven en mesten,een mooi woord hiervoor is mulching.
groetjes,

Nog meer tips?Bezoek mijn blog tips en truks van de hobbytuinder,

http://blog.seniorennet.be/tipsentruksvandehobbytuinder
donderdag 22 februari 2007 - 23:50
Jules

Jules

Beste,
ik begrijp niet zoals de compostmeester beweert dat 'inspitten van compost een ongunstig effect zou hebben op het bodemleven'. Let op, ik heb dit elders ook al gelezen (wat op zich niets bewijst, want sommige vakspecialisten durven al eens van mekaar afschrijven, met fouten inbegrepen). Dit gaat wel mijn petje te boven. Hoe kan dit nu?
zaterdag 24 februari 2007 - 20:00
compostmeester

Compostmeester

Hallo Jules,

In compost zitten duizenden diertjes,die instaan voor het composteren,deze diertjes hebben zuurstof nodig on te leven,spit je deze compost te diep in,sterven deze diertjes af door zuurstof gebrek,bij het bodemleven is het juist het zelfde er zijn diertjes die leven zonder zuurstof,dit leven zit diep in de grond,tegelijkertijd zijn er ook diertjes die zuurstof nodig hebben,deze leven in de bovenste grondlagen,spit je de grond om,komen de zuurstofarme diertjes naar boven en sterven af,omgekeerd gebeurd hetzelfde met de diertjes die niet zonder zuurstof kunnen leven,deze komen dus onderaan te zitten,alwaar ze ook afsterven,resultaat e bodem word arm,door geberk aan humus en de bodemdiertjes. Let op: Dit antwoord hebben wij tijdens onze opleiding als compostmeester gekregen.(Ik denk dat de geleerde naam voor de diertjes die zuurstof nodig hebben de Aereobische Bacteriën zijn en de diertjes die geen zuurstof nodig hebben,de anirobische bacteriën zijn.),met deze namen kan ik mij wel vergissen,maar ik geef het mee voor wat het waard is.

Hopelijk heb jij nu een beetje inzicht gekregen in het bodemleven.
Groetjes,
zondag 25 februari 2007 - 20:35
Jules

Jules

Beste compostmeester,
Bedankt voor uw interessante uitleg. Zover had ik er nooit over nagedacht. Het zal wel juist zijn zoals ge het zegt. Nu ik meende altijd dat compost zoiets was als stalmest dat ge dus wel onderspit tijdens de herst- of wintermaanden en waarvan ge later in het nieuwe voorjaar ook niet veel meer van terugvindt. Maar met stalmest zullen we dat zo maar blijven doen zeker of niet?
maandag 26 februari 2007 - 09:45
compostmeester

Compostmeester

Hallo Jules,
Eerst en vooral mijn excuus voor het laattijdig reageren,mijn ADSL verbinding liet het afweten,gelukkig is nu alles opgelost. Wat het stalmest betreft kan ik je melden,doe zo verder,ik zie geen enkel probleem bij het gebruik van stalmest,wat je ook kan doen ,is bij het onderspitten van stalmest wat potas of pattet-kali te gebruiken,dit verrijkt de bodem wat meer,gebruik liefst DCM Kali,dit is een volledig biologische meststof,die door het bodemleven omgezet word tot humus. Gebruik zeker geen kalk samen met stalmest,de kalk haalt de nodige stikstof uit de mest,en dit lijd op termijn tot een gebrek,waarbij de planten vatbaarder worden voor ziekten en plagen. Wat jij als antwoord gaf dat compost zoiets is al stalmest,hierin vergis je je wel degelijk,je kan tijdens het composteerproces stalmest toevoegen en mengen,dit verteerd perfect en zonder enig probleem .Maar meestal denken de mensen dat mest gelijk staat aan compost en hier vergissen ze zich duidelijk,je bent dus niet alleen die deze vergelijking maakt,maar het is je vergeven hoor,en vergissen is menselijk.
Als je geïnteresseerd bent in compost,bezoek mijn blogs:
www.bloggen.be/compostmeester
www.bloggen.be/compostmeester2
Meer tuintips?Mijn blog staat leesklaar:
http://blog.seniorennet.be/tipsentruksvandehobbytuinder

Veel plezier,
[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 4 maart 2007 - 23:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon