Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb nogal veel sla gezet, maar ik heb wederom hetzelfde probleem als vorig jaar: mijn sla schiet altijd door. Ipv een mooie krop te vormen, groeit men sla in de hoogte en schiet deze door. De sla is daardoor niet eetbaar meer, veel te bitter. Ik vraag me af hoe dit komt? Is er eigenlijk iets aan te doen?
Veel sla zetten tegelijk is weinig zinvol , regelmatig zaaien is beter. Let wel op wat u zaait , er zijn vele sla soorten met verschillende gebruiks periode. Een vuist regel is elke maand een andere soort of varieteit. Vroege soorten schieten door in de zomer. Het is een schone zaak rond de kerstdagen de zaadkranten en catalogie s door te zien en de goede soorten te kiezen . Er is nu nog vol op keuze !
Sommige slasoorten zijn geschikt voor de voorjaars-, zomer- of herfstteelt. Bij de meeste slasoorten staat dat vermeld op het zakje. Als de sla doorschiet, dan is de slasoort niet geschikt voor deze periode.
Als de sla geen krop vormt, maar na een tijd gaat bloeien, kan het ook zijn dat het geen kropsla is, maar snij- of pluksla.
Met een zaadcatalogus wordt een boekje bedoeld, uitgegeven door een zaadhandelaar, waar alle zaden opgenoemd staan. Er zijn ook online zadenlijsten, google maar eens op groentezaden belgie .
Bij de aankoop van het zaad opletten kies voor een soort waarbij vermeld is 'traag doorschietend'. Bespaart je veel zaaien en planten. En ja je hebt 'lentesla' en 'zomersla'. Groetjes. Piet
Je hebt zelfs wintersla! Ik heb de laatste twee jaar Winter Butterkopf gezaaid in augustus/september: oogstklaar in februari en schiet door in maart/april.
het kan ook dat je gewoon veel te dicht opeen hebt gezaaid,in combinatie met onvoldoende voedsel schiet je sla dan in zaad,ongeacht welk ras.... tis nu natuurlijk aan jou om aan de hand van de antwoorden hier,uit te vissen wat bij jou het probleem is sinds een paar jaar zaai ik sla in potjes ten eerste omdat je dan niet ineens enorme hoeveelheden hebt,ten tweede omdat je op die manier je slaplantjes hebt zonder dat die gelijk overwoekerd worden door onkruid(niet zo simpel om onkruid te wieden tussen net opgekomen zaailingen)ten derde zijn je plantjes al beetje gegroeid en worden niet direct door de vogels opgesmikkeld,ik zet mijn potteke met zaad gewoon op de vensterbank buiten,zodat ze ook de juiste temperatuur hebben....
zou het ook niet kunnen zijn dat er teveel meststof is gestrooid of gespoten waardoor ze dan te vlug groeien en niet de tijd hebben om een mooie krop te vormen?
Ik zaai sla altijd voor in een potje. 1 zaadje per potje. Dat doe je zo: Schud wat zaadjes op een schoteltje. Maak een aantal (5-10) potjes klaar en duw met een mespuntje een zaadje op de potgrond. Even aandrukken met de vingertop. 1 mm grond erover en vochtig houden met plastic zakje erover of met een plastic kap erover. Die paar kroppen daar kun je al van gaan eten als er iets krop is en de laatste heb je opgegeten voordat hij doorschiet. (Ysbergsla schiet minder gauw)
Ik las in een oude Groei & Bloei een artikel over een jonge tuinier, die o.a. sla verbouwde. Hij sneed de buitenste grote bladeren van de sla en at deze, zodat de krop nieuwe bladeren kon maken, zo kon hij meerdere keren van een krop eten. Ik ben dat nu zelf ook aan het doen, van ongeveer 13 plantjes snij ik telkens de grote bladeren af, nu ongeveer sinds een week, en ze groeien keurig aan. Het voordeel is dat je niet in een keer 13 kroppen sla hebt... Ik ben benieuwd hoelang dit door kan gaan.. Voor de zekerheid ga ik wel wat nieuwe zaaien.
Het gaat eigelijk niet alleen om sla, maar ook om : -lavas, peterselie, spinazie en mischien komt straks wel da andijvie ...
Ik ga de boven aanbevolen methodes eens uitproberen,maar zo moet je er natuurlijk elke dag mee bezig zijn.
Dus waarschijnlijk wordt het : -diepvries voor de groenten en -drogen voor de kruiden. Hopelijk gaan er zo niet te veel vitaminen enz. verloren - maar er ziiten nog altijd geen pesticiden op. Want pesticiden is waarom ik het allemaal doe : il plant bvb geen wortels maar koop ze. Maar ik probeer niet te veel sla (en andere grote bespuitbare oppervlakten) in de Delhaize te kopen ...
als er meerdere groenten gaan doorschieten is er toch wat mis,ik denk toch aan te weinig voedsel in dit geval,mischien in combinatie met onvoldoende vocht? heb je een foto van je plantjes?