menu
Tuinadvies

  

Herba - Gazon

Herba
HerbaFoto: HJMeijer
Herba
HerbaFoto: Jan Tholhuijsen
HerbaFoto: Jan Tholhuijsen
HerbaFoto: DCM (De Ceuster Meststoffen)
HerbaFoto: Focus
Latijnse naamHerba
PlantennaamGazon
FamiliePoaceae

Soort gewasSiergrassen
Groeihoogte max.0 - 10 cm
BladkleurGroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw, Schaduw
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemZuurminnend, Neutraal
Speciale kenmerkenBodembedekkers, In groep planten
Pinterest Logo

Info

De top 10 gazon verzorgingstips die U veel geld en tijd kunnen besparen.


Onderhoud uw gazon regelmatig
Elke week een beetje tijd steken in het onderhoud van uw, dit voorkomt dat het hele gazon moet worden omgespit om het opnieuw in te zaaien. Als u het kunt opbrengen om elke dag 5 minuten aan uw gazon te werken, zult u altijd in het bezit blijven van een egaal groen gazonnetje .

Maai het gras niet te kort
Maaien kost tijd, maar het gras groeit langzamer als u het wat langer laat. Het is gemakkelijker om wat vaker, maar minder kort te maaien. Langzaam groeiend gras dat wat langer wordt gelaten, heeft minder water en voeding nodig en kan tegen een stootje. Als de maaimessen wat hoger (3 a 4 cm) staan, loopt u ook minder kans de groeikernen uit de grasplantjes te maaien, wat lelijke kale bruine plekken geeft.

Het gazon bemesten
Gebruik de beste gazonmest voor de regelmatige groei van het gras, zonder sterke groeipieken. De langzaam vrijkomende meststoffen werken wel 6 maanden lang. Geef geen voeding in december t/m januari, want in deze periode groeit het gazon niet en is het erg gevoelig voor schimmelziekten en bevriezingen. Sommige kant-en-klare meststoffen zijn direct een onkruidbestrijder, daarmee slaat u twee vliegen in één klap. Dat bespaart tijd en geld! Pas meststoffen, onkruidverdelgers en producten die dat combineren uitsluitend volgens de gebruiksaanwijzing toe. Een overdosis doet het gras geen goed en is weggegooid geld!


Onkruid bestrijden
Zo nu en dan moet u het onkruid bestrijden. Doe dat minimaal een week na een maaibeurt, dan heeft het onkruid weer voldoende blad gevormd (dat trekt wat makkelijker). Laat een e.v.t. onkruid bestrijder vier dagen inwerken voordat u weer gaat maaien. Hark geen levend mos los, want dat verspreid de mosdeeltjes en versnelt de mosgroei. Gebruik een mosbestrijder om het mos te doden. Hark het na twee weken - als het bruin geworden is - bij elkaar. Als u in een bos omgeving woont kunt u beter moedertje natuur haar gang laten gaan, het is zo ongeveer dweilen met de kraan openen. Een gazon kan er prachtig uitzien als er madeliefjes en andere bloemen in bloeien. Zo'n weide-achtige aanblik hoort in een natuurtuin thuis. Het is niet bedoeld om erop te lopen, u hoeft minder vaak te maaien, maar u moet het gras ook niet helemaal laten verdwijnen.

pH gehalte voor gazon: pH 5,5 - 6,5 (licht zuur).

Heeft u tips voor deze plant?

DCM (De Ceuster Meststoffen)

Gazons vragen minder onderhoud dan men denkt. Mits een jaarlijks onderhoud in het voorjaar en in de zomer kan u door een gerichte behandeling uw grasmat in topconditie houden. Enkele handige hulpmiddeltjes zullen u daarbij helpen.

vrijdag 31 januari 2014 - 13:06

Eigenaars

16396 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Tisworks
  • Rob Arnoldus
  • Martienlen
  • Gerritgroenevingers
  • Elke van campenhout
  • Jurgen Douchy
  • Koppie
  • Minouke
  • Timhoebeke
  • Prinswally
  • Kurt93
  • Tom Bergs
  • Richard van Dokkum
  • Marc De Bock
  • Suusch

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon