Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/plantengids/15955/fittonia-verschaffeltii

menu
Tuinadvies

  

Fittonia verschaffeltii - Mozaïekplantje

Fittonia verschaffeltiiFoto: Verena Kerkhofs
Latijnse naamFittonia verschaffeltii
PlantennaamMozaïekplantje
FamilieAcanthaceae

Soort gewasKamerplanten , Vaste planten
Groeihoogte max.10 - 20 cm
BladkleurBont / gestreept
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsHalfschaduw
HabitatVochtige bodem
Speciale kenmerkenOpvallende bladeren

Info

Fittonia verschaffeltii heeft donkergroene bladeren met opvallende gekleurde nerven van wit, roze of rood.

Het Fittonia-assortiment bestaat uit twee soorten. Fittonia verschaffeltii is de meest geteelde soort, gevolgd door Fittonia superba. Superba is grootbladig, verschaffeltii is kleinbladig.
Fittonia heeft uiterlijke gelijkenissen met Hypoestes. Toch zijn er duidelijke verschillen. Hypoestes heeft zachter blad dan Fittonia, waardoor deze wat gevoeliger is voor kou. Omdat Hypoestes de neiging heeft om meer de hoogte in te groeien kan de Hypoestes minder lang worden bewaard bij handelaar en detaillist. Ook de bladtekening is minder krachtig.


Verzorgingstips:

Fittonia komt van oorsprong uit de tropen. Dankzij veredeling zijn de nieuwe rassen bestand tegen temperaturen vanaf 10°C. Daardoor kan de kamerplant ook gebruikt worden als terras- of balkonplant (geen felle zon).

Geef maximaal eenmaal per week (lauw) water. De grond mag niet continu nat zijn, want dit kan wortelrot veroorzaken. De potkluit een keer per week een minuut onderdompelen in water en daarna goed uit laten lekken, is ook een effectieve methode.
Als de bladeren slap worden, dan is de potkluit waarschijnlijk uitgedroogd. Geen nood! Fittonia kan tegen een stootje. Dompelen helpt. Of geef gedoseerd lauw water, zodat de uitgedroogde grond zich langzaam weer kan volzuigen.
Voeding is niet noodzakelijk.

Fittonia is niet bestand tegen felle zon, maar heeft wel (buiten)licht nodig. Fittonia gedijt het best op een lichte plek in huis.
De hoeveelheid licht is bij Fittonia van invloed op de kleur en het model. Draai een pot of bak met Fittonia’s regelmatig, om te voorkomen dat de stelen teveel gaan rekken.
Zet de plant in normale potgrond, nadat de plastic potjes zijn verwijderd. Hoe dichter de planten tegen elkaar staan, hoe meer potgrond nodig is voor een gezonde groei.

Verdraagt geen droge lucht, tocht, of direct zonlicht.

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

3 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.