Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/plantengids/1349/picea-abies

menu
Tuinadvies

  

Picea abies - Fijnspar

Ook gekend als: Picea excelsa
Picea abiesFoto: Focus
Latijnse naamPicea abies
PlantennaamFijnspar
FamiliePinaceae

Soort gewasHaagplanten , Naaldbomen - Coniferen
Groeihoogte max.Hoger dan 10 m
BladkleurGroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidGoed winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem
PH bodemZuurminnend, Neutraal
Speciale kenmerkenBos- en plantgoed

Info

Dit is de meest verkochte gewone kerstboom.

"Oh dennenboom, oh dennenboom wat zijn je takken wonderschoon" is plantkundig gezien niet helemaal correct, want het gaat hier dus niet over een den (Pinus sylvestris) maar wel een spar (Picea). Wellicht is deze spraakverwarring te wijten aan de Duitse benaming van de fijnspar: 'Tannenbaum'. Daar klinkt het lied dan ook als volgt: O Tannenbaum, o Tannenbaum, Wie treu sind deine Blätter!

De fijnspar is naast de grove den wel de meest voorkomende conifeer in Europa. Van nature komt hij niet in ons land voor. De oorsprong ligt in het noorden van Europa en in grote delen van Azië. Aan het eind van de 18de eeuw werd de fijnspar echter massaal aangeplant.

De fijnspar heeft een gladde, roodachtig bruine schors. De puntige en scherpe groene naalden zijn ongeveer 1 a 2 cm lang. De neerwaarts hangende, lichtbruine kegels zijn 10 tot 18 cm lang. De kegels openen zich pas vanaf het tweede jaar dat ze aan de spar hangen, waarbij de gevleugelde zaden uit de schubben kunnen weg vliegen. Gedurende het voorjaar en zomer kunnen de zaden via de wind hun weg vinden en in het najaar vallen de oude kegels op de grond.

In de Benelux worden ze vaak niet ouder dan 60 jaar en bereiken ze een gemiddelde hoogte van 40 meter. In de landen van oorsprong gedijen ze nog stukken beter en kunnen ze 200 jaar oud en 60 meter hoog worden.

In de bosbouw is de fijnspar ook belangrijk voor de houtproductie. Het hout van de fijnspar is in de handel gekend onder de benaming van vurenhout. Vurenhout is vrij zacht en geelachtige van kleur.

Tijdens de kerstperiode staat de wintergroene spar symbool voor het eeuwige leven en de kegels voor de vruchtbaarheid. Deze fijnspar is de meest aangeboden en gekochte kerstboom. Het is geen dure kerstboom, maar is na het binnen brengen in de warme en droge huiskamers nogal gevoelig aan naaldverlies. Bij afgezaagde exemplaren is dit verschijnsel nog opvallender dan bij kerstbomen die met een plantkluit worden verkocht.

Auteur: Kurt Vossaert

Synoniemen voor Picea abies

  • Picea excelsa

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

33 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.