menu
Tuinadvies

  

Laelia anceps - Orchidee

Laelia ancepsFoto: Marei
Latijnse naamLaelia anceps
PlantennaamOrchidee
FamilieOrchidaceae (Orchideeën)

Soort gewasKamerplanten , Vaste planten
Groeihoogte max.40 - 50 cm
BloeikleurRoze
BloeimaandJanuari, December, November
BladkleurGroen
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsHalfschaduw
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
Speciale kenmerkenGeurende bloem, Kuipplanten
Pinterest Logo

Info

Van alle orchideeen lijken deze op bomen groeiende orchids het meest op Cattleya's. Ze worden vaak hiermee gekruist. Het levendige geel, vurig rood-oranje en diep violet van de Laelia-soorten wordt gebruikt om schitterend gekleurde kruisingen tot stand te brengen. De plant heeft een ongewoon lange bloeiperiode-sommige typen produceren bloemen gedurende meer dan twee maanden. De Laelia is vanuit Mexico zuidwaarts verspreid tot Peru en Brazilie. Er zijn ongeveer 60 soorten bekend: een groot aantal epifyten, een aantal aardorchideeen en enkele lithofyten. Het is niet bekend of de naam van deze plant teruggaat op een Romeinse officier en consul uit de derde Punische oorlog dan wel eenvoudigweg op een Romeinse vrouwennaam.
Deze plant is een van de meest bekende Laelia-orchideeen. Zijn bulben worden 7,5 tot 12,5 cm groot met een enkel blad dat 15 tot 20 cm lang is. In de winter verschijnen bloemen, 4 tot 10 cm breedlavendelkleurig met geel en dieppaarse lippen-in trossen aan de uiteinden van lange, gebogen stengels, die 90 cm lang kunnen worden.

Deze planten geven de voorkeur aan nachttemp. tussen 13 en 15 graad Celcius. en aan dagtemp. tussen 18 en 24 graad Celcius. Zorg voor 4 tot 8 uur zonlicht per dag, maar wel gefilterd als de zon op zijn sterkst is. Als ze bij kunstlicht worden gekweekt behoeven de planten een goede verlichting gedurende 14 tot 16 uur per dag. Vochtigheidsgraad tussen 40 en 60 %. Plant deze orchids in een mengsel van 2/3 barg en 1/3 spagnum of turf.
Gedurende de groeiperiode moet het mengsel tamelijk droog gehouden worden tussen de watergeefbeurten in. Na de bloei slechts zoveel watergeven dat de bulben niet verschrompelen. Bemest gedurende de groeitijd planten die in de pot staan eenmaal per maand met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Niet bemesten in de rustperiode na de bloei. Elke twee tot vier jaar verpotten als de plant te groot wordt,of als het mengsel verteert en slecht waterdoorlatend wordt. Vermeerder nieuwe planten als de nieuwe scheut verschijnt door de bulben te verdelen in trossen van drie of vier.

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

2 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Christineroo20
  • Marei

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon