Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zwerfkatten_preventie_en_sensibilisering

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 25 oktober 2021

Zwerfkatten: preventie en sensibilisering…

Ik ben een vriend van vele dieren en na enkele jaren oefenen ben ik ook van katten gaan houden. Dat katten zeer propere dieren zijn dat heb ik inmiddels achterhaald. Het is waar dat ze hun uitwerpselen begraven maar aangenaam is anders als je op een zonnige namiddag in de tuin werkt en op een onaangename verrassing stuit. In een perfecte wereld zouden zij die van katten houden er alles aan doen om het welzijn en de gezondheid van deze miauwende viervoeters op peil te houden maar helaas kampen wij in de 21ste eeuw met een steeds groter wordend maatschappelijk probleem: zwerfkatten.

Het begon met 1 vruchtbar poes
Na 1 jaar :
Na 2 jaar :
Na 3 jaar :
Na 4 jaar :
Na 5 jaar :
Na 6 jaar :
Na 7 jaar :
Na 8 jaar :
12 katten
67
376
2.107
11.801
66.088
370.092
2.072.514

Zwerfkatten: preventie en sensibilisering…

De kat op bovenstaande foto vond ik vier jaar geleden sterk verwaarloosd op een zolder van een oude schuur. Na enkele maanden schonk ze mij 5 prachtige kittens die allemaal een warme thuis kregen. Bij afhaling drukte ik de nieuwe eigenaars op het hart de jonge dieren tijdig te laten steriliseren of castreren.  Het verlengt de levensduur van uw huisdier dankzij een rustigere levensstijl en uiteraard worden nieuwe nesten en de zoektocht naar nieuwe eigenaars op die manier vermeden. Hebben ze naar me geluisterd, ik weet het niet…het is een steeds terugkerende problematiek, nu ja… Poes is inmiddels gesteriliseerd.

straatkatten verjagenHet probleem begon ongetwijfeld bij een enkel stel ongewenste huiskatten en is nu, zowel in België als in Nederland, bijna niet meer de overzien. Ik zwijg voorlopig over de rest van de wereld. Binnen een tijdspanne van één jaar kan een groep van 5 à 6 vruchtbare katten uitbreiden tot een 30-tal dieren en als we de statistieken mogen geloven leidt één vruchtbare poes na vier jaar tot 2107 nakomelingen, doe daar nog eens 4 jaar bij en het aantal nakomelingen wordt duizelingwekkend hoog (statistisch gezien komt dit neer op 2072514 nakomelingen!). Zo’n groep katten kan leiden tot tal van problemen zoals ziekte, verwondingen, geluidsoverlast, schade aan vuilzakken, stank, vergiftiging en uitwerpselen. Ook voor de katten zelf, die op overleven aangewezen zijn, is het bestaan alles behalve prettig. Ze zijn veelal ziek, lijden honger en vergaan van de kou tijdens de winterperiode. Bovendien zijn ze nergens welkom en worden ze constant opgejaagd door huiskatten, honden en mensen.

Hoewel het probleem reeds ver is gekomen blijft de eerste en bovenal gouden regel steeds: Voorkomen is beter dan genezen! Sensibilisering van het probleem is al een eerste stap in de goede richting. Eerst en vooral dienen mensen goed na te denken alvorens ze een kat aanschaffen: hierbij spelen enkele factoren een belangrijke rol, ik denk onder meer aan tijd, geld en aandacht!
Bovendien kunnen nieuwe eigenaars er aan denken een dier uit het asiel te halen. Deze instanties doen immers hun uiterste best om dit probleem mee aan te pakken en elke geplaatste kat is een overwinning in deze voorlopig ongelijke strijd . Halen ze het dier ergens anders dan zou men bijna verplicht moeten worden tot sterilisatie/castratie en vooral registratie van het nieuwe huisdier aan de hand van een microchip.

straatkatten  werenVoorlopig doen verschillende verenigingen wat ze kunnen om verwilderde katten en zwerfkatten te vangen en te behandelen maar dit is op dit moment nog steeds een gevecht tegen de bierkaai. Bovendien worden deze dieren veelal terug uitgezet waarna ze zich uiteraard niet meer kunnen voortplanten maar nog steeds voor de nodige overlast zorgen.
Gelukkig is het voor sommige uitzonderingen nog niet te laat voor een nieuwe thuis of een plaats in het veelal overbevolkte dierenasiel. De boodschap is dus duidelijk, er is werk aan de winkel en iedereen kan zijn steentje bijdragen. Haal een nieuw dier uit het asiel! Help eerst uw eigen kat (poes ca. €120/ kater ca. €60) en identificeer uw huisdier (chip of halsbandje)! Bescherm ook de tuinvogels en voorzie een halsband met een belletje. Meld zwerfkatten bij de dierenbescherming of bij uw gemeente en wordt vrijwilliger!

Tot slot: Wie denkt dat zwerfkatten doden de enige oplossing is voor dit probleem heeft het goed fout! Territoria van gedode katten worden in een mum van tijd door nieuwe zwerfkatten ingenomen, zij worden aangetrokken door een nieuwe omgeving zonder al te veel concurrentie en zullen weldra een nieuwe groep uitbouwen. Zwerfkatten doden…is voor alle duidelijkheid ‘dweilen met de kraan open’!

(Bron: Straatkattenkrant, Dierenbescherming Nederland)

#4124

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p