menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Zwemvijver aanleggen: enkele voor- en nadelen

Iedereen droomt van een olympisch zwembad in zijn tuin om tijdens de warme zomerdagen een frisse duik te nemen. Doch weerhoudt velen een zwembad aan te leggen door de hoge kostprijs, het onderhoud, het uitzicht of het niet kunnen beslissen tussen een vijver en een zwembad.

zwemvijver in de tuin aanleggen

Een zwembad zoals we gewoon zijn is moeilijk natuurlijk te noemen in de tuin. Een klassiek zwembad krijgt in bijna alle gevallen een blauwe achtergrond kleur en is rechthoekig van vorm. Er wordt gebruik gemaakt van chloorderivaten om het water zo zuiver mogelijk te houden, maar het doodt dan wel alle dierlijk leven. Als natuur- en tuinliefhebbers kunnen we hier niet altijd mee instemmen. Overgewaaid uit de Verenigde staten en Australië kennen we een nieuwe tendens, namelijk het integreren van een zwemvijver in de tuin.

Een zwemvijver is een paradijs voor mensen met ecologische gedachten. Men kan er zwemmen in en omringd met de natuur en er vooral ook van genieten. Neem de voordelen van een vijver en die van een zwembad, weet die te combineren en je hebt een ecologische zwemvijver of natuurzwembad.

Voordelen van een zwemvijver

Een zwemvijver heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassiek zwembad:

  • Naadloos te integreren in de tuin. In het tuinontwerp, hoe de stijl ook is kan er perfect een zwemvijver worden voorzien.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van chloorderivaten. Een zwemvijver is dus vriendelijk voor mens en natuur.
  • Minder hoge aanlegkosten dan een klassiek zwembad.
  • Minimaal onderhoud.
  • Je kunt het gehele jaar genieten van een zwemvijver. Wanneer het weer het toelaat kan je genieten van een zwempartij en op andere dagen kan je genieten van een vijver.
  • Een zwemvijver kan volledig naar eigen behoeftes gebouwd worden. Bijvoorbeeld ondiepere zwemzones voor de kinderen.

Er zijn nog voordelen aan een zwemvijver maar die komen later in dit artikel aan bod. Maar er zijn ook een aantal nadelen die overwogen moeten worden:

  • Ben je 100% gesteld op hygiëne, hou je niet van andere beestjes in het water (kikkers, salamanders, allerlei insecten, enz) dan doe je er goed aan om de realisatie van een zwemvijver links te laten liggen. Een zwemvijver is immers puur natuur.
  • Een zwemvijver heeft af te rekenen met dezelfde kwaaltjes als de andere vijvertypes, vooral dan algvorming.

zwemvijver in de tuin aanleggen


De spelregels & principe

Het realiseren van een uitstekende zwemvijver hoort samen met het respecteren van een aantal spelregels.
Een zwemvijver moet altijd bestaan uit twee gedeeltes die van elkaar gescheiden worden:

  • Het zwemgedeelte
  • Een gedeelte dat instaat voor de filtering (kiezel - lava - substraatfilter)

Een zwemvijver wordt biologisch gefilterd door middel van moerasplanten geplant in kiezel, substraat of lavasteentjes De moerasplanten staan in een substraat voor de huisvesting van de nuttige bacteriën die mee zullen instaan voor de natuurlijke zuivering van het water. Ook doet het substraat of lavasteentjes dienst om organisch vuil in het water tegen te houden. Het filtergedeelte met de planten zal zorgen voor een natuurlijker uitzicht van het geheel. Verwaarloos dit gedeelte niet ten opzichte van het zwemgedeelte want de planten zijn van het grootste belang voor een goede zwemvijver.

Er mag geen gebruik gemaakt worden van chloorderivaten of andere producten om het water zuiver te houden. Doe je dit wel dan is het concept van de ecologische zwemvijver weg. Gebruik dus enkel biologische producten.
Net zoals bij vijvers kunnen we het water ook helder houden door het plaatsen van een ultraviolet lamp, een zandfilter en eventueel een skimmer om oppervlakte vuil weg te zuigen. De bodem kunnen we reinigen met een vijverstofzuiger.

#2083

Auteur: Ief De Laender

Terug naar boven icoon