Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zuurstofplanten_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Zuurstofplanten vijver

Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor de biologische vijver

De zuurstofplanten zorgen voor zuurstof in de vijver en produceren remmende stoffen tegen algen. Ze nemen allerlei voedingstoffen op uit het water, zoals nitraten en mineralen, ze leven van dezelfde voedingstoffen als algen.

Het is dus erg belangrijk om direct na het vullen van de vijver, de planten erin te zetten, zodat algen geen/weinig kans krijgen.

Per 1000 liter water heeft u 5 bosjes zuurstofplanten nodig, dat meestal overeenkomt met 1 kant-en-klaar mandje

Koop de planten kant en klaar in een mandje, u kunt ze dan direct in de vijver zetten. Uitgezonderd van een aantal soorten zuurstofplanten zoals blaasjeskruid en waterviolier hebben deze planten weinig sierwaarde. Het is niet zo dat als u voldoende zuurstofplanten van een bepaalde soort in de vijver zet, dat de vijver dan automatisch helder blijft. We hebben ze vooral nodig als het warmer wordt, van het voorjaar tot late herfst moeten de zuurstofplanten optimaal werken. Omdat de meeste planten niet van het voorjaar tot de late herfst zuurstof afgeven, moet u zorgen voor verschillende soorten.


waterviolier - Hottonia palustris

De soort die van eind maart tot oktober groeit is de glanzende fonteinkruid of te wel Potamogeton lucens. Dit is een van de belangrijkste zuurstofplanten voor de vijver! Het beste is om van de benodigde aantal zuurstofplanten 3/4 van deze plant te gebruiken. Voor het voorjaar en de winter kan er een waterranonkel (Ranunculus aquatilis) gebruikt worden. Voor de zomer en najaar gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum) ook waterpest en sterrenkroost zijn goede zuurstofplanten voor in de biologische vijver.


glanzend fonteinkruid of te wel Potamogeton lucens

Zet alle planten in een mandje, behalve hoornblad en blaasjeskruid. Zet ze in groepen bij elkaar, dit geeft een rustig beeld van de vijver. Ze zijn behoorlijk prijzig, maar als u een heldere vijver wilt, is het belangrijk er voldoende van te hebben. Zonder zuurstofplanten kan het goed gaan zolang het winter is, als het warmer wordt komt het bacterie leven op gang en krijgt u te maken met stinkend water.
 

Kopen van zuurstofplanten

Let er op dat de planten bij de verkoper niet in de volle zon staan of dat de ze in los bossen bij elkaar liggen. Let er tevens op dat er geen lood bevestigd is aan de planten, dit is zeer giftig voor de dieren in het water. Als u bij de verkoper de planten in een bak met kroos ziet staan koop ze dan niet, u kunt dan namelijk zelf ook kroos in de vijver krijgen. Zorg bij het vervoeren dat de planten niet uitdrogen, en zet ze thuis direct in het water. Als dit door omstandigheden niet direct kan, zet de planten dan in een koele ruimte. Planten die in een mandje staan kunnen het wat langer volhouden, maar absoluut niet langer dan 48 uur. Losse zuurstofplanten moeten vanaf het begin van hun groeiperiode worden gepoot, tussen eind maart en eind juni. Later kan eigenlijk niet omdat de groei dan niet meer optimaal is, de kans is dan aanwezig dat de plant zal gaan rotten.

Na juni kunnen alleen nog jonge planten van waterviolier, aardvederkruid, en waterranonkel worden gepoot. Planten die al in een mandje zijn vastgegroeid kunnen het gehele jaar in de vijver worden gezet.

Het planten van zuurstofplanten

Het is verstandig om zo weinig mogelijk grond in de vijver te hebben, dit beperkt algengroei en vissen kunnen dan niet zo gemakkelijk woelen. Door eilandjes te maken van grond gaan de planten niet door elkaar woekeren.

Het beste kunt u het zo doen:
Leg eerst een stuk beschermfolie(bijv anti-worteldoek), daarna maakt u een rondje van keien. Hier in legt u eerst een laagje gewassen grind in, daarna legt u er een stuk tuinbouwvlies op.

Leg het tuinbouwvlies zo dat er ook niks door de kieren van de keien kan worden gespoeld. Bovenop het tuinbouwvlies legt u een laag van 10-15 cm natte vijvergrond. Hier kunt u de planten in poten, zet de bosjes ongeveer 20 cm uit elkaar. Strooi na het poten 2 –3 cm grof rivierzand rond de planten op de vijveraarde. Begiet het rivierzand met water zodat dit wordt gewassen en dek het daarna af met vochtige kranten of oude lakens.

Na het poten van de planten moet de vijver zo snel mogelijk gevuld worden. Begin altijd met het poten op het diepste gedeelte van de vijver, en vul dit na het poten direct met water. Zet een emmer in de vijver en leg hier de tuinslang in, dit voorkomt teveel stroming. Zodra moeras en overplanten zijn gepoot kunt u de vijver volledig vullen.

Het zelf poten in mandjes gaat zo:
Leg eerst in de mandjes een stuk tuinbouwvlies/anti-worteldoek, dit voorkomt het uitspoelen van de vijvergrond. Vul daarna de mandjes met natte vijvergrond, die u kunt kopen bij de vijverspeciaal zaak. De ene plant houdt van kleiachtige grond en de andere weer van zanderige grond. Informeer hierna bij de verkoper.

De gaatjes in de mand zorgen voor gelijke druk, zodat de grond niet door het water wordt samengeperst en daardoor de plant niet kan wortelen. Als de plant in het mandje zit strooit u er grof rivierzand over heen, daarna besproeit u de mandjes met de gieter en kunt u ze in de vijver zetten.

Drijvende zuurstofplanten

Gedoornd hoornblad en blaasjeskruid zijn drijvende zuurstofplanten, die alleen leven van de mineralen en zouten uit het water. Om te voorkomen dat ze door de hele vijver drijven, kunt u ze met een elastiek en een kiezelsteen verzwaren.

plantdiepte vijverplanten planten van vijverplanten prijs van een vijver
#1024

Auteur: Henry van de Kolk

Terug naar boven icoon