Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zuurminnende_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 november 2021

Zuurminnende planten kunnen ook hun voordeel halen bij compost

Zuurminnende planten houden van compost!

Heide, azalea en rododendrons houden van een zure bodem. Bij het aanplanten van deze of andere zuurminnende planten wordt traditioneel veel turf gebruikt om de bodem te verzuren. Maar deze planten vragen zure én luchtige grond.


Rhododendron 'Pioneer' 

Op het eerste zicht lijkt het toedienen van compost met een neutraal tot kalkrijk karakter ongeschikt. Hoe zit dat juist ineen? 

Turf is een ‘steriel product’, dat ’s zomers bovendien gemakkelijk uitdroogt. Het toevoegen van compost aan turf biedt tal van voordelen:

  • Compost zorgt voor een levendige bodem en activeert daarbij vooral de micro-organismen die aan het natuurlijke afbraakproces deelnemen.
  • Compost brengt voedingstoffen aan die op langere termijn zullen werken.
  • Compost verbetert de structuur van de bodem wortels goed kunnen hechten en toch aan zuurstof geraken.
  • Compost beperkt het risico op uitdrogen van de bodem omdat de waterhuishouding beter wordt geregeld. De bodem wordt niet te droog maar ook niet te nat!


Erica of dopheide 

Een goed bodemverbeterend middel voor zuurminnende planten is een mengsel van 20% VLACO-compost en 80% turf. Van dit mengstel kan je een laagje van 3 tot 5 cm tussen de planten strooien ofwel in de plantput voor ongeveer 1/3 van het volume bijmengen.  

#1318

Bron: VLACO