menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Zevenblad of Aegopodium podagraria L.

Zevenblad Aegopodium podagraria LDe naam aegopodium betekent geitenpootje en dat heeft te maken met de vorm van het blad. Nou ja, met veel fantasie! Podagra betekent voetjicht. Het zevenblad was vroeger een medicijn voor deze kwaal, in de volksmond ook wel eens 't pootje genoemd. De Duitse naam Gichtkraut laat me vermoeden dat deze uitleg wel kan kloppen.

De aanleiding tot de naam zevenblad is vrij simpel. Tel de blaadjes en je telt er in de meeste gevallen zeven. Soms zijn de deelblaadjes vergroeid met elkaar en denk je dat er maar drie of vijf zijn. Het blijft toch zevenblad. Het gaat hier inderdaad over dat niet uit te roeien kruid. Al blijft er maar een sprietje van een wortel over… dat is voldoende voor deze plant om vrij en vrolijk zevenbladplantjes te maken.

Je kunt ze uittrekken, uitsleuren en dan nog eens uitroeien. Op die manier verzwak je de plant. En wie weet, geeft ze het ooit op. Dat traject van vernietiging is niet van de poes, maar wel het meest efficiënt. Schoffelen helpt niet, want dan schoffel je alleen maar de topjes van die kerels weg en daar lachen die eens mee, tenzij je blijft schoffelen. Je kunt er ook donkere plasticfolie over leggen, maar dat is niet zo eenvoudig, als het kruid tussen je andere planten groeit. Zevenblad is niet gek van kalk. Misschien verjaag je hem daarmee. Weet je wie gek is op de wortels van zevenblad? De kippen! Maar ja, als je die de boel laat afeten, zijn meteen al je andere kruiden ook een kopje kleiner.

De Romeinen hadden deze plant bij zich, toen ze onze contreien inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemen ze zevenblad dan ook wel eens Romeinse kervel. En nu zitten we ermee. Maar, waar ligt de grens tussen kruid en onkruid? Ik bekijk de zaak van de positieve kant, want ook met dit 'onkruid' ga ik creatief aan de slag. Zevenblad smaakt lekker en ruikt een beetje naar peterselie. Ik snipper de jonge blaadjes fijn en doe ze bij de soep of leg ze op de sla.


Pesto

We kennen ondertussen allemaal pesto, gemaakt van basilicum. Maar ook van zevenblad maak je lekkere pesto. Hij komt helemaal tot zijn recht, als je hem een nachtje laat trekken.

  • 2 handen vol jonge zevenbladblaadjes (ongeveer 100 g)
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 50 g pijnboompitten of walnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g Parmezaanse kaas, of harde oude kaas (oud-Amsterdam, of oud-Brugge)
  • zout en peper

Blancheer de blaadjes 10 seconden in kokend water. Verfris ze dadelijk daarna in ijskoud water en droog ze op een handdoek. Doe de kruiden samen met de olie, noten, kaas peper en zout in de keukenmachine en mix ze tot fijne moes. Giet de pesto in potjes en doe er wat extra olie op om hem beter te kunnen bewaren.

Weetje: Je pesto smaakt lekkerder, als je hem in een vijzel fijnstampt. De structuur is dan ook anders. Vries deze pesto in miniporties in, want de jonge blaadjes smaken het best. Als je regelmatig oogst, heb je natuurlijk altijd verse jonge blaadjes.

Pizza

Pluk verse, jonge zevenbladblaadjes voor de bloem erin staat. Je kunt op de zelfde manier te werk gaan zoals je spinazie verwerkt. Dus roer de blaadjes, die je even kookte in water, bij de bechamelsaus.
Prik gaatjes in je kant-en-klare pizzabodems en smeer er wat pesto op (zie recept hiernaast). Doe er nu het zevenbladmengsel over.
Strooi er flink wat kaas en gebakken spekblokjes op en laat 20 minuten bakken in de oven op 180 °C. Zo lekker… je zult nog blij zijn dat er zevenblad in je tuin groeit.


#5070
Terug naar boven icoon