Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_mini-sla_telen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 27 oktober 2020

Zelf mini-sla telen


Er bestaan bijzonder veel soorten en kleuren in sla. Je kunt ze bovendien in alle stadia eten, zowel jonge bladeren als het groen van de volwassen planten.

zelf mini sla kwekenKan je nauwelijks wachten na het zaaien? Kies er dan voor om kleine jonge kropjes te oogsten waar het zonlicht nog diep tot het hart heeft kunnen doordringen. Er zijn verschillende soorten sla waarvan je al een vroege krop kunt oogsten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Deer Tongue (mooie, diepgroene kropjes), Jack Ice (kleine ijsbergkropjes), Rouge d’Hiver (roze tot rode tinten), Merlot (diepe rode wijnkleur), Lollo Bionda (bleek geelgroen), …

Speciale soorten mini-sla zijn bijvoorbeeld Kleinduimpje (de kleine versie van de klassieke sla), Little Gem, Kaboutersla, Pompom (kleine krulsla) en Teigetje (meerkleurige strepen), …

Deze kleinere soorten zullen dan ook niet veel groter dan 15 tot 20 cm worden wanneer ze volwassen zijn.
Zoveel kleuren, zoveel soorten. In de vakhandel zul je zeker verschillende zaadmengels vinden die passen bij jouw keuze of jouw idee voor een leuk effect bij een zomers slaatje.

sla zaailingen

Sla (en mini-sla) is vrij eenvoudig te telen. De ideale periode om te starten is maart tot en met juni.
Voor een goede oogst is niet veel nodig, een vocht- vasthoudende grond zal wonderen doen, evenals een beetje goede compost. Start je vroeg op het jaar met telen, probeer er dan voor te zorgen dat de kropjes voldoende zon krijgen, start je bij warmere periodes, dan kies je best een plaatsje waar deze plantjes kunnen ‘uitrusten’ in de schaduw. 


Lange periodes van droogte zijn te mijden, begiet ze dan ook regelmatig.
Sla zaaien is eenvoudig: vul een schaaltje met zaaigrond en wanneer de zaailingen voldoende groot zijn verplant je deze naar kleine potjes of planttrays.  Eenmaal die opnieuw te klein worden plant je ze uit in volle grond en hou hier rekening met een minimale tussenafstand van 15 cm.
Na enkele weekjes is het feest en kunnen de kropjes geoogst worden.
Mini-sla wordt steeds volledig geoogst door de krop helemaal onderaan af te snijden. Om het vuil weg te spoelen wordt de krop ondergedompeld in het water, serveer daarna in zijn geheel.

Let wel op voor slakken, deze zijn helemaal gek op sla!

#3896