Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_lekkere_asperges_kweken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Hou het Vlaams, kweek jouw eigen asperges!

Tot zover ik het mij kan herinneren zag ik zowel bij mijn grootouders als thuis steeds opnieuw lange brede bermen in de groentetuin. Mooi aangedamde hoge bermen waarin je de minste groeibeweging opmerkt en dat is noodzakelijk voor de oogst van mooie witte asperges. Onbetaalbaar in de winkel en dubbel zo lekker uit jouw eigen groentetuin. Waarom zou je in hemelsnaam nog twijfelen...

De aspergekweek kan je starten uit een éénvoudig zakje zaad, wil je dat het iets sneller gaat en wil je net iets meer investeren dan kan je ook reeds éénjarige planten aankopen. Bij het zaaien van asperges kan je na drie jaar oogsten, bij het planten van asperges kan, win je één jaar, en kan je dus na twee jaren gaan oogsten.

Asperges, jaar per jaar.

In april of mei starten we met het zaaien van asperges. De nachttemperatuur is nu wat stabieler en ook de bodem raakt stilaan opgewarmd. Asperges worden op rijen gezaaid en dit elke 10 cm om nadien uit te dunnen waardoor je om de 5 cm een plant bekomt. Dit is de eerste stap in de aspergeteelt uit zaad.

Koop je planten, dan kan je stap één overslaan en begint jouw aspergeverhaal hier. De nu bijna éénjarige planten worden eind maart begin april in het definitieve aspergebed geplant. Asperges houden van een goed doorlatende lichte en bovenal onkruidvrije grond. Om het bed onkruidvrij te hebben op het moment dat je moet planten kan je het voorziene bed vooraf afdekken met onkruiddoek, karton of zwarte landbouwfolie. Dit houdt niet alleen het onkruid weg maar houdt ook de warmte en het vocht in de bodem. Gezien deze lekkernijen wel 15 jaar op dezelfde plek kunnen gedijen is het uiteraard een must het plantbed goed voor te bereiden en van de nodige voedingstoffen en kalk te voorzien. Dit doen we met stalmest of compost, minstens 10 liter per m², en als extra kan er eventueel een groenbemester worden gezaaid in het jaar voor het eigenlijke plantseizoen.

Aspergeplanten hebben na één jaar al een stevig wortelgestel dat je een beetje met de tentakels van een octopus kan vergelijken. Gezien je de asperges in vele gevallen wit wil oogsten dien je ze vrij diep te planten (ca. 25 cm onder het maaiveld) en dit met de wortels goed uitgespreid. Hou zeker ook rekening met de ligging van het bed aangezien je de planten na de oogst laat doorgroeien waardoor ze voor flink wat volume en schaduw zorgen. Kies een goed plek met zoveel mogelijk zon aan de rand van de groentetuin. Gekochte planten worden gekoeld bewaard en kunnen dus nog tot eind april de grond in, jouw eigen kweek dient vroeger uitgeplant te worden. Tijdens het planten kan je nog een flinke dosis compost in de plantenvoor aanbrengen waarna je om de 30 cm een plant voorziet op een klein hoopje humusrijke teelaarde. We vullen de voor manueel en voorzichtig tot aan de plantneuzen nadien wordt de voor wordt gedurende de rest van het seizoen langzaam volledig opgevuld tot op maaiveldhoogte. We laten de planten nu uitgroeien, er wordt nog niet opgebermd en dus ook nog niet geoogst.

Het volgende jaar brengen we voor het eerst een berm aan van zo'n 25 cm hoog en oogsten we voorzichtig enkele asperges per plant en dit gedurende enkele weken vanaf half april tot medio mei. Dit om de planten het eerste oogstjaar zeker niet uit te putten! Vanaf midden mei laten we de planten mooi uitstruiken.

Het derde jaar halen we de berm weer wat omlaag om het opwarmen van de bodem te bespoedigen en kunnen we opnieuw wat compost toevoegen. Van zodra de eerste neuzen verschijnen beginnen we opnieuw op te hogen tot ca. 25 cm en scheppen we de geulen tussen de bermen dieper uit bovenop de berm zodat de bermen nu 35 à 40 cm hoog worden. Dit doen we in twee keer omdat de grond op die manier geleidelijk aan op kan warmen. We oogsten nu ca. 5 weken asperges, ongeveer tot begin juni afhankelijk van de weersomstandigheden.

Eindelijk volop oogsten...

Vanaf het vierde jaar wordt er steeds traditioneel geoogst tot 24 juni. Na elke oogst groeit het loof decoratief door en wordt dit voor de winter verwijderd en vernietigd. De bermen worden afgegraven waarbij we de plantlijnen duidelijk markeren om de berm in het volgende voorjaar opnieuw correct te plaatsen.

Het vraagt wat geduld maar voor je het weet, oogst je deze bijzondere groente in jouw eigen tuin en geniet je van de 'al dente' gekookte witte stengels met nieuwe aardappelen, een botersaus en een portie geplette scharreleiren met verse bieslook. Het telen van specifieke groene of zelf paarse soorten is minder arbeidintensief gezien het 'opbermen' hier volledig wegvalt.

Want alleen de berm...houdt het licht tegen en dus de heerlijke witte asperges wit!

#5335

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p