Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_een_wormenbak_maken


https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 21 mei 2022

Zelf een wormenbak maken

Om goed te kunnen groeien en bloeien hebben planten voedsel nodig. Met wat geduld en een kleine inspanning kun je zelf vloeibare meststof (percolaat)  maken.
Een wormenbak is een handig en goedkoop (± €10) hulpmiddel voor de plantenliefhebber.

Dankzij de wormenbak kan je ook een deel van je keukenafval verwerken en na enkele weken verkrijg je dan wormenpercolaat en een beetje compost, beide ideaal plantenvoedsel.

Wat heb je nodig?

 • 3 plasticbakken (type curver, alibert, …)
 • 1 bijhorend deksel
 • dubbelzijdige kleefband
 • fijn gaas of oud gordijn
 • handvol compostwormen + compost
 • Boormachine
 • Boor van 6 mm

Hoe ga je te werk? (Tijdsduur: ± 1uur)

 1. In de bodem van twee plasticbakken boor je luchtgaatjes van 6 mm. Teken eerst een raster op de onderkant van de bodems, de beste afstand tussen de lijnen is ± 2 cm. Zo geef je de compostwormen een goede doorgang van de ene naar de andere bak.
 2. Ook in het deksel boor je gaten, hier is een afstand van ± 5 cm tussen de luchtgaatjes voldoende. Ga voorzichtig te werk om te voorkomen dat het deksel barst.
 3. Dan bevestig je de dubbelzijdige kleefband bovenop de rand van het deksel. Knip een stuk fijn gaas of oude gordijnstof op maat en druk het op de kleefband. Zo kunnen er geen fruitvliegjes in de bak geraken. Die fruitvliegjes zijn onschadelijk maar kunnen wel hinderlijk zijn.
 4. De onderste bak (zonder gaatjes) doet dienst als opvangreservoir voor het percolaat, dit is de vergaarbak. In deze vergaarbak plaatsen we de eerste geperforeerde bak.
 5. Deze bak vullen we van met een handvol gedeeltelijk verteerde compost met daarin de compostwormen, dit noemen we de compostbak.
  Opgelet: neem geen regenwormen want die zijn niet geschikt. Compostwormen zijn te vinden in een compostvat in je tuin, of vraag ze aan familie of vrienden die een compostvat hebben.
 6. Daarin zet je de tweede geperforeerde bak, de groentenbak.
 7. Je vult deze bak met vers keukenafval dat eerst een beetje verkleind wordt om de vertering door de wormen te bespoedigen. Allerlei ongekookte groenten- of fruitafval komt in aanmerking, geen etensresten of restafval. Zorg voor een goede variatie van het keukenafval.
 8. Het deksel er op plaatsen en de wormenbak is klaar! Plaats hem in een vorstvrije ruimte zoals je tuinhuis, garage of kelder. Een donkere omgeving geeft sneller resultaat = percolaat.

Werking:
De wormen kruipen van hun compostbak naar de groentenbak en zetten de etensresten om in een vloeistof die langzaam in de vergaarbak druppelt. Dit zal enkele weken duren. Je geduld zal beloond worden wanneer je het eerste percolaat zal oogsten.
Vang dit op in een beker en bewaar het in een donkere fles op een koele plaats.

wormenpercolaatGebruik:
Verdun de opgevangen vloeistof met water (1 op 10) en gebruik het zoals een vloeibare meststof voor jouw planten en bloemen.
Om kwaliteitsverlies te voorkomen gebruik je best twee flessen: één fles om te gebruiken en de andere om het nieuwe percolaat in op te slaan.

Vul de groentenbak regelmatig aan met afval om het proces actief te houden.
Na enkele maanden verwissel je de compostbak met de groentenbak van plaats.

De wormen kruipen nu van de compostbak naar de groentenbak, zodat er enkel nog compost over blijft. Haal de overgebleven wormen en het grove materiaal uit de compostbak en verplaats ze naar de groentenbak die dan de functie van compostbak zal overnemen.
De verkregen compost kun je mengen met potgrond en is geschikt voor je planten.

Vul de geledigde bak opnieuw met groentenafval, plaats hem bovenaan en alles begint opnieuw.
Normaal heb je geen geurhinder, zeker niet als je alleen groenten en fruitresten gebruikt.
Heb je veel plaats of een grote tuin dan kan je meerdere wormenbakken maken of een plastieken bak van een groter formaat gebruiken.

De wormenbak achterlaten wanneer jij enkele weken op vakantie gaat is geen probleem als er voldoende keukenresten aanwezig zijn.

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

zelf een wormenbak maken stap voor stap

#3841
Terug naar boven icoon