Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zeg_het_met_bloemen_op_valentijn


https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 mei 2022

Zeg het met bloemen op Valentijn

Bloemen op valentijn - valentijnsboeket

Het lijkt een cliché maar het werkt: Wanneer je je liefde betoont met bloemen, dan raak je iemand in het hart. Vandaar dat bloemen het geschenk bij uitstek zijn voor Valentijn.

Zeg het met bloemen
Niets werkt zo goed om je liefde te betonen als bloemen. Vandaar dat bloemen nog steeds erg succesvol zijn op Valentijn. Jongeren en mensen met een karig budget kiezen eerder voor één enkele bloem of een bloeiende kamerplant. Anderen gaan voor een ruiker bloemen.
Volgens de Koninklijke Unie van Floristen in België (KUFB) is Valentijn niet voorbehouden aan bepaalde sociale groepen. Alle lagen van de bevolking komen langs in een bloemenzaak. Voor elk budget en voor elke smaak is een gepaste attentie te vinden. Ook op leeftijd valt geen grens te trekken. Van tieners tot bejaarden, allemaal willen ze met bloemen of bloeiende kamerplanten hun diepe gevoelens voor hun geliefde kenbaar maken. Wie ten slotte denkt dat enkel mannen langskomen om een boeket te kopen, heeft het mis. Ook veel vrouwen kopen bloemen voor hun partner.

60% meer bloemen en planten geveild
Valentijn betekent een boost voor de bloemenverkoop. Op Euroveiling, dé draaischijf van de bloemenhandel in ons land, werden tijdens de week van Valentijn in 2011 rond de 2.900.000 stuks bloemen en planten geveild. Tijdens een normale week in februari ligt dit cijfer rond de 1.800.000 stuks. Dit betekent een stijging van meer dan 60%.
In de kleinhandel wordt de aankoop van een valentijnsboeket niet per se op 14 februari gedaan. Op de dagen voor Valentijn is het al opmerkelijk drukker bij de florist. Vooral oudere klanten kopen hun boeket liever voor de grote drukte.
De floristen zien erop toe dat hun bloemen zo vers mogelijk zijn en zorgen ervoor dat een boeket extra mooi verpakt is, waardoor het een meerwaarde heeft.

Niet alleen rood
Rood is de kleur van de liefde en die kleur primeert bij Valentijn. Echter, de meest verkochte roos op Euroveiling tijdens de week van Valentijn is de witte Avalanche. Daarvan gaan er niet minder dan 130.000 de deur uit.
Maar er is duidelijk meer dan rood alleen. Wit, pasteltinten en groensoorten winnen aan populariteit.


Roos op eerste plaats

Wat snijbloemsoorten betreft, blijft de roos op kop staan, maar ook andere snijbloemen genieten een bijzondere aftrek in de valentijnsweek. Er zijn immers zoveel soorten bloemen die je kan geven en de combinatie van verschillende soorten wordt ook erg gewaardeerd. Soorten als gerbera, anthurium, tulpen, amaryllis, anemoon, ranonkel, alstroemeria, freesia, lelies en anjers doen het erg goed.
Tulpen zijn de tweede best verkochte soort in de valentijnsperiode. Vorig jaar steeg de handel in tulpen op Euroveiling met meer dan 40% tegenover 2010. Tulpen zijn opnieuw trendy. Niet alleen door de schoonheid van de bloem, maar eveneens door de interessante prijs en de houdbaarheid. 
Het aandeel van inlands geteelde bloemen tijdens de Valentijnweek op Euroveiling bedraagt 1.350.000 stuks t.o.v. 1.430.000 stuks geïmporteerde bloemen en groensoorten. Opmerkelijk is ook dat op jaarbasis 1 roos op 3 van niet-Belgische origine is. 
België telt nog ongeveer 180 telers van snijbloemen. De belangrijkste inlands geteelde soorten zijn rozen en tulpen. Maar ook gerbera, anthurium, amaryllis, anemoon, ranonkel, alstroemeria, freesia, lelies, anjers enz. worden in eigen land geteeld en vinden gretige aftrek bij de floristen omwille van de uitstekende kwaliteit.

Tot slot

Verleng het uitstalleven van je boeket
Je hebt extra lang plezier van je boeket als je volgende richtlijnen in acht neemt:

  • Bloemen dienen zo vers mogelijk te zijn. Koop je boeket daarom in een bloemenhandel die nagenoeg dagelijks verse bloemen aankoopt.
  • Neem een proper geboende vaas en fris water. Dit lijkt evident maar er wordt vaak tegen gezondigd. Een kraaknette vaas is echter uiterst belangrijk.
    Voeg het zakje snijbloemenvoedsel toe dat u kreeg bij de florist.
  • Verwijder alle bladeren die in contact komen met het vaaswater. Snij met een scherp mes de stelen schuin af (niet knippen).
  • Vermijd een zonnige plek voor uw boeket. Ook tocht is niet goed.
  • Zet uw boeket ver van de verwarming.
  • Ververs het water af en toe en snij de stelen op dat moment schuin bij. 
#3348VLAM

Bron: VLAM
www.vlam.be

Terug naar boven icoon