Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zantedeschia_grace

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Zantedeschia aethiopica 'Grace' een nieuwe aronskelk of calla

Zantedeschia aethiopica ‘Grace’; een nieuwe aronskelk

Zij wordt gezien als een verbetering van de legendarische ‘Green Goddess’, de nieuwe Zantedeschia aethiopica ‘Grace’.

En gracieus is Zantedeschia aethiopica ‘Grace’ zeker. De spatha (schutblad) is maximaal 25 centimeter lang. Toch is de bloem een maatje kleiner en wat spitser dan de ‘Green Goddess’. Daardoor oogt deze minder kwetsbaar. Ook is de groene kleur van het schutblad wat harder. Het resultaat is een fris en modern witgroen contrast. De spadix (bloeikolf) is gebroken wit. 

Het fraaie uiterlijk van Zantedeschia aethiopica ‘Grace’ gaat samen met een nobele inborst. Want de houdbaarheid van de bloem is uitmuntend: ruim zes weken. Een kwaliteitsverbetering dus. Ook de stelen stellen met een lengte van gemiddeld 90 tot 100 centimeter niet teleur. Verder is deze calla veelzijdiger te noemen dan collega ‘Green Goddess’. De snijbloem kan namelijk ook als pot-, kuip- of tuinplant worden gebruikt. Maar voorlopig zal zij alleen voor de snij worden geteeld. 

Zantedeschia aethiopica ‘Grace’ (vbn-code 25994) werd vorig jaar van augustus tot en met november voor het eerst in redelijke aantallen geveild. In december, januari en februari liep de aanvoer terug. In 2005 gingen in totaal 22.000 stelen van de hand voor gemiddeld 1,89 euro, aanzienlijk meer dan de gangbare veilingprijs van ‘Green Goddess’. 

De aanvoer van Zantedeschia aethiopica ‘Grace’ zal zich dit jaar concentreren in de laatste vijf maanden. Er wordt een wat ruimere aanvoer verwacht. Het zal echter voorlopig een exclusieve bloem blijven. Getracht wordt om het product in de toekomst jaarrond te telen.


 

Familie
Zantedeschia behoort, net als Anthurium, Arum, Dieffenbachia en Philodendron tot de familie Araceae (aronskelkachtigen).

Soorten
Naast de grootbloemige, meestal wit gekleurde Zantedeschia aethiopica zijn er ook andere, kleinbloemige, meestal fel of pastel gekleurde soorten verkrijgbaar als snijbloem onder de aanduiding ‘Zantedeschia overig’. Hieronder vallen Z. rehmanni, Z. jucunda, Z. elliottiana, Z. pentlandii, Z. albomaculata en kruisingen hiervan. 

Verzorgingstips bij de consument:

 • De bloem in een schone vaas met schoon leidingwater zetten. Vazen en andere houders van tevoren grondig reinigen.
 • Het vaaswater om de drie dagen verversen. Gebruik hiervoor koud water. Vervuild water doet de stelen verslijmen en de bloemen rotten. 
 • Voorkom het omkrullen van de stelen door een stukje plakband of tape om de steeluiteinden te plakken of door een ondoorzichtige vaas te gebruiken. In het laatste geval wordt fotosynthese aan de buitenkant van de steeluiteinden voorkomen.
 • Snij ook regelmatig een stukje van de steel af. Voeg eventueel een chloorpil aan het vaaswater toe. 
 • Gebruik liever geen snijbloemenvoedsel. Van chloor of gewoon snijbloemenvoedsel gaan de stelen eerder verslijmen. Bolbloemenvoedsel kan wel helpen.
 • Houd de bloem uit de buurt van direct zonlicht en andere warmtebronnen. 
 • Omdat calla’s goed droog te bewaren zijn, zijn ze zeer geschikt als corsage. Ook laat de bloemsteel zich makkelijk vlechten, als men deze langer droog laat liggen.

Top 10 Zantedeschia aethiopica
(op basis van VBN-omzet 2005)

 1. ’Highwood’
 2. ’Colombe de la Paix’
 3. ’White Dream’
 4. ’Innocence’
 5. ’Green Goddes’
 6. ’Honesty’
 7. ’Avalanche’
 8. ’Childsiana’
 9. ’Elegance’
 10. ’Grace’


Verklaring van de naam 
Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum oftewel Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika nog grotendeels onbekend en fungeerde Ethiopië als representant voor zowat geheel Afrika. Andere namen die de plant kreeg toebedeeld waren: Calla aethiopica, waarbij 'Calla' in het Grieks 'mooi' betekent. Verder werd ook de naam 'Richardia africana' gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het bij Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopiacis is Grieks voor 'groeiend in het Morenland' of 'door de zon geblakerd'. Zantedeschia wordt in volksmond Calla of Aronskelk genoemd.

Symboliek
Geen informatie.


Belangrijkste kleuren Zantedeschia (totale groep)

 1. Wit
 2. Geel
 3. Paars
 4. Bruin
 5. Roze
 6. Oranje
 7. Tweekleurig
 8. Rood

Bekend van de speciale dag(en)
Zantedeschia wordt traditioneel veel gebruikt in rouwwerk en kerkarrangementen. Tegenwoordig is de bloem ook populair in monoboeketten, in gemengde boeketten en als solitair in een vaas. In het Verenigd Koninkrijk en andere landen wordt de bloem ook in huwelijksboeketten gebruikt.

#710