Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zachtfruit_zacht_fruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Zachtfruit of houtig kleinfruit zoals aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, braambes, Japanse wijnbes

Zachtfruit zoals o.a. : aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, braambes, Japanse wijnbes

Onder de namen zachtfruit of houtig kleinfruit worden diverse soorten struiken gerekend, die lekkere en vaak mooi gekleurde vruchten geven. Dat zijn bijvoorbeeld de bes, de framboos en de braam. Het zijn heesters die weinig ruimte vragen en gemakkelijk groeien en vrucht dragen; ideale planten voor de tuin dus. Bessen (Ribes-soorten) groeien struikvormig. Framboos, braam, Japanse wijnbes (Rubus-soorten), maken lange scheuten, die moeten worden aangebonden. Het plukseizoen begint eind mei.

Aalbes
Rode en witte bes of aalbes (Ribes rubrum) kunnen als struik in elke tuin worden geplant. Ze stellen geen speciale eisen. Aalbes kan als struik groeien, maar ook aan draad worden aangebonden; de zogenoemde hagenteelt. De plantafstand in de rij is 75 cm en de takken worden op circa 25 cm onderlinge afstand aangebonden, drie per struik.
 


'Jonkheer van Tets' rijpt vroeg, begin juli

Door verschillende rassen aan te planten, wordt de oogst gespreid tussen begin juli en begin augustus. Combineer bijvoorbeeld 'Jonkheer van Tets' (vroeg), 'Rolan' (middentijds) en 'Roodneus' (laat).


Witte aalbessen zijn lekker zoet

Witte aalbessen als 'Witte Parel' en 'Blanka' (later) zijn zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Zwarte bes
Door de typische geur en smaak van zwarte bes (Ribes nigrum) zijn de vruchten voornamelijk geschikt voor verwerking tot sap en jam. Het is een struik voor de liefhebber en kan niet aan draad worden geteeld. Goede rassen zijn 'Black Reward' en 'Öjebyn'.

Tip! In de tuin en zelfs in een grote pot zijn bessen op stam heel praktisch omdat er planten onder kunnen groeien. Aalbes is bijvoorbeeld op stam te koop. Van de kruisbes wordt van het ras 'Invicata' aanbevolen. De kruisbes 'Cativator' draagt kleinere, rode vruchten.


Kruisbes

Rode, gele en groene kruisbes (Ribes uva-crispa) zijn gestekelde struiken met enigszins behaarde, grote bessen. Voor de tuin zijn de rassen 'Hinnonmäki Röd', 'Hinnonmäki Gul' en 'Hinnonmäki Grön' aanbevelingswaardig.
De kruisbes verlangt humusrijke en vochthoudende grond.
Houd door snoeien voldoende licht in de struik.
Vers eten of gebruiken voor sap of jam (zwarte bes).

Tip! In de tuin en zelfs in een grote pot zijn bessen op stam heel praktisch omdat er planten onder kunnen groeien. Aalbes is bijvoorbeeld op stam te koop. Van de kruisbes wordt van het ras 'Invicata' aanbevolen. De kruisbes 'Cativator' draagt kleinere, rode vruchten.

Framboos
De lange takken van framboos (Rubus idaeus) moeten worden geleid. De vroegste frambozenrassen rijpen omstreeks de langste dag, bijvoorbeeld 'Malling Promise' en 'Tulameen'. Een laat ras zoals 'Marwé' rijpt in juli. Frambozen met gele vruchten zoals 'Fallgold' zijn echte liefhebbersplanten.

Herfstframbozen zoals 'Zefa Herbsternte' en het nieuwe ras 'Autumn Bliss' dragen vrucht aan scheuten, die in het voorjaar zijn gegroeid. De vruchten rijpen vanaf augustus.
Framboos en braam kruisen gemakkelijk. Dat heeft diverse smakelijke hybriden opgeleverd zoals 'Tayberry' of Taybes.

Braam
De soms meterslange takken van braam (Rubus fruticosus) moeten worden geleid. Een sterk gestekeld ras is 'Himalaya', een sterke groeier met smakelijke vruchten, die vroeg rijpen (vanaf eind juli). In de tuin heeft een stekelloos ras voordelen. 'Hull Thornless' is in dat opzicht aanbevelingswaardig. Zo ook het Amerikaanse ras 'Chester Thornless' dat pas in augustus rijpt. Samen hebben ze een lange oogsttijd.

Japanse wijnbes
Een gezonde vruchtheester die zelfs schaduw verdraagt, is Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius). De takken zijn bezet met rode, vrij zachte stekels en de zachtgroene bladeren hebben een zilverkleurige onderzijde. In augustus vormen zich helderrode framboosachtige vruchten binnen de kelkblaadjes. Die vruchten hebben een zachtzure smaak.
Rubus verlangt zon en niet te zware, vochthoudende grond.
Afgedragen takken na de oogst afsnoeien, nieuwe aanbinden.
Vers gebruiken; ook geschikt voor sap, jam en invriezen.

Rubus-soorten aan draad
De soepele takken van braam, framboos en Japanse wijnbes moeten aan draden worden geleid. Span die draden rond de moestuin en er ontstaat verrukkelijke haag. Sla om de 4 m palen in de grond die 1,80 m boven de grond uitsteken. Plant om de 1 m een stuik; bij de frambozen 4 per m. Bij meer rijen naast elkaar is een tussenruimte van 2,5 m nodig.
Een min of meer groenblijvend bramenras als 'Thornless Evergreen' is geschikt om een decoratieve afscheiding mee te maken.

#2053

Bron: VLAM
www.vlam.be