Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/yucca_als_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 19 januari 2022

Yucca kamerplant of palmlelie

Yucca als kamerplant Yucca als kamerplantDe Yucca of palmlelie werd verkozen tot woonplant van de maand januari. Deze eigenwijze stressverlager staat bekend om zijn puntige bladeren en Tex-Mex uitstraling.

De cowboy onder de woonplanten
Een explosie van groen-geel-grijze, leerachtige bladeren die eindigen in een punt, soms groeiend uit een stammetje of direct uit de aarde, dat is typisch de Yucca. Een stoere woestijnbewoner die niet houdt van geknuffel, maar in alle stilte zijn best doet jou zo lang mogelijk trouw te zijn en je rust te geven. Stoer, stekelig en betrouwbaar: eigenlijk is de Yucca de cowboy onder de woonplanten.

Warme en droge habitat
Van huis uit is de Yucca wel wat warmte en droogte gewend. De plant komt oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Daar groeide hij op in woestijnachtige gebieden, maar bij jou thuis aardt hij ook prima.

Verzorging van de Yucca
Zo houd je een Yucca in optima forma: zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Geef de woonplant daarbij regelmatig water, en verwen hem af en toe met plantenvoeding. Laat de potgrond tussen de gietbeurten wel licht uitdrogen om rot te voorkomen. Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg, zo geef je nieuw blad meer energie om te groeien.

Leuk om te weten:

woonplant Yucca als kamerplant

  • De Yucca is de ideale plant om cadeau te geven aan mensen die wel van groen houden, maar nogal losjes zijn qua water-geef-regime.
  • De Yucca heeft, net als andere planten, de gave om mensen te kalmeren. Uit onderzoek van de Engelse universiteit Surrey blijkt dat mensen in een kamer met veel groen veel minder gestresst zijn en een lagere bloeddruk hebben dan in een ruimte zonder planten. 
  • Yuccasoorten worden soms verward met de eetbare cassave (maniok) die in het Spaans yuca genoemd wordt.
  • De indianen wisten al lang dat de Yucca een bijzondere plant is. Niet voor niets noemen ze hem de ‘boom van het leven’. Ze vereerden de Yucca vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruikten de bladeren en wortel voor de behandeling van psoriasis, roos, haaruitval, huidzweren en ontstekingen. 
  • Sommige Yuccasoorten hebben bloemen. Deze ivoorkleurige bloem is sinds 1927 het symbool van de Amerikaanse staat New Mexico.
  • Het geslacht Yucca bestaat uit wel 40 soorten: het formaat wisselt van kleine struiken tot bomen.

Er zijn verschillende soorten Yucca's in de Digituin te vinden.
Ben je zelf de trotse eigenaar van één van onderstaande varianten? vink deze aan en ontvang maandelijks tips en weetjes over de planten in uw tuin !

vorzorging van Yucca


Yucca filamentosa

Yucca gloriosa 'Variegata'

Yucca rostrata 

Yucca glauca

Yucca gloriosa

Yucca aloifolia

Yucca parviflora

Yucca thompsoniana
#4587

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl