Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wortelen_wortels_groente

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 19 juni 2021

Wortelen + recept: Wortelroomsoepje met mosselen en saffraan

Wortelen

Gebruik
Schil de wortelen met een dunschiller. Jonge wortelen kunnen ook geschraapt worden of, als ze heel dun zijn, ongeschild blijven. Snijd een stukje van het kopje en de wortelpin af en was de groenten daarna zorgvuldig maar kort in koud water. Snijd ze in stukken, reepjes, plakken, rasp ze of laat ze heel, naargelang de bereiding.

Verkrijgbaar
Jonge wortelen met loof zijn verkrijgbaar van de maand mei tot in december. Bewaarwortelen zonder loof zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Verpakking
De sortering gebeurt op basis de verpakkingswijze (los of in bussels) en basis van de diameter en de lengte. De sortering gaat van zeer fijn tot grof.

Bewaren
Wortelen worden het best bewaard bij een temperatuur van 0 à 5 °C met een relatieve vochtigheid van 95 à 100 %. In de koelkast kunnen wortelen zeker een week bewaard worden. Bij langere bewaring van jonge wortelen is het beter het loof te verwijderen. Te lange bewaring van wortelen is nefast voor de smaak en de kwaliteit.

Voedingswaarde
Bètacaroteen geeft de oranje-rode kleur aan wortelen. Dit wordt in het lichaam tot vitamine A omgezet. Vitamine A is onder meer nodig voor het goed functioneren van de ogen en helpt ons te beschermen tegen nachtblindheid. Eén middelgrote wortel per dag levert ons genoeg vitamine A (in de vorm van bètacaroteen of provitamine A) voor een koppel stralende ogen.

Tip
Rauw geraspte wortelen zijn onmisbaar in koude schotels. Laat de geraspte wortelen eens marineren in een beetje vers geperst sinaasappelsap. Of meng de geraspte wortel met geraspte knolselder en breng op smaak met vinaigrette. Maar ook warm zijn wortelen heerlijk. Snijd geschilde wortelen schuin en stoof ze met fijngesnipperde ui in een weinig bouillon. Serveer gestoofde wortelen in een groentekrans in de vorm van bolletjes, blokjes, reepjes of wieltjes. Je kan gekookte wortel ook in de vorm van een prinsessenboontje snijden en samen serveren, gebusseld als een kleurrijke garnituur. Tenslotte is wortelpuree perfect bij een wildschotel.

Wortelroomsoepje met mosselen en saffraan
De mosselen openkoken in de witte wijn en uit de schelp halen. De visfumet ondertussen opwarmen.
De groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden. Een nootje boter laten smelten in een kookpan en de groenten even glazig fruiten.
De groenten bestrooien met bloem, bevochtigen met de warme visfumet en het kookvocht van de mosselen, aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen.
De soep mixen en zeven door een puntzeef. De mosselen toevoegen en net voor het opdienen de room erdoor roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en saffraan. Goed doorroeren.
Serveren in een grote warme soepkom, uitscheppen in warme soepborden en garneren met kervelpluksels.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 kg mosselen
 • 2 uien
 • 4 wortelen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 preiwitten
 • 10 dl visfumet
 • 2 dl wijn (wit/droog)
 • 1.25 dl room
 • 75 g boter (bakboter)
 • 35 g bloem (tarwebloem)
 • 20 g kervel
 • 2 potjes saffraanpoeder
 • peper
 • zout

Flandria-wortelen zijn van uitstekende kwaliteit, zijn goed gevormd en uitgegroeid. De wortelen zijn recht, intact en zijn vrij van scheuren, spleten en vorstschade. Flandria-wortelen hebben de typerende kleur van de variëteit en zijn vrij van groene, purpere of violetachtige verkleuring op het bovenste gedeelte. Busselwortelen hebben tevens fris groen en stevig loof.

Bron: Flandria

#2219

Bron: Flandria