Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/woekerende_bamboe_verwijderen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 6 december 2021

Woekerende soorten bamboe aanplanten met een rhizoombegrenzer of wortelbegrenzer.

Woekerende bamboe --- voorkomen en bestrijden:

Je wil graag wat wintergroene wuivende bamboe in je tuin en een kennis kent wel iemand die wat bamboe kan missen. Vaak haal je daarmee dan ook ineens een gratis hevig om zich heen groeiende, lopende 'paard van Troje' in jouw tuin naar binnen, waarvan je later veel spijt zal krijgen.

Bamboe is een dankbare immer groene plant die vrij snel groeit en stevige, bijna ondoordringbare plantkluiten vormt. Dat is echter geen probleem als het een bamboesoort is die netjes te plaatse blijft in de tuin en geen wandelneigingen vertoont. Woekerende soorten hebben een zeer grote groeikracht waarmee ze in enkele jaren tijd vele vierkante meter tuin kunnen overgroeien. Het is niet voor niets dat ze woekeraars ook wel eens 'lopende' soorten noemen.

De mate waarin de bamboe zal woekeren of netjes op zijn plaats blijft is sterk afhankelijk van de soort. Het is dus zeer belangrijk te weten welke bamboe je je via vrienden of tuincentra aanschaft.


Worteluitlopers van woekerende bamboe verschijnen ineens midden in het gazon...

Bamboes kunnen woekeren door de ondergrondse worteluitlopers of rhizomen die soms vele meters van de moederplant ineens uit jouw gazon of dat van de buren opduiken. De bamboescheuten groeien eveneens met groot gemak door vijverfolie heen. Het is dan ook zeer belangrijk bij woekerende bamboesoorten om bij het aanplanten ervan te voorkomen dat die rhizomen ver van de plant kunnen weg groeien. Dit kun je dan ook vermijden door bij het aanplanten een rhizoombegrenzer rond de planten aan te brengen. Rhizoombegrenzers ook soms wortelbegrenzers genoemd, zijn vervaardigd van ondoordringbare kunststof die nog taaier is dan betonplaten. Meestal zijn deze gemaakt uit soepel en weerbestendig High Density Polyethyleen (HDPE). Deze barrière wordt rondom de plant ingegraven zodat de worteluitlopers tegen een ondergrondse wand aangroeien. Deze verticale wand dient minstens 60 cm diep in de grond te steken om te voorkomen dat uitlopers er onderdoor zouden groeien. De begrenzer dient ook minstens 5 cm boven de grond uit te steken. De worteluitlopers die over de wand uitgroeien kun je dan makkelijk af snoeien.


Wortelbegrenzer - rhizoombegrenzer steekt enkele cm boven de grond uit

Tips bij het plaatsen van een bamboebegrenzer tegen woekerende bamboes:

  • Het begin en het einde van de begrensplaten ruim laten overlappen, zodat er geen spleten overblijven om doorheen te groeien.
  • Maak het begin en het einde dan stevig vast aan elkaar met verschillende moeren met bouten.

Gebruik geen worteldoek, betonplaatjes of andere materialen om woekerende bamboe tegen te houden. Ook al sluit je de bamboe op achter betonplaatjes, dan zal de bamboegroei de platen blijven forceren tot deze het na enkele jaren begeven. Plant sterk woekerende, hoge bamboesoorten met dikke scheuten (Phyllostachys en Semiarundinaria) niet te dicht bij uw terras of beklinkerde tuinpaden. De jonge bamboescheuten hebben niet veel moeite om er zich doorheen te boren.

Andere soorten woekerende bamboe zijn Pseudosasa en Indocalamus.

Voor lage woekerende soorten ook wel dwergbamboes genoemd zoals Pleioblastus, Sasa en Sasaella is bovenstaande methode ook de meest veilige manier van werken. Deze dwergbamboes ontwikkelen wel niet zo'n sterke scheuten, maar ze vormen een enorm netwerk van ondergrondse uitlopers waarop immens veel uitlopers verschijnen die met hun harde groeipunten met gemak door de vijverfolie groeien.

Wens je vrij hoge, maar niet woekerende of staande bamboe die geschikt zijn om op een kleine oppervlakte te blijven? Dan is de in ons klimaat winterharde Fargesia het meest geschikt om aan te planten nabij buren, folievijver, terras of andere verhardingen in de tuin. Fargesia's komen uit China en heeft fijne lichtgroene bladhalmen. De nieuwe twijgen komen steeds heel dicht bij de moederplant uit de grond. Het zijn ideale planten voor het aanplanten van een wintergroene bamboehaag die weinig onderhoud vraagt en toch veel privacy en een exotische sfeer aan de tuin zal geven.

Snoeien van bamboe is niet echt nodig. Snij de dode takken weg om de planten mooi te houden en om nieuwe scheuten plaats te geven.
Sommige bamboeliefhebbers snoeien de bamboetwijgen op zodat je makkelijker onder de planten kan doorgaan en toch de exotische sfeer kan behouden.


Opsnoeien van de zijtakken zorgt voor doorkijkeffect

Heb je toch woekerende bamboe gekregen of gekocht en zonder voorzorgsmaatregelen aangeplant in jouw tuin die je nu liever kwijt dan rijk bent?

Uitgraven zal hierbij wellicht de enige milieuvriendelijke manier zijn om het vergiftigde geschenk binnen de perken te houden.
Bij de kleinere soorten zit de grond vergeven van de dunne worteluitlopers met daarop nieuwe scheuten. Je zal alle stukjes worteluitloper moeten verwijderen, zoniet zullen de resterende stukjes terug uit de grond verschijnen.
Indien je dit niet ziet zitten kun je de kleinere soorten eerst met een bosmaaier te lijf gaan en als er zich na enkele weken nieuwe jonge scheutjes boven de grond aanmelden rijd je er overheen met een cirkelmaaier. Op die manier raken de ondergrondse wortels uitgeput en zullen ze op den duur niet meer terug keren.

Bij grotere bamboes zal je zelf vele uurtjes met de spade de planten te lijf moeten gaan om ze er volledig uit te halen. Indien je er met een mini-graafmachine bij kan komen vlot het werk een stuk sneller.

Bamboe verwijderen met bestrijdingsmiddelen:
Bamboe behoort tot de grasachtigen. Bamboe is dus niet weg te krijgen met enkel een onkruidverdelger. Een goede onkruid EN grasverdelger is 'Panic Garden'.
Je moet enkel de uitstekende bamboescheuten insmeren (tijdens een droge periode) en wachten tot het product in de sapstroom is terechtgekomen.
Mocht het product in de bodem terechtkomen: geen paniek ... na enkele dagen wordt het afgebroken.

 Panic Free Garden tegen bamboe 500 m²

Panic Garden

#1581

Auteur: Kurt Vossaert