Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/witziekte_op_kleinfruit_gespot_op_29092011

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 13 april 2021

Witziekte op kleinfruit - witziekte gespot op 29 sep 2011

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 27 september 2011 - Bericht 9

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Afsterven van Pachysandra
Pachysandra
Onkruiden op opritten en paden
Onkruiden
Taksterfte bij buxus
Taksterfte
Witziekte op kleinfruit
Witziekte

Witziekte op kleinfruit:

Witziekte op kleinfruit zoals kruisbessen of stekelbessen is een frequent voorkomende ziekte. Zowel op de bladeren als op de vruchten is bij aantasting een wit tot lichtgrijs schimmelpluis waar te nemen. De ziekte gaat van het blad en de vruchten verder richting de knoppen die het volgende jaar moeten uitlopen. De ene variëteit is al gevoeliger dan de andere. Een zware aantasting in het najaar kan de vruchtzetting van het volgende jaar sterk beïnvloeden. Alle bessen (rode, zwarte, witte) zijn vatbaar voor deze ziekte, daarom is het aangewezen om ze nu nog allemaal te behandelen.
Deze ziekte kan preventief behandeld worden met COSAVET. Dit product, op basis van zwavel, zal uw planten preventief beschermen. Door opkuis van aanwezige witziekteschimmel reduceer je sterk de uitgroei het volgende seizoen. Doordat dit middel een laagje vormt op het blad en stengels zal het de kieming en de ontwikkeling van de schimmel tegen gaan. Na een paar weken kan het zijn dat het laagje niet meer sluitend is en een herbehandeling aangewezen is om uw planten optimaal te beschermen. Ruim in de winter ook zoveel mogelijk afgevallen blad op om de infectiedruk naar het volgende seizoen te verminderen. Afgevallen zieke bladeren nooit op uw composthoop gooien maar indien mogelijk afvoeren naar het containerpark of meegeven met de groencontainer.

Bestrijdingsadvies:

Cosavet

 

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet  Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. 
Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van  Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door  hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op  Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3181

Bron: Edialux
www.edialux.be