Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/witloof_in_oosterse_keuken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 3 augustus 2021

Witloof flirt met Mexicaanse en Oosterse keuken

witloof op indische wijze
Winnend recept: 'Witloof op Indische wijze met kofta-balletjes en witloofkroepoek'

Witloof op Indische wijze, op smaak gebracht met kofta-vleesballetjes en witloofkroepoek als verrassend krokantje. Dit witloofrecept viel het best in de smaak van de wedstrijdjury van 'Witloof gaat vreemd', waarvan de finale plaatsvond tijdens Agriflanders. Winnares Angèle Deroose uit Evergem bewees met haar recept dat je met witloof echt alle kanten uit kan en mag zich binnenkort laten verwennen tijdens een luxe plattelandsweekend.

De campagne
Witloof is al decennia een vaandeldrager van de Belgische keuken. Omdat dit witte goud ook perfect past in de wereldkeuken, zette de witloofsector de receptenwedstrijd ‘Witloof gaat vreemd’ op. Vlamingen werden in het najaar uitgedaagd door chef Truong Thi Quyên, zaakvoerster van het befaamde Brusselse restaurant Little Asia, om creatief aan de slag te gaan met witloof. Mevrouw Quyên is al 24 jaar in België en ging bij haar aankomst meteen op zoek naar producten die ze in haar Aziatische keuken kon gebruiken. ‘Toen heb ik eerder toevallig het witloof ontdekt, en ik was er meteen grote fan van. Je kan er echt alle kanten mee uit en ik verwerk het dan ook regelmatig in mijn eigen gerechten’, vertelt mevrouw Quyên enthousiast.
Deze actie werd georganiseerd door de partners REO, BRAVA, Boerenbond, LAVA en VLAM en kwam tot stand met de steun van Cera.

Veel kijklustigen voor witloof gaat wreemd
Veel kijklustigen

De wedstrijd
Uit alle inzendingen werden drie finalisten geselecteerd die op vrijdag 14 januari tijdens Agriflanders hun recept live mochten koken voor jury en voor beursbezoekers. Juryleden waren Piet Van Themsche (voorzitter van de Boerenbond), Karel Van Eetvelt (gedelegeerd bestuurder van Unizo) en Truong Thi Quyên (zaakvoerster restaurant Little Asia). 
Het winnende recept wordt in het najaar samen met recepten van chefs gebundeld. Telkens is de insteek dat witloof zo veelzijdig is dat het perfect als hoofdingrediënt kan gebruikt worden in de wereldkeuken. Voor de winnaar lag een geschenkcheque klaar voor een luxe plattelandsweekend ter waarde van 450 euro. De twee andere finalisten ontvingen een cheque van 150 euro voor een verblijfje op het platteland.

Vlaamse varkenswangetjes op oosterse wijze
Vlaamse varkenswangetjes op oosterse wijze

De finalisten namen witloof mee van in de Indische tot in de Mexicaanse keuken 
Angèle Deroose is 60 jaar en woont in Evergem. Tijdens de week is ze HRM-verantwoordelijke in een bromeliabedrijf. Ze kon de jury het meest bekoren met haar Indische witloofrecept ‘Witloof op Indische wijze met kofta-balletjes en witloofkroepoek’. Witloof kreeg in haar gerecht dus twee keer de hoofdrol toebedeeld. De jury was eensluidend positief en vocht zelfs voor het witloof: “Dit is fantastisch lekker. Je smaakt het witloof goed en de originele combinatie tussen kurkuma en witloof is zeer geslaagd!” Angèle eet zeer graag witloof en vindt zichzelf zelfs een beetje geobsedeerd in de keuken. “Ik probeer graag vanalles uit met witloof en deze wedstrijd sprak me dus meteen aan!”. Voor dit recept haalde ze haar inspiratie in exotische kookboeken. “Ik vond er een Indisch recept met witte kool dat me op het idee bracht voor deze creatie. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik de typische smaak van witloof behield, want ik vind het zelf belangrijk dat je proeft wat je eet. Omdat ik het graag afwerkte met iets krokants, heb ik er nog de witloofkroepoek bij geserveerd.”

De 31-jarige Toon Vanhalle is leerkracht in het lager onderwijs maar liet voor deze wedstrijd even zijn klas achter voor zijn hobby. Afkomstig uit de witloofstreek rond Steenokkerzeel ging hij meteen op zoek naar een recept toen hij de wedstrijd op internet ontdekte. Toon koos voor een combinatie van de Belgische en de oosterse keuken met zijn zelf bedachte recept ‘Vlaamse varkenswangetjes op oosterse wijze’. We zagen hoe hij het witloof liet marineren in oosters gekruide marinade terwijl de varkenswangetjes sudderden in de bruine Grimbergen. “Omdat ik de smaak van het witloof nog voldoende wil behouden, laat ik het maar twintig minuutjes marineren,” gaf hij de kijklustigen nog mee als tip. De jury vond de oosterse rolletjes wel fris en lekker, maar had liever wat meer witloof gezien en geproefd. De verrassende combinatie met de Vlaamse varkenswangetjes viel wel in de smaak.

Witlooftaco’s met Mexicaans gehakt en guacamole
Witlooftaco’s met Mexicaans gehakt en guacamole

De derde finalist Jens Wolfs komt uit Melle en is grafisch ontwerper. Zijn creativiteit gebruikt hij ook graag in de keuken. Zus Birgit kwam supporteren en getuigde alvast dat hij vaak experimenteert in de keuken. Zijn culinaire passie raakt hij trouwens samen met zijn zus kwijt in een eigen homecooking-project. ‘Sinds mijn vriendin een maand in Mexico is geweest, ging ik gretig aan de slag met de typische kruiden uit de Mexicaanse keuken. Verdere inspiratie haalde ik in een traditioneel Mexicaans kookboekje dat ik op een rommelmarkt op de kop kon tikken’, vertelt Jens. De ideeën uit kookboekjes en van internet bundelde Jens in zijn recept ‘Witlooftaco’s met Mexicaans gehakt en guacamole’. De gekruide gehaktmengeling duwde de witloofsmaak wat naar de achtergrond, maar de jury vond het wel een ideale combinatie van vers, krokant en pittig. 

#2838

Bron: VLAM
www.vlam.be