Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/witloof_groente_gezond

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 17 april 2021

Witloof: lekkere en gezonde groente

witloof lekker en gezond

Als ons land internationaal hoge ogen haalt op gastronomisch vlak, dan is dat grotendeels te danken aan chocolade, bieren, Brussels 'sprouts' en het Belgische witloof. Geen wonder dat het grondwitloof een erkenning kreeg als Vlaams Streekproduct.

Al deze producten kenmerken zich overigens door een bittere smaak. En precies die bittere toets lijkt weer helemaal terug van weggeweest in de keuken van topchefs. Ook het wetenschappelijk onderzoek spitst zich toe op de complexe eigenschappen van de bittere smaak en de invloed van de bitterstoffen op onze gezondheid.
Hoog tijd dus om een populaire wintergroente van bij ons, met name witloof, wat meer aandacht te geven. witloof is een gezonde en feestelijke groente. Ook de variant roodloof bestaat in het label. En de mini-exemplaren zorgen zeker voor een esthetisch gezonde knipoog tijdens de eindejaarsdis.

bloei van witloof

De mens is in staat vijf smaken te onderscheiden: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Die laatste staat voor de smaak van hartig, de smaakversterkende smaak dus.
Dat we in staat zijn deze smaken te proeven, is geen toeval. Het heeft alles te maken met het leren overleven met wat de natuur ons biedt.
Zoet heeft te maken met energie, zout met de elektrolytenbalans van het lichaam, zuur met de veiligheid of houdbaarheid van het voedsel, bitter met de aanwezigheid van kwalijke stoffen. Umami tenslotte toont de aanwezigheid van 'rijk' voedsel en wordt vertaald als saveur of savoury.

In dat opzicht lijkt bitter niet better te zijn of toch geen goede start te kennen. Volgens Dr. Bart Nicolai van KULeuven zijn we nochtans het meest sensitief voor de bittere smaak. Onze tong is uitgerust met niet minder dan 23 verschillende bitterreceptoren. En dat heeft alles te maken met de vele chemische verbindingen in voedsel die leiden tot een variatie aan bittere smaken. Een smaak die dus duidelijk het verschil maakt! Mensen tonen ook vrij grote genetische verschillen in het proeven van bitter. Wat voor de ene zeer bitter smaakt en dus niet te harden is, valt voor de ander best mee. Kortom, de bittere smaak is in feite de meest controversiële smaak.
In de wetenschappelijke literatuur is er zelfs sprake van tasters, super-tasters en non-tasters. Deze laatste categorie proeft het bitter veel minder en heeft dus minder weerstand om bitter voedsel te verorberen. Super-tasters daarentegen zijn in zekere zin 'overgevoelig' voor bitter en vertonen een sterke neiging naar zoet en vet. In Europa zou zo'n 30% van de bevolking non-taster zijn.  Voor mensen die gevoelig zijn voor bittere smaken, wordt een geleidelijk proces van smaakgewenning vanaf de kindertijd voorgesteld. Wat witloof betreft: de witste delen zijn het minst bitter en voor wie super-taster is, wordt aangeraden het kegelvormige hart uit de groente te halen.

witloof eten bittere smaak van witloof

Nu blijkt dat precies die bitterstoffen een positieve invloed zouden kunnen hebben op onze gezondheid. Bitterstoffen in ons voedsel hebben vaak een belangrijke rol als antioxidant. En dus kan, tot op zekere hoogte, bitter inderdaad 'better' zijn voor onze gezondheid.
Maar omdat bitter voedsel een intuïtieve weerstand oproept, werd de smaak lange tijd geweerd uit de keuken. Zoet en vet overheersten het smaakpatroon.
Intussen zien we een nieuwe keuken groeien waar de natuurlijke zilte, friszurige en bittere componenten afkomstig van de beste producten (horen we ?) steeds meer verwondering en bewondering wekken.

Zelf witloof opkweken vanuit zaad? Dat kan. Voor meer info kijk op witloofzaden.

#3308

Bron: Lava