Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/witlof_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 april 2020

Lekkere en gezonde witlofrecepten

Rolletjes van witloof met kaas en ham

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 8 stronkjes witlof
  • 8 sneetjes gekookte beenham
  • klontje hoeveboter
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 7 dl melk
  • gemalen kaas
  • paneermeel
  • peper, zout en nootmuskaat


Bereidingswijze:
Stoof de witlof in de boter en kruid met peper zout en nootmuskaat. Plaats de kookpan op de bodem van de bakoven en laat garen gedurende 45 minuutjes. Maak een kaassaus te beginnen met de roux, voeg de melk toe en breng aan de kook. Doe ongeveer 30 g gemalen kaas bij de bechamelsaus. Maak de rolletjes met de ham en de witlof. Deze laatste laat je best wat uitlekken. Schik ze in een ovenschaal en overgiet met de saus. Bestrooi met de gemalen kaas en paneermeel om een stevige korst te verkrijgen. Nu kun je hierbij ook een puree maken en ook in een ovenschotel schikken en bovenop leg je enkele klontjes boter. Dit kun je op voorhand maken en wegzetten tot je het nodig hebt. Heel gemakkelijk als je terug komt van een lange herfstwandeling. Je aga staat klaar om je eten te gratineren en om jezelf op te warmen. Gewoon 20 minuutjes in de braadoven en ondertussen genieten van een goed glaasje wijn.   


Witlofsoep

Ingrediënten voor 1,5 l soep: 

  • 1 kg witlof
  • 2 dunne stengels prei
  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 1,5 l magere kippenbouillon
  • takjes kervel
  • peper en zout
  • 1 snede bruin- of volkorenbrood voor de croutons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneden bruin- of volkorenbrood.

Bereidingswijze:
Snijd met een mesje de bittere kern uit de witlofstronkjes en snijd de groente in stukjes. Maak de prei schoon (laat er wat van het groen aan) en snijd de stengels in ringetjes. Snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Verhit de boter in een grote pan. Voeg alle groenten en de aardappelen toe en laat ze even fruiten. Overgiet alles met de bouillon en laat 25 minuten zachtjes koken.
Mix de soep vrij grof en kruid ze met peper, zout en de fijngehakte kervel.
Pers het knoflook en rooster 1 snede brood. Wrijf het brood in met het knoflook en snijd in vierkantjes. 
Leg de croutons in een diep bord en overgiet ze met de soep.

Slaatje van witlof met garnalen en ei

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 6 stronken witlof
  • 200 g grijze garnalen
  • 4 eieren
  • Een handvol veldsla
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Enkele bieslookpijpjes
  • Peper

Bereidingswijze:
Maak een vinaigrette met de graanmosterd, olijfolie en azijn.
Snijd het witlof fijn en meng met de veldsla en de vinaigrette. Verdeel de sla over de 4 borden. Kook de eieren gedurende 4 minuten, pel ze voorzichtig en leg op de sla. Verdeel de garnalen over de borden en werk af met wat peper uit de pepermolen en enkele bieslookpijpjes.

#3312

Bron: Lava