Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wintertaart

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 19 juni 2021

Wintertaart

Wintertaart

Benodigdheden
Wat we nodig hebben:

  • 2 blokken grijze oasis
  • 1/3 groene oasis
  • 3 saté prikkers
  • 2 bossen bladeren van Gaultheria = Salal / appeltjesblad / bergthee / patrijzenbes (zijn ongeveer 50 takjes met blaadjes)
  • 15 theelichtjes
  • 3 rozen donkerrood dit droogt mooi in
  • 1 takje koraalvaren
  • Een smal strookje gegalvaniseerd gaas met vierkante opening
  • (gesuikerde vruchtjes uit het adventstuk)

Werkwijze 

Thuis de 15 theelichtjes smelten en in een springvorm van ongeveer 22 cm doorsnee, gevoerd met bakpapier gieten.
Zet voor het vullen een stevig glas van 7 cm doorsnee even buiten het midden in de vorm en giet dan het vloeibaar kaarsenvet in de vorm.
Als het bijna gestold is kun je het glas voorzichtig met een mesje los snijden

Je begint met het losmaken van de blaadjes (steeltje mag eraf), de allerkleinste hoef je niet te gebruiken anders krijg teveel verschil in de rand, bewaar wel enkele topjes voor naderhand.

Je neemt een stukje grijs steekschuim en steekt hier twee ijzerdraadjes op (uit die groene rechthoekige doosjes bij de bloemist). Steek ze door het steekschuim en buig het vanonder even om. Dat zet je dus voor je op tafel.
Dan begin je het appelblad erop te rijgen, je plooit het dubbel met de goede kant naar buiten gericht en steekt het op de draadjes. De onderkant (waar het steeltje zat) rechts op 3 cm en weer 3 cm de volgende. Voor je zie je de ring van het blad en links het topje.
Ik heb een beetje afgewisseld met grote en kleinere bladeren. Je gaat door tot er ongeveer 3 cm draad over is. Als je het omdraait en kijkt naar het blad (zoals je tegen de taart kijkt) mogen er geen gaten inzitten waar je doorheen kijkt.

Dit maak je dus 2 maal. Schrik niet ik heb er twee uren aan geregen!!

Als je dit klaar hebt leg je de twee grijze steekschuimblokken tegen elkaar en steekt er twee prikkers doorheen zodat ze aan elkaar blijven zitten.
Je legt er de ronde kaarsvetplaat bovenop en snijdt het steekschuim bij volgens de gietvorm. Steek met een satéprikker door de opening in het kaarsvet (waar het glas stond) en snij eenzelfde ronde uit het onderliggende grijze steekschuim. Dit gat vul je dan later terug op met groen steekschuim.

Je bevestigt de randen van blad om de taart met krammen. Het zwaarste werk is af en nu komt het leuke gedeelte.

Doe een stuk plasticfolie rond het stukje groene steekschuim welke je hebt laten volzuigen met water en steek het in de opening.
Knip een smal strookje gaas af en dompel dit heel eventjes in het kaarsvet en daarna direct in koud water. Herhaal dit tot je het zelf goed vindt, doe dit ook met enkele appelbladtopjes.
Zet eerst het gaas vast in de opening + enkele takjes salalblad + de roosjes die je er schuin insteekt. Vergeet zeker de koraalvaren niet.


Als laatste spuit je wat lijmspray op de rand en strooit er sneeuw overheen. Je kunt de roosjes laten indrogen of verversen. Deze creatie blijft een hele tijd goed en kun je dan ook meerdere winters gebruiken!Succes ermee!!
Lilian

#868