Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winterkleuren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 15 april 2021

Zonnige winterkleuren in de tuin

Zonnige winterkleuren:

’s Winters is vrolijke kleur het allerbelangrijkste in de tuin. Gelukkig zijn er planten genoeg die de tuin ook nu laten stralen. Bloeiende planten als kerstroos, winterheide en toverhazelaar, maar vooral planten met blijvend bont blad. Er zijn er meer dan genoeg in de meest fantastische kleuren. Ook ’s winters kan de tuin prachtig zijn. Zeker met dat lage, felle licht dwars op de tuin of met rijp op blad en takken die dan fonkelen als juwelen.


Deze kardinaalshoed (Euonymus fortunei) heeft ook in de winter frisgroene blaadjes met een smal wit randje.

Het zijn echt niet alleen coniferen die de winter met gele, blauwe, bronzen, groene en zilvergrijze tinten kleur geven. Veel groenblijvende planten hebben opvallend bont blad dat juist ’s winters extra goed uitkomt. Vaak gaat het om groen getinte bladeren met een witte of gele rand. Maar er zijn ook planten met gestreept, gestippeld en gevlekt blad. Of het is paars, zilverachtig, rood of brons. Hoe bonter, des te opvallender. Er zijn prachtige, vrolijke combinaties mee te maken.

Een paar winterbonte ideeën

De tot 3 m hoge bonte olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei ‘Gilt Edge’) heeft warmbruin afbladderende takken onder de felgeel gerande, glanzend groene bladeren. Bij de wat lagere (tot 2 m) bonte sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Variegatum’) is het geel-groene patroon wat vlekkeriger, maar ook erg mooi. Deze struik lijkt helemaal op te lichten tussen donkergroene heesters. De bonte schijnhulst (Osmanthus heterophyllus ‘Variegatus’) heeft witgerand, hulstachtig blad, ‘Goshiki’ vertoont zelfs drie kleuren. Er bestaan tientallen variëteiten witbonte en geelbonte echte hulst (Ilex) in allerlei kleurnuances. Heel vaak zitten de kleuraanduidingen van dat bonte blad al duidelijk in de namen van de planten, maar u kunt er niet helemaal op blindvaren. Bij de kardinaalshoeden bijvoorbeeld heeft de wintergroene, bonte Euonymus fortunei ‘Silver Queen’ geen zilverkleurig, maar roomkleurig gerand, donkergroen blad, terwijl de leuke lage ‘Harlequin’ juist frisgroen, zilvergerand blad heeft (heel mooi als wintergroene randplant!). Er is zelfs goudbonte buxus (Buxus sempervirens ‘Elegantissima’) voor kleurrijke, lage haagjes en roomwit getekende bonte laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Marbled White’) voor hoge hagen. Ook bij de klimmers en bodembedekkers is genoeg kleurig winterblad te vinden. Schitterend bonte klimop bijvoorbeeld, o.a. Hedera helix ‘Goldheart’ met roomgele hartvlekken in het blad, of de mooie bonte, grote maagdenpalm (Vinca major ‘Variegata’). Bonte bamboe, bijv. Phyllostachys nigra var. henonis met geelbruin en groen blad, geeft een exotische sfeer aan de tuin.

Pas op voor ‘kale vorst’!

In pot gekweekte tuinplanten kunnen ook nu worden geplant, als het maar niet vriest. Geef na het inplanten altijd water, al lijkt de grond misschien vochtig genoeg. Bescherm wintergroene planten tegen zogenaamde ‘kale vorst’. Dat is een situatie met felle zon terwijl het vriest en ook de grond bevroren is. De verdamping via het blad gaat dan door, terwijl de wortels geen vocht kunnen opnemen. De planten kunnen dan verdrogen. Vooral wintergroene struiken die op het oosten in de ochtendzon staan, kunnen daar veel last van hebben. Groenblijvende heesters moeten zo min mogelijk worden gesnoeid, dus kies soorten die niet te groot worden voor uw tuin. Mocht er een dik pak sneeuw op uw struiken vallen, veeg dat dan weg als de takken erg gaan door- en uitbuigen.

 
#870

Bron: PPH - Plant Publicity Holland