Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wintergroene_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 september 2021

Wintergroene tuin

Groen in de winter

Winter betekent voor ons geen saaie aanblik door afgestorven planten of kale struiken.
Integendeel de rode draad door onze tuin zijn de groenblijvende planten. En deze zijn in overvloed aanwezig op de plantenmarkt. Hierbij denken we o.a. aan coniferen, buxus, ligustrum, taxus, azalea's, rhododendron, skimmia, viburnum, laurier, lonicera, cotonaster, klimop, bamboe ...

Coniferen

Om te beginnen zijn er de coniferen. Deze zijn talrijk aanwezig in onze tuin.
In alle vormen en kleuren. Van nature uit groeien volgens de cultivar uit tot bolvorm, pira mide, zuilvorm, treurvorm of zelfs in dwergvorm. Coniferen laten zich gemakkelijk in vorm snoeien zo kunnen er echt kunstwerken ontstaan. Tevens wisselen ze van kleuren en vormen ze prachtige kegels.
Ze beschermen de tuin ook in de winter tegen de felle en uitdrogende oostenwind.
Een laagje rijp of sneeuw zijn een lust voor het oog. Reeds vele foto's hebben in tijdschriften en boeken een plaatst gekregen. In één woord niet te missen in de tuin.
Zeer geschikt om hagen mee te vormen zijn taxus (venijnboom), thuja (levensboom) en de Cupressocyparis leylandii (leylandspar).

Buxus

Is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tuin. Vroeger alleen in klasse tuinen maar nu ook door het enorme aanbod voor iedereen betaalbaar. Ideaal voor het aanplanten van een haagje, maar ook bollen worden veel gebruikt in onze tuin. Er zijn ook vele soorten van kleinbladige tot grootbladige van traag groeiende tot snelgroeiende. Een van de betere is de Buxus sempervirens "Gold Tip".

Buxus is ook gemakkelijk zelf te stekken om zo verder op te kweken.
De beste tijd is de zomer vanaf juli wanneer de jonge scheuten al verhout zijn. Maar wegens de drukte in deze periode, doen wij het altijd in de winter. Meer informatie zie Buxus vermeerderen door het nemen van stekken.

Azalea's en rhododendron

Het aanbod van de ze planten is enorm. Ideaal voor het aanleggen van een eigen bos.
Enige vereiste is een zure bodem met een lage pH, halfschaduw en voldoende vocht in de zomer. Maar zeker niet nat in de winter. Hoe hebben we dat opgelost in onze zure zandgrond? Voor het aanplanten is er voor iedere plant een plantgat gemaakt waar ik minstens één grote kruiwagen grond heb uitgeschept. Daarna terug één kruiwagen bosgrond uit de naaldbossen die vol staan van de varens. Daarin het jonge plantgoed geplant. Om voldoende vocht tijdens de zomermaanden te krijgen is er een druppelbevloeiing  aangebracht. Zo werden een honderdtal rhodo's en azalea's aangeplant. In de meimaand zorgt dat voor een schitterend spektakel.

 


planten in serre overwinteren


wintergroene, witte planten

winterakonietjes
 
zonnige winterkleuren
#881

Auteur: Dirk De Coster
www.denbosrand.be