Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winterbescherming_voor_vijvers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Winterbescherming voor vijvers

Vijverliefhebbers, en dan vooral de koiliefhebbers zijn vaak bang van de temperaturen gedurende de winter. Een onverwarmde vijver in de winter koelt snel af. Meestal beginnen pas in het voorjaar de problemen, aangezien bacteriën eerder op gang komen dan het afweersysteem van vissen.

Vijvers die open liggen gedurende de winter zullen sneller afkoelen dankzij de koude wind. Het proberen afdekken van de vijver zal alvast al iets schelen en de warmte die de vijver nog heeft wat aanhouden.
Wordt de vijver gedurende de winter extra verwarmd? Dan is het absoluut noodzakelijk dat er een degelijke overkapping wordt voorzien om het warmteverlies te beperken. Het verwarmen van een vijver kost al aardig wat aan elektriciteit, vandaar dat warmteverlies zo veel mogelijk moet vermeden worden met een goed isolerende vijveroverkapping.

vijveroverkapping

Bij een extra verwarming worden 2 methoden gebruikt. De eerste is om de vijver vrij te houden van ijs en de koi niet in winterrust te laten gaan, de andere methode is om de vijver niet lager te laten gaan dan ongeveer 15°C. Dit om de groei van de vissen verder te stimuleren, ook gedurende de winter. Zonder verwarming stopt de groei van de vis. Koiliefhebbers die er dus alles voor over hebben om hun vissen zo snel mogelijk zo groot mogelijk te laten groeien zullen beslist gebruik moeten maken van een degelijke verwarmer om een constante en warme temperatuur te bieden gedurende de winter.

Koivissen zijn gevoelig aan temperatuurschommelingen. Met een vijververwarmer met thermostaat kan de vijver op een tamelijk constant niveau gehouden worden. Temperaturen van lager dan 5 graden moeten vermeden worden omdat de natuurlijke “winterslaap” van de vissen dan gestart wordt. Overleven doen ze op basis van hun vetreserves waardoor ze in het voorjaar verzwakt zijn. Bacteriën kunnen dan lelijk huishouden in de vijver, met dode vissen als resultaat.

Extra vijververwarming is niet altijd mogelijk (meestal omwille van financiële redenen), maar toch zijn er verschillende methoden om de vijver af te dekken en zo toch het water iets warmer te houden. Dit principe wordt eveneens toegepast bij een serre of kas waar men al vroeg wil in gaan zaaien of planten.

Oplossingen voor vijveroverkapping of afdekking

Een solardeken is een stevige noppenfolie die op grote rollen kan geleverd worden.
De rollen hebben een dubbele of soms meerdere lagen noppenfolie afgeschermd met een toplaag.  Indien de breedte van de vijver groter is dan de breedte van de rol kunnen meerdere lagen aan elkaar geweven worden dankzij de verstevigde zijranden. Met behulp van ankerhaken kunt u het isolatiezeil in het gras of zijkanten verankeren zodat de folie strak gespannen staat over de vijver of op het water drijft.
Het nadeel van dit systeem is dat regen en sneeuw op het zeil blijft liggen.

Men kan kiezen voor speciaal vijversolardeken (te vergelijken met de isolatiezeilen die ook over zwembaden worden gespannen), of als u een beetje handig bent kunt u ook met meerlagige noppenfolie aan de slag die ook in de professionele serres worden gebruikt. Deze noppenfolie wordt per rol van 25 meter aangeboden, of (voor kleinere vijvers) kunt u deze ook per lopende meter bestellen.


Meerlagige noppenfolie

Een oplossing hiervoor is het gebruik maken van een geraamte zodat er een dergelijke folie kan overgespannen worden. Maak het geraamte met een hellend vlak zodat regen en sneeuw naar beneden kan schuiven en zo nog steeds voldoende licht doorlaat naar de vijver en waaronder een aangename temperatuur kan heersen.

vijver isoleren tijdens winterperioden

Het geraamte dat over de vijver wordt gezet is eenvoudig zelf te maken. Enkele balken hout tegen elkaar leggen en vastschroeven is eenvoudig. Ook holle en gebogen plasticbuizen kunnen gebruikt worden. Dit is een lichter ontwerp dan de houten geraamten. Het nadeel van afspanningen met folie is dat het moeilijk wordt om snel aan het water te kunnen (voor eventueel bijvoederen of waterwaarden te meten)
Een oplossing voor dit probleem kan opgevangen worden door gebruik te maken van dikke polycarbonaatplaten (12-16mm). Deze hebben een prima isolatiewaarde en mits een passend geraamte kan hiermee een deurtje of een luik gemaakt worden waardoor men ten allen tijde aan het water kan.

vijveroverkapping met polycarbonaatplaten

Een alternatief is het gebruik van drijvende plastic ballen. Deze techniek wordt gebruikt wanneer de vorm van de vijver het niet toelaat om een overkapping te maken. Overkappingen zijn passend voor strakke vijvers, maar wanneer er met een vrije vorm is gewerkt wordt dit al snel een probleem. De plastic ballen lossen dit probleem op. De oppervlakte van de vijver moet wel volledig gevuld worden. Deze drijvende ballen hebben ook een beschermende werking, weliswaar ligt die lager dan volledig afgesloten zeilen of polycarbonaatplaten. Een voorbeeld van deze drijvende ballen zijn de Sansai Iso Balls.

sansai iso balls voor vijverisolatie
Sansai Iso Balls

Het voordeel van de drijvende bollen is dat ze snel op te bergen zijn, kunnen jaarlijks opnieuw gebruikt worden en de kostprijs is niet zo erg hoog.
Als alternatief worden soms ook pingpongballetjes gebruikt.

#3299