Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/welke_bessen_planten_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Welke bessen verdienen een plekje in de tuin

Hoe groot of hoe klein jouw tuin ook is, bessen verdienen er zeker een plekje. Ook in grote potten op het terras of balkon ben je vrijwel zeker van een goede oogst en ze vragen weinig verzorging. En het assortiment is heel groot: blauwe bessen, aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen, veenbessen, … het zijn allemaal kleine snoepjes boordevol vitamientjes die hemels smaken!

rode en zwarte aalbessen of jeneverbes

Aalbessen

Vooral de aalbessen, ook wel rode bes of jeneverbes genoemd zorgt voor een spectaculaire opbrengst. Met zijn grote trossen rode bessen geeft deze struik kleur aan jouw tuin of moestuin. De roze en witte variant is minder opvallend maar niettemin even lekker van smaak! Ze zijn ietwat zoeter ten opzicht van de wat meer zuur smakende rode broertjes. Net zoals alle andere bessen en andere vruchten zijn ze een goede bron van vitaminen en dragen ze bij tot een goede gezondheid. De licht zure smaak van de bessen past goed bij een zoet dessert en bevordert bovendien de spijsvertering. Ook de bladeren hebben hun nut en worden gedroogd verwerkt tot thee die heilzaam zou zijn voor reumapatiënten en mensen die lijden aan jicht.


Geef de struik bij het aanplanten bij voorkeur een plekje in de zon en uit de wind. Zo zullen de bessen het snelst rijpen en heb je een grotere opbrengst. In halfschaduw zal de oogst net iets minder zijn. Je kan ze als solitaire struik houden maar ook als haagplant. Geef ze veel water en om de twee weken wat mest.

blauwe bessen

Blauwe bessen

Blauwe bessen vind ik zelf super en zijn zeker mijn nummer 1 op gebied van smaak. De bessen hangen aan mooie struiken met frisgroene blaadjes. Na de mooie witte bloempjes volgen dikke blauwe bessen die van midzomer tot de herfst kunnen geoogst worden.
De struik behoort tot de heidefamilie die houdt van een vochtige, zurige grond. De struik kan ook perfect in een pot worden geplant die je in de winter best laat buiten staan. De struik vraagt naast af en toe wat mest verder weinig onderhoud en snoei. Van nature uit komt de blauwe bosbes voor in open bossen, venen en heidegebieden.
Van alle bessensoorten bevat de blauwe bes de grootste hoeveelheid antioxidanten die het immuunsysteem verhogen. In de winkel zijn ze vrij duur en vaak afkomstig uit verre landen. Nog een reden te meer om ze zelf aan te planten.

De kruisbes (Ribes uva-crispa)

Kruisbessen

In België gebruiken we vaak de naam stekelbes voor deze lekkere vrucht. Het is een vrucht die in de handel moeilijker te verkrijgen is maar ze is des te makkelijker zelf te kweken, ook in een pot. De plant groeit het best op een zonnige plaatst maar ook halfschaduw kan ze verdragen. Heb je minder ruimte dan kan je ze langs een muur of scherm laten groeien. Vanaf de vroege zomer kunnen de bessen worden geoogst maar hoe langer je ze aan de struik laat hangen, hoe zoeter ze worden van smaak en hoe roder ze worden van kleur. De kruisbessenplant is een plant met stekels al bestaan er ook variëteiten zonder.
De bessen werden vroeger medicinaal gebruikt omdat ze koortsverlagend werken. Nu worden ze vooral gebruikt in de keuken om te verwerken tot jam, allerlei dessert of in een groene salade.

Voorzorgen

Niet alleen wij maar ook onze gevederde vrienden zijn dol op bessen. Wil je niet al jouw lekkere bessen afstaan dan neem je best voorzorgsmaatregelen. Een fruitkooi of een vogelweringsnet kan hierbij helpen al moet je opletten dat de vogels hierin niet verstrikt raken.

#5151Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon