Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/welk_type_heggenschaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 januari 2021

Welk type heggenschaar past bij jou?

Handheggenschaar
Handheggenschaar

In de meeste tuinen is wel ergens gebruik gemaakt van een haag. Vaak is dat om een afscheiding met buren te krijgen, maar ook langs wandelpaden of om delen van de tuin af te schermen.
Iedere haag moet af en toe gesnoeid worden, de ene al wat sneller dan de andere en dat is vaak een lastige klus. Vaak wordt de haag 2 keer per jaar geschoren: de eerste keer rond mei / juni, en dan nog eens na de zomer rond september.
De haag regelmatig scheren zal ervoor zorgen dat de structuur van de haag mooi en compact wordt. De dikke houtige takken die toch in een verkeerde vorm aan het groeien zijn worden best ook verwijderd. Voor beide zaken dient het juiste gereedschap te worden gebruikt.

Voor vormsnoei van hagen wordt de heggenschaar of haagschaar gebruikt. Dit gereedschap dient niet om dikkere takken weg te snijden of houtige struiken te snoeien. De messen zullen veel te snel bot worden en sneller scheurwonden maken bij de planten. Bij het snoeien is het belangrijk de snede of de wonde zo klein mogelijk te houden, zodat de plant hier het minste van afziet. Vandaar dat het belangrijk is om met de heggenschaar enkel vormsnoei te gaan doen in jonge scheuten. De oudere scheuten kunnen met een snoeischaar weggehaald worden.
Buxussen en andere sierstruikjes kunnen ook gesnoeid worden met de buxusschaar. Deze schaartjes zijn speciaal ontwikkeld voor vormsnoei van buxussen, omdat hier de vorm veel preciezer mee kan geknipt worden.

Heggenschaar op elektriciteit
Heggenschaar op elektriciteit

Heggenscharen bestaan in 3 types: de handheggenscharen, de heggenschaar op elektriciteit en op benzine. Bij de elektrische is er nog de opdeling met kabel (direct in het stopcontact) of met een accu of batterij.
De keuze van het type hangt af van wat en waar iets moet gesnoeid worden. Staan er in de tuin slechts enkele haagjes die bovendien op korte afstand van de woning of garage staan? Dan zal een handheggenschaar of een heggenschaar op elektriciteit ruim voldoende zijn. De handhaagschaar is het goedkoopst en er is geen geknoei met elektrische kabel.
Bij de elektrische modellen kan je bovendien gaan kiezen voor een haagschaar op het stroomnet of op accu’s, maar onthou dat je daarmee wel flexibel kan werken, maar voor zwaardere snoei zijn deze toestellen niet bedoeld.
Het nadeel van deze haagscharen is dat het gevaar van afsnijden van de kabel bestaat. Zorg er daarom voor dat de kabel steeds achter je meekomt, eventueel over je schouder. Een felgekleurde elektriciteitskabel kan er ook voor zorgen dat je die sneller opmerkt waardoor je deze niet beschadigd.
De elektrische toestellen zijn best ook altijd uitgerust met een veiligheid. Er zijn twee soorten veiligheden: enerzijds bestaat de optie dat de motor af slaat wanneer de messen geblokkeerd raken door te dikke takken. Zo voorkom je dat de stoppen van de elektriciteit niet doorslaan, of dat de motor van de haagschaar verbrand. Daarnaast is er een extra knop waarmee je beide handen moet gebruiken om de heggenschaar te bedienen. Los je die knop, dan stoppen de messen onmiddellijk met snijden. De motor draait nog, maar er is geen risico meer op snijden. Hou er rekening mee bij de aankoop van een nieuwe haagschaar dat beide veiligheden beschikbaar zijn.

Heggenschaar met benzinemotor
Heggenschaar met benzinemotor

De heggenschaar op benzine is dan weer bedoeld voor het zwaardere werk. Of is de ideale oplossing wanneer de haag niet te bereiken is via de verlengkabel. Met dit toestel is de flexibiliteit veel groter.
De meest gekende zijn de machines op 2-takttechnologie, maar tegenwoordig komen de meeste merken ook uit met een 4-takt variant. Het voordeel van deze haagscharen is dat ze minder lawaai maken en krachtiger zijn met een lager toerental.

Welk model je ook kiest, je zal af en toe de haagschaar even van dichterbij moeten bekijken om de kwaliteit van het snoeiwerk te garanderen. Bij de onderhoud van de heggenschaar is het belangrijk om het messenzwaard proper te houden doormiddel van een doek of vod.
Berg je de snoeischaar voor langere periode op? Vernevel of wrijf dan even de messen met een roestwerend middel. Bij de aankoop van de heggenschaar zat er hoogstwaarschijnlijk ook een berschermhoes of kap bij. Gebruik deze ook, dit zorgt ervoor dat de messen langere tijd in goede conditie kunnen bewaard blijven.

#3030