menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Weetjes over koolgewassen

Zuurkool

Groeit zuurkool uit de grond?

Neen, dus.  Zuurkool is geen aparte koolsoort maar gewoon fijngesneden witte kool die men heeft laten weken in een gearomatiseerde pekel. De melkzuurbacteriën laten de kool gisten en door dit natuurlijke pekel- en gistingsproces wordt de kool tegelijk zuur, beter verteerbaar en zeer lang houdbaar. Zuurkool is in zekere zin een natuurlijke groenteconserve. Met bovendien een hoog gehalte aan vitamine C.

Ze zeggen dat spruitjes beter worden als het gevroren heeft. Is dat een mythe?

Neen, er zit een grond van waarheid in. De spruitkoolplant biedt het voordeel dat ze in de open lucht ook in de winter blijft groeien. Hierdoor kunnen we tot in maart spruitjes oogsten. Hoe kouder het is, hoe trager de groei verloopt. Die trage groei zorgt er op haar beurt voor dat de spruitjes steviger worden. Na een weekje vorst zullen spruitjes daarom vaster aanvoelen. Overigens maakt u altijd een goede keuze als u kiest voor Flandria-spruitjes: alleen stevige en dicht aaneengesloten spruitjes komen voor het keurmerk in aanmerking.


Waarom noemt men broccoli een “gezondheidsbom”?

BroccoliOmdat broccoli opvallend veel verschillende vitaminen in vrij sterke doses combineert. Zo bevat deze groente veel vitamine B2, een vitamine die ons beschermt tegen haaruitval en huidaandoeningen. Verder is ze rijk aan de vitamines B3, B6, B11 (foliumzuur), C en K. Vitamine B6 en foliumzuur hebben we nodig voor de aanmaak van nieuw bloed, vitamine C is een sterke antioxidant en vitamine K is een bondgenoot bij bloedstolling.

Hoe verser de broccoli, hoe groter de aanbreng van vitaminen en mineralen. Dat geldt uiteraard voor alle groentesoorten. Daarom hecht het Flandria-keurmerk zo veel belang aan versheid, aan een optimale bewaring en aan een zo kort mogelijk tijdsverloop tussen de oogst en de verkoop.
 

Bloemkool

Als mijn buurvrouw bloemkool kookt, is de groente altijd mooi wit. Bij mij verkleurt ze naar geel. Hoe komt dat?

Zéér waarschijnlijk kookt uw buurvrouw de bloemkool in een mengsel van water en melk. De melk houdt de kleur wit (dat geldt trouwens ook voor asperges en schorseneren). Reken wel 1 dl melk voor een halve liter water. Voor een goed resultaat is het ook van belang dat u vertrekt van een bloemkool waarvan de roosjes nog niet verkleurd zijn. Het Flandria-keurmerk bij voorbeeld garandeert altijd plukverse bloemkool met egaal witte, stevige en vast aaneengesloten roosjes.
Mooi witte bloemkool op het bord is overigens niet de enige manier om uw huisgenoten of uw gasten te verrassen. Met paarse en groene bloemkool zal de verbazing zeker even groot zijn.
 

Waarom ruikt mijn keuken altijd zo onaangenaam als ik een koolsoort bereid? 

Chinese koolSimpel. In alle koolsoorten zit een vluchtige olie die zwavel bevat. Bij witte, rode en groene kool en bij spruiten méér dan bij bloemkool. Bij het koken of verhitten gaat de zwavel vervliegen en uw keuken zich vullen met duivelse zwavelgeurtjes. Een echt efficiënt middel ertegen bestaat niet. De geur wordt zwakker als u op het deksel van de pan een in azijn gedrenkte doek legt (azijn en zwavel proberen elkaar te neutraliseren). Het helpt ook als u simpelweg het deksel nooit van de pan haalt en na de bereiding de pan buiten afgiet. Of als u een snee brood mee laat koken. Het brood slorpt een deel van de kwalijke geurtjes op.

Laat die geurtjes verder vooral geen beletsel zijn om kool op het menu te plaatsen. De groente past perfect bij de herfst en de winter en leent zich tot tal van bereidingswijzen. Bovendien hebt u tegenwoordig keuze uit vele soorten kool. Onder het Flandria-keurmerk vindt u niet alleen witte, rode en groene kool, maar ook spruitjes, spitskool en Chinese kool.

#1278
Terug naar boven icoon