Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/weetjes_over_kolen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 januari 2021

Weetjes over kolen

Al horen de koolsoorten thuis in één plantenfamilie (brassica), de groenten vertonen een gigantische variatie naar kleur, smaak, gezondheidseigenschappen en zelfs vorm. Dat laatste gaat zeker op voor de spruitjes, een beetje 'microkool' van structuur (een spruitje is eigenlijk een okselvrucht van een rechtopstaande koolplant), maar daarom niet minder belangrijk in een gezonde keuken. Precies deze variaties maken stoofpotjes en hutsepot met koolsoorten tot een ware lekkernij. Een schotel waarbij het accent ligt op een lekkere dagverse groentemix (kolen, spruitjes, aardappelen, worteltjes, raapjes...) eventueel verder op smaak gebracht met een lekker stukje vlees.

Maak er dus een potje van! Laat je eigen jonge spruiten (waarmee we dus het jonge volkje bedoelen dat altijd reuzenieuwsgierig in de keuken rondhangt) meewerken om de groenten te wassen, te ontdoen van de buitenste bladeren en laat ze gerust eens proeven van de rauwe groente. De geuren, de kleuren, die grandioze voorbereiding leert ze hoe leuk het keukenwerk is met mooie, verzorgde en fantastisch gezonde groenten.

Sociale entertainment is één leuk aspect van het werken met diverse kolensoorten aan de keukentafel. Maar ook qua gezondheid vullen kolen elkaar aan. Onderzoek wijst meer en meer uit dat precies de variatie van diverse groenten in onze dagelijkse eetwijze, bijdraagt tot een evenwichtig en gezond voedingspatroon dat ons lichaam op gewicht en in balans houdt.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijke nutritionele eigenschappen van witte, groene, rode kool en niet te vergeten... de spruitjes. Al deze wintergroenten vind je dagvers met het keurmerk label in je groentewinkel of supermarkt.

De meeste hier besproken koolsoorten zijn vanaf november tot en met januari/februari volop beschikbaar. De groenten bieden voor de chef op zoek naar fantasie heel wat culinaire mogelijkheden: rode kool kan rauw, gekookt, gestoomd of gestoofd. Traditioneel wordt de ietwat bittere smaak gezond gecombineerd met appeltjes of rozijnen. Witte kool kan eveneens rauw, gestoomd, gestoofd of gewokt opgediend worden. Spruitjes zijn ideaal bereid in de microgolfoven omdat op die manier minder foliumzuur via het kookvocht verloren gaat.

Bij aankoop van rode, groene of witte kool dient altijd gelet te worden op een vaste, stevige structuur en een gelijkmatige vorm van de groente. Voorschade, kneuzingen of barsten wijzen op een niet zorgvuldige behandeling en dienen best vermeden. In de supermarkt vind je de kolen meestal ontdaan van ombladeren, maar blijven de kolen ongepeld. De buitenste gesloten bladeren mogen dus best verwijderd worden. Ook voor spruitjes geldt de norm van een vaste, gesloten structuur. De kleur moet een mooi groen vertonen en uiteraard zijn de groentjes vrij van alle vormen van schade.

Spruitjes bewaar je best zeer fris (0 tot 1°C) en afgedekt. Het is beter om ze niet samen te bewaren met vruchten als tomaat, appelen, bananen of citrusvruchten. Bij bereiding is het aangeraden de buitenste blaadjes te verwijderen en ook het plakje wortelaanzet af te snijden. Een inkeping kan de gaartijd verkorten.

Andere kolen kunnen zeker een week bewaard worden op een koele, droge plaats. Aangesneden is het kwestie de groente in een paar dagen te verwerken. Om de kleur van rode kool niet te verliezen tijdens de bereiding kunnen een paar druppeltjes citroensap wonderen doen. Rode en witte kool kook je overigens best niet te lang. Want anders gaat de mosterdolie verdampen, een vluchtige stof die helpt bij de vertering.

In de keuken bieden de diverse koolsoorten en spruitjes de kans om nieuwe tendensen te combineren met een traditionele smaak. De groenten zijn ideaal als begeleider van een feestdis met wild of met ander rood vlees, en stofferen met plezier een winterse stoofpot. Een spruitje als beetgare begeleider van forel of zoute vis als sprotjes, is dan weer een delicatesse als aanzet voor het hartige deel van de maaltijd. En wie weet komen er wel pralines met kool of spruit op tafel? Niet uitzonderlijk want de koolsmaak laat zich best combineren met de bitterste chocolade!

#3241

Bron: Lava