Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wees_de_bloedluis_een_stapje_voor

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Wees de bloedluis een stapje voor!

Wees de bloedluis een stapje voor!De laatste jaren vormen bloedluizen, die zich voeden met het bloed van bijvoorbeeld kippen, een steeds groter probleem. Met het voorjaar in het verschiet is het opnieuw oppassen geblazen, want dan steken de vervelende diertjes weer de kop op. Er snel bij zijn is de boodschap, want de plaag kan snel escaleren!

Bloedluizen zijn minuscule spinachtigen die zich overdag in kieren en spleten verstoppen. ‘s Nachts trekken ze er en masse opuit. Als zo een horde bloedluizen het op je kippen gemunt heeft zit je in de nesten. De kippen krijgen stress, leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen, in extreme gevallen, zelfs sterven van bloedarmoede.

Als je er op tijd bij bent, kan je je kippen echter van heel wat leed besparen! Wat men vaak vergeet is dat bloedluizen al vanaf het voorjaar in kleine aantallen aanwezig kunnen zijn. De plaag wordt meestal pas later op het seizoen en vooral bij warm weer opgemerkt, wanneer er al een massa bloedluizen in het hok aanwezig is. Een ware plaag is echter moeilijk te bestrijden. Met volgend stappenplan ben je de bloedluizen een stapje voor!

1. Beter voorkomen dan genezen

Bekalk allereerst de binnenzijde van het kippenhok met DCM Tree-Shield® (bomenwitsel) om kieren en spleten te dichten. Zo hebben bloedluizen nauwelijks een schuilplaats om zich in te nestelen.

2. Regelmatig controleren

Controleer je kippenhok regelmatig op de aanwezigheid van bloedluizen. Bij een aantasting is snel handelen de boodschap.

3. Vraatzuchtige vijanden

DCM Hypoaspi-Guard®Natuurlijke vijanden van de bloedluis, zoals specifieke bodemroofmijten, kunnen je echter een handje helpen. Deze beweeglijke mijten zijn niet groter dan de bloedluizen zelf, maar de luizen vormen wel hun lievelingskostje. Zet DCM Hypoaspi-Guard® in vanaf de eerste waarneming van bloedluizen en mobiliseer in één klap een heel leger van zulke roofmijten. Je kippen zullen je eeuwig dankbaar zijn!

DCM Hypoaspi-Guard®

Roofmijten tegen bloedluis of rode vogelmijt

Deze kleine maar zeer beweeglijke bodemroofmijten jagen actief op bloedluizen. Ze kunnen zowel in het kippenhok, de duiventil of volière uitgezet worden. Dit leger roofmijten maakt al snel een einde aan het bloedluizenprobleem.

Toepassingsperiode: mei tot september

 

4. Poeder

Een ander efficiënt middel om komaf te maken met de bloedluis is DCM Diaterrants®, een poeder dat ook korte metten maakt met mieren en andere kruipende insecten, zoals pissebedden, vlooien of zilvervisjes. Natuurlijke vijanden en roofmijten zijn minder actief bij koudere temperaturen. Gebruik daarom in het najaar DCM Diaterrants® voor een doeltreffende bestrijding van de bloedluis.

Let wel: je kan het niet gebruiken als je 6 weken daarvoor of 6 weken erna de roofmijten van DCM Hypoaspi-Guard® hebt ingeschakeld, want ook die diertjes sterven door contact met DCM Diaterrants®!

DCM Diaterrants®

Tegen mieren en andere kruipende insecten

Poeder tegen vervelende kruipende insecten zoals mieren, pissebedden, vlooien en zilvervisjes. Bovendien kan het ook ingezet worden ter bestrijding van bloedluis in het kippenhok. DCM Diaterrants® bestaat uit 100% zuivere en volkomen natuurlijke diatomeeënaarde.

Toepassingsperiode: het hele jaar door

Tip

Als er één ding is waar kippen nerveus van worden, dan zijn het bloedluizen of rode vogelmijten.

Controleer je kippenhok regelmatig op bloedluizen. Leg een stukje karton in of naast het legnest van je kippen. De bloedluizen komen er overdag graag onder schuilen. Ook als de kam van je kippen er veel bleker uitziet dan normaal, heb je wellicht met een plaag te maken.

#5543

Bron: DCM
www.dcm-info.be