Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/watermunt_verzorgen

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Verzorging van watermunt

Mentha aquatica L watermunt

watermunt verzorgen Mentha aquatica LWatermunt (Mentha aquatica L.) is de vijverplant die het meest geur verspreidt. Zeker bij warm, zwoel weer zal men kunnen genieten van dit parfum, begeleid door charmante paarse bloemen. Men kan er ook lekkere thee van maken. Watermunt bevat onder andere menthol.

Watermunt komt in nagenoeg geheel Europa voor en ook in het noordwesten van Azië en het zuiden van Afrika. De plant werd ingevoerd op de andere continenten. Rietlanden, graslanden, moerassen, sloten, de buurt van stromend of stilstaand water zijn de plaatsen waar deze plant zich goed voelt. De stengels zijn opgericht en weinig vertakt. De plant wordt tussen 25 en 100 cm hoog. De bladeren hebben een lange bladsteel en zijn ovaal of lancetvormig. Watermunt is een overblijvende vijverplant. Hij is licht behaard en vormt talrijke onderaardse uitlopers. Watermunt bloeit van juni tot september. De bloemen staan in een krans in de oksels van de bovenste bladeren. De bloemkroon is paars, roze of zelfs wit.

Maar toch opgepast

Watermunt komt in veel vijvers voor en dat is te begrijpen. Naast de reeds aangehaalde kwaliteiten van geur en kleur is het ook een waterplant die goed het water zuivert en ook blijft groeien in armere omstandigheden.

Maar het is ook een sterk woekerend gewas, moeilijk te verwijderen. Laat men hem zijn gang gaan, dan palmt hij gans de vijver in. Alles wordt aan elkaar geklit in een sterk wortelnet dat weliswaar goed ruikt maar niet meer te ontwarren is.

Laat het zover niet komen en verwijder uitlopers op tijd. Zet de watermunt om hem beter te kunnen controleren in een vijvermand met fijne mazen, liefst gevuld met Clinopti Plus. Dit filter- en plantmineraal behoudt immers zijn losse structuur, één van de voordelen ten opzichte van vergelijkbare substraten.

Het kan zijn dat het ‘te laat’ is en dan zult u moeten denken aan een ‘groot onderhoud’ van heel uw vijver of een deel ervan. Half augustus is dé ideale periode om dit te doen. Het zal een hele klus worden, maar in augustus is het weer nog aangenaam en heeft men de minst negatieve impact op het vijvermilieu.


#4013

Bron: Helder Vijveren