Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wat_te_doen_met_afgevallen_bladeren


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 24 mei 2022

Wat te doen met afgevallen bladeren?

 herfstbladeren afvallen opruimen of laten liggen?

De dagen worden korter en kouder, maar de bomen sieren het landschap met hun zachte herfstkleuren.
Het herfstgevoel zit er al volop in en bij een wandeling door het bos zorgen de afgevallen bladeren voor een heerlijk ritselend en krakend geluid. Helaas houdt niet iedereen van deze afgevallen bladeren. Want ook de bomen van de buren en de bomen langs de straat zorgen voor extra opkuiswerk in tuinen die liever geen massa’s bladeren wensen te verwerken. Opletten dus voor frustraties of burenruzies…

Waarom laat je de bladeren best gewoon liggen, en waarom ook niet? We proberen hieronder een overzicht te geven:

Waarom verliezen bomen hun bladeren?

Bomen nemen het hele jaar door water op via hun wortels. Afhankelijk van het jaargetijde is dat meer of minder. In de zomer neemt de boom veel meer water op, en dat compenseert hij door het water te verdampen via de bladeren. In winter zou de verdamping veel groter zijn dan wat opgenomen wordt uit de bodem. Om te voorkomen dat de boom zou uitdrogen, beschermt hij zichzelf en laat hij de bladeren vallen. Zo overleeft de boom de winter zonder uitdroging.
Afhankelijk van het type boom gaan zij vroeger of later hun bladeren vallen. Zo staan populieren als eerst in hun blootje, en pas later de eik of beuk.

  

Wat te doen met afgevallen bladeren?

afgevallen bladeren op gazonAfhankelijk van de plaats waar de bladeren liggen haal je ze best weg of mogen ze blijven liggen.  Met de afgevallen bladeren kunt u prima bladcompost maken. Bekijk hier de handleiding om zelf bladcompost te maken.

Wanneer bladeren afvallen op het gazon, is het interessant om ze regelmatig weg te halen.
De bladeren nemen het licht van het gazon af, waardoor in eerste instantie een gele verkleuring optreedt. Bij langdurig lichtgebrek van het gazon zal het gazon afsterven en in het voorjaar vullen de kale plekken zich met onkruid. Daarom is het interessant om de bladeren regelmatig te verwijderen van het gazon.

Met de multihark harkt u eenvoudig alle bladeren weg zonder zware inspanning of te bukken. Een alternatieve methode is de bladeren te verwijderen met de grasmaaier op de hoogste stand, zodat enkel de bladeren verwijderd worden maar het gras ongemoeid blijft.

afgevallen bladeren in de vijverBladeren in de vijver laten liggen is geen goed idee. Er waaien in de herfst altijd wel wat bladeren in de vijver. Voorkom dat door een groot vijvernet over de vijver te spannen en regelmatig de bladeren op die manier te verwijderen. Het organisch materiaal in de vijver kan je verwijderen door middel van een vijverstofzuiger.
De bladeren die blijven liggen op de bodem zullen gaan rotten wat het water zal verzuren. Dat is dan weer een oorzaak voor slechte of verminderde plantengroei en vissterfte. Vissen zoals windes en steuren zijn gevoeliger voor veranderingen aan waterkwaliteit. Wanneer deze vissen sterven is dat een teken dat er iets gaande is. Dat is ook de reden waarom windes in waterzuiveringscentra ook gehouden worden.

In de borders, tussen struiken en bloemenpartijen mogen de bladeren wel blijven liggen. De dikke laag bladeren zal een isolerende werking hebben tijdens de winter. Op die manier heeft de vorst minder vat op de wortels van de meerjarige planten en komen die gezonder de winter door.

Ook egels en andere tuindieren zullen gretig gebruik maken van een dik bladerenpak die in de tuin ligt. De egel zal zich daar ook in nestelen om te genieten van een lange en warme winterslaap.

Op terras, paden en oprit zijn afgevallen bladeren meer een last dan een voordeel. Het ziet er in de veelal onverzorgd uit en bovendien gevaarlijk om uit te glijden want bladeren zijn steeds vochtig en glibberig zijn door verrotting.

Gelukkig investeren vele steden in gratis mogelijkheden om afgevallen bladeren af te voeren. Wie een composthoop bezit, kan daar de bladeren ook steeds kwijt. Ook mulchen is een oplossing. De gemulchte bladeren kunnen perfect tussen vaste planten gestrooid worden of ingewerkt in de bodem.

#4533
Terug naar boven icoon